Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Σε μια συνεδρίαση όπου κρίνονταν πολλά για το πώς θα ζουν οι Έλληνες τα επόμενα χρόνια, ο ΓΑΠ επέλεξε να αναβαθμίσει το προφίλ του ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και ως ηγέτη που μπορεί να μεσολαβήσει μεταξύ Ε.Ε. και Μουμπάρακ.


Εμπλοκή στη βοήθεια προς την Ελλάδα

thumb
Τελικά η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. της περασμένης Παρασκευ­ής έκρυβε μια πολύδυσάρεστη εξέλιξη για την Ελλάδα. Ανάμεσα σταβέτο και τις διαφωνίες που υπήρξαν από τη μεγάλη πλειονότητα των χωρών - μελών για τα γερμανικά σχέδια, υπήρ­ξαν και ενστάσεις για την προοπτική η Ελλάδα να βοηθηθεί μέσω του Ταμείου Στήριξης EFSF. Δεν μιλάμε για την επιμή­κυνση της αποπληρωμής του ήδη υπάρ­χοντος δανείου από την τρόικα, αλλά για μια επιπλέον βοήθεια, η οποία θα αποσκοπούσε στην ουσιαστική αναδι­άρθρωση του συνολικού χρέους της χώ­ρας μας, μέσω επαναγοράς του και με το ανάλογο haircut βεβαίως.
Διασταυρωμένες πηγές ανέφεραν ότι η Ολλανδία έχει θέσει βέτο στην προο­πτική αυτή, λέγοντας ότι η Ελλάδα με αυτό τον τρόπο «θα πάρει συγχωροχάρτι για προβλήματα δεκαετιών που δεν προήλθαν από την παρούσα κρίση».
Μέχρι και τη Σύνοδο Κορυφής, είχε διαρρεύσει, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από Ευρωπαίους αξιωματού­χους, ότι θα υπάρχει συνολική λύση -πακέτο, που θα αφορά και το ελληνικό χρέος. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομι­κών είχε σπεύσει να δηλώσει ξεκάθαρα σε αμερικανικό δίκτυο ότι «μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα έχουμε μόνι­μη λύση στο πρόβλημα».
Ωστόσο, αρκετές χώρες φαίνεται πως δυσφορούν τελικά στην ιδέα η αύξηση των κονδυλίων του Ταμείου Στήριξης να λειτουργήσει όχι μόνο ως ασπίδα για χώρες με πρόσκαιρα προβλήματα ρευ­στότητας, αλλά και ως ταμείο για να λά­βει η Ελλάδα νέο φτηνό δάνειο για να επαναγοράσει το χρέος της.
Η πρόταση που έφερε ο γαλλογερ­μανικός άξονας στο τραπέζι των δια­πραγματεύσεων για σκληρή λιτότητα διαρκείας σε όλη την ευρωζώνη προ­κειμένου να πει το «ναι» στην αύξηση των κονδυλίων, έκανε πολλές χώρες να ξανασκεφτούν τις επιπτώσεις. Δεδομέ­νου ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, η Ισπανία δεν κινδυνεύει και οι διαφωνίες δύσκολα θα γεφυρωθούν, έχει αρχίσει να δημιουργείται η λογική μιας πιο χα­λαρής λύσης τον Μάρτιο. Όπως διαμορ­φώνονται οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών, έχουμε τα εξής δεδομένα:
Στην έκτακτη Σύνοδο της ευρωζώνης στις 13 Μαρτίου να μην υπάρ­χει λεπτομερής αναφορά για το πώς θα κινηθούν οι 17 σε περίπτωση που νέες χώρες χρειαστούν χρηματική στήριξη. Να υπάρξει σαφές ανακοινωθέν ότι η ευρωζώνη δεσμεύεται να βοηθήσει όποια χώρα χρειαστεί, χωρίς ωστόσο να δίνεται εκ των προτέρων το ύψος των διαθέσιμων κονδυλίων. Υπάρχουν από­ψεις ότι, εάν οι αγορές γνωρίζουν πόσα είναι διατεθειμένη η ευρωζώνη να δια­θέσει, θα αρχίσουν να σπρώχνουν Ισπα­νία και Πορτογαλία προς το Ταμείο.
Η Ελλάδα να πάρει την επιμήκυν­ση που ήδη έχει αποφασιστεί, αλλά πέρα από αυτό ουδέν. Προς το παρόν τουλάχιστον και μέχρι να πειστεί όλη η ευρωζώνη ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν εφαρμοστεί για τα καλά και δεν βρί­σκονται στα χαρτιά. Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία και Γερμανία επιμένουν ότι σε πραγματικούς αριθμούς οι δαπάνες του Δημοσίου δεν έχουν περιοριστεί και τα κρυφά χρέη είναι πολύ υψηλότερα. Παράλληλα, απαιτούνται σκληρότερα μέτρα και νέες περικοπές στις μισθολο­γικές απολαβές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, απλώς και μόνο για να μας δοθεί η επιμήκυνση.
Να υπάρξει σαφές ανακοινωθέν ότι η ευρωζώνη δεσμεύεται να βοηθήσει όποια χώρα χρειαστεί, χωρίς ωστόσο να δίνεται εκ των προτέρων το ύψος των διαθέσιμων κονδυλίων. Υπάρχουν από­ψεις ότι, εάν οι αγορές γνωρίζουν πόσα είναι διατεθειμένη η ευρωζώνη να δια­θέσει, θα αρχίσουν να σπρώχνουν Ισπα­νία καιΠορτογαλία προς το Ταμείο.
…Σύνδεση με Κάιρο
Η ελληνική αποστολή ουδόλως ήταν προετοιμασμένη για αυτή την εξέλιξη. Μάλιστα, όπως μαθαίνει το «Π», ο πρω­θυπουργός επέλεξε να χρησιμοποιήσει τον χρόνο παρέμβασής του στο συμ­βούλιο των 27, όχι για να προασπίσει τα συμφέροντα της χώρας μας, αλλά τα… δικά του!
Η Σύνοδος ήταν εξαιρετικά κρίσιμη για την οικονομία και τα μέτρα του μέλ­λοντος. Όμως, όχι μόνο δεν μπήκε βέ­το – στις γαλλογερμανικές προτάσεις – από πλευράς Ελλάδας (όπως έκαναν οι άλλες χώρες), αλλά ο Γιώργος Παπαν­δρέου μίλησε για την κατάσταση στην Αίγυπτο (!) και αυτοπροτάθηκε να πάει στο Κάιρο ώστε να συναντηθεί με τον Μουμπάρακ γιατί, όπως είπε, έχει κα­λές επαφές μαζί του! Δηλαδή, σε μια συνεδρίαση όπου κρίνονταν πολλά για το πώς θα ζουν οι Έλληνες τα επόμενα χρόνια, ο ΓΑΠ επέλεξε να αναβαθμίσει το προφίλ του ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και ως ηγέτη που μπορεί να μεσολαβήσει μεταξύ Ε.Ε. και Μουμπάρακ.
Η κυβέρνηση, που έχει βάλει το θέμα των διαπραγματεύσεων του ελληνικού χρέους σε αυτόματο πιλότο, προσήλ­θε στις Βρυξέλες άνευ ατζέντας και, σε πολλές περιπτώσεις, φάνηκε να μην μπορεί να παρακολουθήσει τις διαβουλεύσεις. Οι αρνητικές εξελίξεις προκά­λεσαν πανικό, αλλά ακόμα και τότε δεν μπήκε καν το στοιχειώδες βέτο που θα μας έδινε τουλάχιστον κάποια διαπραγ­ματευτική ισχύ στις μετέπειτα εξελίξεις (όπως έκαναν οι άλλες χώρες).
ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: