Κυριακή, 2 Μαρτίου 2014

Διαλύονται οι ουκρανικές ΕΔ: Στρατιώτες αυτομολούν και προσχωρούν στις Ρωσικές δυνάμεις - Το Κίεβο κήρυξε επιστράτευση


12:10
02/03/2014
Διαλύονται οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ουκρανοί στρατιώτες αυτομολούν, προσχωρούν στις Ρωσικές δυνάμεις και δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τα εδάφη της νοτιοανατολικής Ουκρανίας κάτω από τη… Ρωσική σημαία.
Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει πανικό στην κυβέρνηση του  Κιέβου που βλέπει τις δυνάμεις ασφαλείας στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας να είναι σε πλήρη αποσύνθεση και κηρύσσουν γενική επιστράτευση, χωρίς όμως να υπάρχει ιδιαίτερη προσέλευση μέχρι στιγμής.  
Πριν από λίγη ώρα την είδηση ότι η κυβέρνηση του Κιέβου έδωσε εντολή στην ηγεσία των Ουκρανικών Ε.Δ. να καλέσουν εφεδρείες και να κηρύξουν γενική επιστράτευση μετέδωσαν τόσο το BBC όσο και το Sky News.
Νωρίτερα ο ανταποκριτής του πρακτορείου Itar Tass στην Κριμαία μετέδωσε πως «ουκρανοί στρατιώτες που υπηρετούν σε στρατιωτικές μονάδες προσχωρούν τις ρωσόφιλες δυνάμεις αυτοάμυνας στην ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία».
Πολλοί στρατιώτες, που αποδοκιμάζουν τη νέα κυβέρνηση Κιέβου, αφήνουν τις μονάδες τους και παραιτούνται. Ορισμένες μονάδες μάλιστα, ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμες να ακολουθήσουν τις διαταγές των δυνάμεων αυτοάμυνας.
Τα περιστατικό αυτό έρχεται μετά την ανακοίνωση από το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν  ότι θα «υπερασπιστούμε τα συμφέροντα μας στην Ουκρανία» και τις πολεμικές προετοιμασίες από πλευράς Μόσχας. Κάτι που έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση την κυβέρνησης του Κιέβου, η οποία βλέπει πώς στη νοτιοανατολική Ουκρανία χάνει το «παιχνίδι».
Εν τω μεταξύ, αυξάνονται τα θερμά σημεία στην ανατολική και νότια ρωσόφωνη Ουκρανία, με εισβολές ενόπλων σε πολλά στρατηγικά σημεία ή μεγάλες φιλορωσικές διαδηλώσεις.
Εκατον είκοσι άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας στη διάρκεια φιλορωσικής διαδήλωσης, η οποία οδήγησε στην εισβολή και κατάληψη του κτιρίου της τοπικής κυβέρνησης από φιλορώσους διαδηλωτές.
Στο Ντόνετσκ, προπύργιο στην ανατολική Ουκρανία του αποπεμφθέντος προέδρου Γιανουκόβιτς, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το καθεστώς της περιφέρειας Ντονμπάς, όπως έχει ήδη προβλεφθεί και στην Κριμαία.
Πολλές στρατηγικές θέσεις τελούν πλέον υπό τον έλεγχο ενόπλων, ένστολων χωρίς διακριτικά. Ελέγχουν τα αεροδρόμια της Συμφερούπολης, της Σεβαστούπολης, της πόλης Κιρόφσκογε και το κέντρο της Συμφερούπολης, της πρωτεύουσας της Κριμαίας, υψώνοντας τη ρωσική σημαία σε πολλά κυβερνητικά κτίρια.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: