Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Η Λεττονία από το «λατς» στο ευρώ παρά τη θέληση του 80% των πολιτών της!

C9487B7CFBAB89ED5A3A921F866AA842


Η Λεττονία έγινε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης το 18ο μέλος της Ευρωζώνης. Πρόκειται για μια χώρα με εξαιρετικά αμφισβητούμενες προοπτικές και με μία κοινωνία, ένα μεγάλο μέρος της οποίας δεν επιθυμούσε την ένταξη στο ευρώ. Ωστόσο, η Λεττονία είναι ένας πολύτιμος δορυφόρος της Γερμανίας, με ένα τραπεζικό σύστημα που λειτουργεί ενίοτε συμπληρωματικά στο γερμανικό και, φυσικά, μία ακόμα «γερμανική ψήφος» στο τραπέζι των ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων.
«Είμαι στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσω τη Λετονία ως το 18ο μέλος της ζώνης του ευρώ. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός, όχι μόνο για τη Λεττονία αλλά και για ολόκληρη την Ευρωζώνη, η οποία παραμένει σταθερή, ελκυστική και ανοιχτή σε νέα μέλη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Στο χείλος της χρεοκοπίας το 2008, η Λετονία κατάφερε να ξεπεράσει την κρίση μέσω αυστηρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων για να γίνει η δεύτερη χώρα της Βαλτικής που υιοθέτησε το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Η γειτονική Εσθονία εντάχθηκε το 2011 και η Λιθουανία αναμένεται να υπογράψει το 2015.
Προκειμένου να είναι πιο ήπια η μετάβαση στο νέο νόμισμα, 22 υποκαταστήματα των τριών μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας θα είναι ανοιχτά το απόγευμα της 1ης Ιανουαρίου και σχεδόν όλα τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης θα διανέμουν ευρώ.
ΚΙ ΟΜΩΣ, ΟΙ ΛΕΤΤΟΝΟΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ...
Ωστόσο, όπως σημειώνει και tovima.gr, τους φόβους τους εκφράζουν πολλοί ευρωπαϊστές πολιτικοί και αναλυτές για την προοπτική έξαρσης του ευρωσκεπτικισμού μετά τις εκλογές του προσεχούς Ιουνίου, οι οποίες, όπως δείχνουν οι μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις, πρόκειται να αναδείξουν στο Ευρωκοινοβούλιο δυνάμεις του εθνικισμού, του λαϊκισμού και της εσωστρέφειας από πολλές χώρες-μέλη.
Η υιοθέτηση του ευρώ από τη Λεττονία την 1η Ιανουαρίου 2014 τους δικαιώνει. Διότι στη χώρα αυτή των 2 εκατ. κατοίκων μόνο ένας στους πέντε πολίτες (20%) συμφωνεί με την υιοθέτηση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Οι Λεττονοί σε ποσοστό 58% δεν θέλουν να απολέσουν το εθνικό τους νόμισμα, το λατς, ίσως επειδή βλέπουν και τον «στενό κορσέ» που έχουν ζωστεί οι γείτονές τους οι Εσθονοί, οι οποίοι έχουν από το 2011 υιοθετήσει ένα ισχυρό μεν αλλά πανάκριβο, γι” αυτούς, νόμισμα.
Δεν απαιτούνται, λοιπόν, μαντικές ικανότητες για να προβλέψει κανείς πού θα δώσουν την ψήφο τους οι δυσαρεστημένοι με την κυβέρνησή τους Λεττονοί στις προσεχείς Ευρωεκλογές.
Όμως, η Ρίγα είχε να επιλέξει μεταξύ της πρόσδεσης της στο γερμανικό άρμα και την ένταξη της στην Ευρωζώνη από τη μια και του μόνιμου φόρου για τη Μόσχα από την άλλη. Οι λόγοι της ένταξης, λοιπόν, είναι καθαρά πολιτικοί, γεγονός που δείχνει πως λαμβάνονται οι ευρωπαϊκές αποφάσεις.
Η π «ρωσική αρκούδα» είναι αυτή που φοβάται η κυβέρνηση της Λεττονίας. Όπως, άλλωστε, τη φοβούνται και οι κυβερνήσεις των άλλων πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών της Βαλτικής, της Εσθονίας και της Λιθουανίας, η οποία περιμένει κι αυτή στη σειρά για να εντάξει τη χώρα στο ευρώ, το 2015.
Ο Λεττονός υπουργός Οικονομικών Αντρίς Βιλκς το κατέστησε, άλλωστε, σαφές:
«Η Ρωσία δεν πρόκειται να αλλάξει. Τον γνωρίζουμε το γείτονά μας. Δημιουργούσε ανέκαθεν και θα δημιουργεί πάντοτε πολλές απρόβλεπτες καταστάσεις. Είναι πολύ σημαντικό για τις χώρες να δημιουργούν στενές σχέσεις συνεργασίας, κυρίως με την Ευρωπαϊκή Ενωση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Βιλκς.
«Υιοθετώντας το ευρώ θα έχουμε ολοκληρώσει την αποστολή μας, που είναι η ένταξη στους κεντρικούς ευρωπαϊκούς θεσμούς, από την ΕΕ έως το ΝΑΤΟ… Με το ευρώ θα είμαστε πιο προστατευμένοι σε περίπτωση προβλημάτων με τη Ρωσία και όλοι μπορούμε να δούμε τι συμβαίνει στην Ουκρανία σήμερα»…
Βεβαίως η Λεττονία διατηρεί στενούς οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με τη Ρωσία. Και οι δεσμοί αυτοί δεν πρόκειται – ούτε συμφέρει άλλωστε… – να κοπούν εν μία νυκτί. Περίπου το 40% των διαθεσίμων των τραπεζών της χώρας προέρχεται από τη Ρωσία και τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, όπως αναφέρουν οι «Financial Times». Και – το σπουδαιότερο – το 20% του πληθυσμού της Λεττονίας είναι ρωσικής καταγωγής. Ενας στους πέντε Λεττονούς θεωρεί δηλαδή τον εαυτό του Ρώσο!
Δυστυχώς η πρώτη ημέρα ένταξης της Λεττονίας στην ΟΝΕ τη βρίσκει χωρίς… πρωθυπουργό. Ο Βάλντις Ντομπροβόβσκις αναγκάστηκε να παραιτηθεί έπειτα από το τραγικότερο δυστύχημα στην ιστορία της χώρας που συνέβη τον περασμένο Νοέμβριο με την κατάρρευση της στέγης σούπερ μάρκετ στη Ρίγα που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 54 άνθρωποι.
Ο υπουργός Οικονομικών Αντρίς Βιλκς, ο οποίος έχει αναλάβει ουσιαστικά καθήκοντα αρχηγού της κυβέρνησης και πάντως έχει επωμισθεί εξ ολοκλήρου την προσπάθεια μεταστροφής της κοινής γνώμης για την «υπόθεση ΟΝΕ», δηλώνει αισιόδοξος ότι σύντομα οι υποστηρικτές του ευρώ θα ξεπεράσουν το 50% του συνολικού πληθυσμού.
Πηγή: tovima.gr, koolnews.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: