Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Μέτωπο του Νότου στην Ε.Ε.

Του Γιάννη Αντύπα
Η αναβίωση του γαλλογερμανικού άξονα, με σκοπό να βγουν από την ατζέντα της επικείμενης Συνόδου Κορυφής τα ευρω-ομόλογα, υποχρεώνει τις χώρες του νότου ως ενιαίο μέτωπο να ζητήσουν επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λισαβόνας. Γ. Παπανδρέου, Ζ. Σόκρατες και Χ. Λ. Θαπατέρο πιστεύουν, πλέον, πως μόνη λύση είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κόψει χρήμα.

Ακριβώς όπως στην Αμερική, όπου η Fed έχει βάλει τις μηχανές παραγωγής δολαρίων να δουλεύουν στο φουλ. Aλλωστε, ο πληθωρισμός στην Ευρώπη είναι χαμηλός και όσο κι αν ανέβει δεν απειλεί τη σταθερότητά της. Τουλάχιστον όχι περισσότερο από τα δημοσιονομικά ελλείμματα των κρατών-μελών της.
Το σίγουρο είναι ότι δεν γίνεται άλλο να συνεχιστεί η πολιτική των περικοπών. Αυτή θα είναι η βασική θέση του Eλληνα πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής. Θα πει στους ομολόγους του πως οι Eλληνες έκαναν ό,τι τους ζητήθηκε. Έκοψαν μισθούς, δαπάνες, τα πάντα. Αλλά η οικονομία δεν παίρνει μπροστά, γιατί πολύ απλά της λείπουν τα «καύσιμα». Που δεν είναι άλλα από μερικά δισεκατομμύρια που μπορούν να αντληθούν και μέσω ευρω-ομολόγων και φόρου επί των συναλλαγών. Μόνο που οι ηγέτες των μεγάλων κρατών επιμένουν στο «όχι», παρά το γεγονός ότι τα μηνύματα δυσαρέσκειας εναντίον τους πληθαίνουν και από το εσωτερικό των χωρών τους.
Βερολίνο Το παζάρι με το Βερολίνο θα είναι σκληρό. Η Αγκελα Μέρκελ απαιτεί σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία, βαριές κυρώσεις και συμμετοχή των ιδιωτών σε μελλοντικό «κούρεμα» κρατικών ομολόγων. Τρεις απαιτήσεις που στριμώχνουν τη χώρα μας -και όσες βρίσκονται σε αντίστοιχη κατάσταση- στο καναβάτσο.
Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους ομολόγους του:
  • Να δώσουν ξανά λόγο στους πολίτες να στηρίζουν την Ένωση.
  • Να μη χαθεί το κεκτημένο της Ευρώπης που την έκανε να ξεχωρίζει στο μεταπολεμικό και μεταψυχροπολεμικό κόσμο.
  • Να βρει ξανά το βηματισμό που φαίνεται να έχασε μετά τη διεύρυνση του 2003.
Ξέρει πως θα έχει δίπλα του τον Ζ. Κλ. Γιούνκερ, αλλά και τον Μ. Μπαρόζο, ο οποίος αντιλήφθηκε πως θα πρέπει να υπερασπιστεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Το πρόβλημα είναι ότι φαίνεται πως η Α. Μέρκελ κατάφερε να τραβήξει στις θέσεις της τον Ν. Σαρκοζί. Όπως, όμως, συμβαίνει στις Συνόδους Κορυφής, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τους ελιγμούς που θα γίνουν, καθώς οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις συνεχίζονται.
Ιταλία Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην Ιταλία, η στάση που θα κρατήσει ο Σ. Μπερλουσκόνι μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη στο μπλοκ των χωρών του νότου. Ο Ιταλός πρωθυπουργός ηγείται μιας οικονομίας με μεγάλα ελλείμματα και πολλοί θεωρούν ότι η χώρα του είναι ο επόμενος μεγάλος ασθενής της Ένωσης, ύστερα ίσως από την Ισπανία. Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής ο Γ. Παπανδρέου θα επιδιώξει συνάντηση με τον Ζ. Κλ. Τρισέ, ώστε να γνωρίζει και τα τελευταία νέα από την ΕΚΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: