Κυριακή, 29 Μαρτίου 2015

Όταν ο Αλέξης μίλησε στην κ. Λαγκάρντ για την τραγική κατάσταση της οικονομίας…

Όταν ο Αλέξης μίλησε στην κ. Λαγκάρντ για την τραγική κατάσταση της οικονομίας…


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Την τραγική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την πιθανή αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της, παρά το γεγονός ότι διαβεβαίωσε πως οι δανειακές υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ θα εκπληρωθούν, συζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, την Τετάρτη.
Αν και το πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα, ήταν το βασικό θέμα της συζήτησης, δεν ετέθη σε κανένα σημείο ζήτημα, μη πληρωμής των δόσεων του Ταμείου, δήλωσε ενημερωμένη πηγή. Το ΔΝΤ δεν θέλησε να σχολιάσει τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν ευρύτατα, όταν ρωτήθηκε από το «Εθνος», ενώ ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Μπιλ Μέρι μίλησε για εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ του πρωθυπουργού και της κ. Λαγκάρντ. «Επικεντρώθηκαν στα επόμενα βήματα για την προώθηση των συζητήσεων πολιτικής που σχετίζονται με τη συνεχή υποστήριξη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνει το Ταμείο, η κ. Λαγκάρντ εξήγησε τις θέσεις της στη βάση της επιστολής που απέστειλε στον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάϊσεμπλουμ, που σημαίνει ότι το ΔΝΤ αδυνατεί να κάνει εκπτώσεις αναφορικά με τους κανόνες του, που αφορούν το Πρόγραμμα και τις επιθεωρήσεις.
Σύμφωνα με την πηγή, η μοναδική περίπτωση για να αλλάξει οτιδήποτε αφορά το Πρόγραμμα είναι να υπάρξει ευρύτατη συναίνεση των μελών του Δ.Σ. και εφόσον οι συνθήκες είναι πραγματικά τραγικές. Όμως, συνέχισε, δεν συνέβη καμία αλλαγή για χώρες όπως η Σομαλία και το Σουδάν, όπου η ανθρωπιστική καταστροφή είναι γεγονός που διακρίνεται διά γυμνού οφθαλμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΕτΚ», η γενική διευθύντρια κατέστησε σαφές ότι της εκταμίευσης των δόσεων του Ταμείου προηγείται επιθεώρηση και με ευγενικό τρόπο εξέφρασε διαφωνία για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται το έργο της τεχνικής επιτροπής του ΔΝΤ, στην Αθήνα. Η πηγή είπε στην εφημερίδα μας, ότι τα κλιμάκια του Ταμείου, είτε η επιθεώρηση αφορά την Αμερική και τη Γερμανία, είτε χώρες της Αφρικής, πρέπει να διεξάγεται στα υπουργεία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να αλλάξει ο τρόπος διεξαγωγής της αξιολόγησης και να συνεχιστεί με τον παραδοσιακό τρόπο. Στην επιθεώρηση αυτή θα συμμετέχουν μόνο τα μέλη των ομάδων του ΔΝΤ. Είναι ένα αίτημα του Ταμείου που φαίνεται ότι αποδέχεται η ελληνική κυβέρνηση.
Αναφορικά με τη μη πληρωμή της επόμενης δόσης, που υπό τις περιστάσεις είναι πιθανή, έστω και αν ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε για το αντίθετο, και εάν η μη πληρωμή θεωρείται «πιστωτικό γεγονός», εκπρόσωπος του Ταμείου στην οποία υποβάλαμε την ερώτηση απάντησε ότι δεν αποφασίζει γι’ αυτό το ΔΝΤ. «Πρέπει να ρωτήσετε τους οίκους αξιολόγησης», πρόσθεσε. Οι απόψεις διίστανται, αλλά οι περισσότερες πιθανότητες συγκλίνουν ότι θα πρόκειται για πιστωτικό γεγονός.
Σύμφωνα με την ενημερωμένη πηγή, είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αποπληρώνει τις δόσεις διότι διαφορετικά θα ενταχθεί στο «κλάμπ» των κακοπληρωτών με χώρες όπως το Σουδάν, η Ζιμπάμπουε και η Σομαλία.
Οι εκπρόσωποι του Ταμείου αυτεπάγγελτα δηλώνουν ότι η αποφυγή πληρωμής των δόσεων «τιμωρείται», υπό την έννοια ότι μία χώρα μπορεί να απωλέσει και τα δικαιώματά της, πέραν του καλού «στάτους» της έναντι του ΔΝΤ. Ο κ. Μέρι ήταν απόλυτος ότι είναι η μηδενική η ανοχή για τέτοιες περιπτώσεις –και δεν αναφερόταν ειδικά στην Ελλάδα για αποφυγή παρεξηγήσεων.
«Θέλω να είμαι συγκεκριμένος επί αυτού: Το Ταμείο διατηρεί μια πολιτική μη-ανοχής των καθυστερούμενων οφειλών. Αυτό είναι το όνομα, “μη-ανοχή των καθυστερούμενων οφειλών” σε διμερές επίπεδο και σε επίσημους πιστωτές. Η πολιτική αυτή απαιτεί την αποπληρωμή των υφιστάμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη μη συσσώρευση νέων καθυστερούμενων οφειλών κατά τη διάρκεια της περιόδου του προγράμματος σε σχέση με τους επίσημους πιστωτές».
Σε άλλη ερώτηση για την πολιτική του Ταμείου αναφορικά με την αποπληρωμή των ποσών που οφείλονται στο Ταμείο, ο κ. Μέρι απάντησε:
«Θέλω να καταστήσω σαφές, ότι οι ελληνικές αρχές έχουν δηλώσει δημοσίως ότι σκοπεύουν να πληρώσουν το Ταμείο. Σε γενικές γραμμές, αν μια χώρα αδυνατεί να πληρώσει το ΔΝΤ, αμέσως (η χώρα) οδηγείται σε «καθεστώς καθυστερούμενων οφειλών» έναντι του Ταμείου. Δεν δικαιούνται πρόσθετης χρηματοδότησης. Αυτή είναι η βασική πολιτική και ισχύει για κάθε χώρα. Αλλά, όπως είπα, οι ελληνικές αρχές έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν πλήρως να αποπληρώσουν το Ταμείο».
Παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ διαψεύδει τις πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την Ελλάδα μετά τις εκλογές, ειδικά τις μεθόδους διαπραγματεύσης που χρησιμοποιεί η Αθήνα με την αλλαγή ονομάτων και μέρους της διαδικασίας, η αλήθεια είναι ότι οι αξιωματούχοι του είναι αντιμέτωποι με μία πρωτόγνωρη κατάσταση.
Σύμφωνα με την πηγή, χάθηκε πολύτιμος χρόνος για να διαπραγματευθεί η κυβέρνηση την αλλαγή του ονόματος της Τρόικα, χωρίς να θίγεται η ουσία. Οι Ευρωπαίοι πρωτίστως, όπως και το ΔΝΤ αποδέχθηκαν και έπαιξαν αυτό το «παιγνίδι εντυπώσεων» για να αποδείξουν ότι «απλά δεν λειτουργεί». Η πηγή πιστεύει ότι ο πολύτιμος χρόνος που χάθηκε, θα κοστίσει στη χώρα και στο λαό και στο τέλος θα οδηγήσει σε τρίτο Μνημόνιο. Επίσης ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση αργά μεν, αλλά σταθερά, επιστρέφει στον κλασσικό τρόπο διαπραγμάτευσης.
Η πηγή πιστεύει ότι σε ότι αφορά το Ταμείο ο κ. Τσίπρας δεν έχει περιθώρια ελιγμών. Δεν πρόκειται να του κάνουν τη χάρη να του δώσουν οποιονδήποτε απόφαση με πολιτικά κριτήρια, αλλά θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί το πάθος της κ. Λαγκάρντ για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Αποτελεί μείζον ζήτημα για την ίδια και το Ταμείο και η γενική διευθύντρια πιστεύει –και το ανέφερε στον πρωθυπουργό- ότι στα πέντε χρόνια Μνημονίου δεν έγινε τίποτα το ουσιαστικό στον τομέα αυτό.
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος απέφυγε να τοποθετηθεί επί των απόψεων της κ. Λαγκάρντ αναφορικά με τους πλούσιους Ελληνες. «Αλλά», τόνισε, «είμαστε ξεκάθαροι. Όχι μόνο η γενική διευθύντρια, αλλά ολόκληρο το σύστημα του Ταμείου, είμαστε σαφείς για την ανάγκη επιμερισμού των βαρών μεταξύ των Ελλήνων φορολογουμένων, ιδίως μεταξύ των πιο πλούσιων της κοινωνίας. Από εκεί και πέρα, δεν έχω τίποτα να προσθέσω», είπε αναφερόμενος σε ερώτηση του «Ε» που περιέγραψε την κ. Λαγκάρντ να είναι έξαλλη με το θέμα της φοροδιαφυγής.
IMF PHOTO: Christine Lagarde, managing director of the International Monetary Fund listens during a panel discussion at the ‘China Development Forum 2015′ in Beijing, China
WWW.ETHNOS.GR, WWW.MIGNATIOU.COM

Δεν υπάρχουν σχόλια: