Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Γ. Παπανδρέου: «Δεν έχουμε ανάγκη το ΔΝΤ»

Κατηγορηματικά απέκλεισε ο πρωθυπουργός το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ή προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Δεν υπάρχει περίπτωση ούτε να φύγουμε από το ευρώ ούτε να προσφύγουμε στο ΔΝΤ. Δεν το έχουμε ανάγκη», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο για τη συμπλήρωση 100 ημερών της κυβέρνησής του.

Ο Γιώργος Παπανδρέου προσέφερε στήριξη στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, δηλώνοντας ότι είναι ένας “ισχυρός” υπουργός Οικονομικών, επειδή είναι ικανός, αλλά και επειδή έχει τη δική του στήριξη. Αρνήθηκε ότι δεν υπάρχει πολιτικό κέντρο αποφάσεων, υποστηρίζοντας ότι εάν αυτό ίσχυε, η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να πετύχει όσα έχει ήδη πετύχει.

Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στα μέλη της κυβερνήσεως που ασκούν κριτική σε πτυχές της πολιτικής που ακολουθείται. Χαρακτήρισε “ζωντανή κουβέντα” τις διαφωνίες που ακούγονται και πρόσθεσε πως στο στάδιο της διαβούλευσης πρέπει να ακούγονται όλες οι απόψεις. Υπογράμμισε, όμως, πως “όταν λαμβάνεται μια απόφαση, όλοι μαζί την υπηρετούμε”.

Όσον αφορά στις διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται στις θέσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, όπως αυτή εκπροσωπείται από τον γραμματέα της, Χρ. Παπουτσή, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι ο ρόλος της Βουλής πρέπει να είναι ελεγκτικός. “Δεν θέλουμε απλώς να βάζει τη σφραγίδα των αποφάσεων της κυβέρνησης, θέλουμε Βουλή ζωντανή”, είπε. Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι η εικόνα δεν αποτελεί προϊόν σύγχυσης, αλλά συνειδητή επιλογή και προανήγγειλε μεταρρυθμίσεις στον τρόπο με τον οποίο νομοθετεί η Βουλή. Τόνισε, όμως ότι οι κινήσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας πρέπει να γίνονται με συνεννόηση και συντονισμό.

Σε ερώτηση για τον προϋπολογισμό του 2010, απάντησε ότι κάθε προϋπολογισμός είναι “ενδεικτικός”, αλλά η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να φτάσει στο στόχο της, επειδή αυτό αποτελεί εθνική επιταγή. Για το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ, επανέλαβε ότι δεν έχει δεχτεί σχετική εισήγηση.

Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα επιδιώξει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν.

Για το μεταναστευτικό, άσκησε έντονη κριτική στις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας για την πολιτική που ακολούθησαν, αλλά και τη σημερινή ηγεσία του κόμματος για τη στάση που τηρεί. "Μου κάνει έκπληξη ότι η Ν.Δ. ακολούθησε την ακροδεξιά αντίληψη ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ δεν έχουν το δικαίωμα να γίνουν Έλληνες πολίτες", τόνισε. "Έχουν άλλη πατρίδα; Να τους κρατήσουμε σε γκέτο ως δεύτερης τάξης πολίτες", διερωτήθηκε. Όπως είπε, η ευνομία και το συμφέρον της χώρας επιτάσσει να μην είναι "ξέφραγο αμπέλι" η χώρα, αλλά ταυτόχρονα να εντάσσονται στην κοινωνία οι μετανάστες.

Σχολιάζοντας την κατάσταση στην οποία παρέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, δήλωσε ότι η εικόνα που αντιμετώπισε μετά τις εκλογές ξεπερνά κάθε φαντασία. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για τα στατιστικά - στοιχεία μαϊμού. Η απόφαση θα ληφθεί με την ολοκλήρωση των σχετικών ελέγχων και την επεξεργασία των στοιχείων.

Αντιθέτως, παρέπεμψε στις καλένδες τη σύσταση Εξεταστικής για το σκάνδαλο των υποκλοπών, επικαλούμενος πρακτικά προβλήματα. Είπε ότι πρέπει να δημιουργηθεί χρονοδιάγραμμα, ώστε η λειτουργία των επιτροπών να συμβαδίζει αρμονικά με το νομοθετικό έργο της Βουλής και πρόσθεσε ότι ειδικά για τα μικρά κόμματα, η παράλληλη λειτουργία πολλών εξεταστικών επιτροπών δημιουργεί προβλήματα, επειδή δεν θα προλαβαίνουν να ασχοληθούν με οτιδήποτε άλλο.

Ερωτηθείς για τον Αντώνη Σαμαρά, είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να επιχειρήσει κανείς να αξιολογήσει την παρουσία του. Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα η ΝΔ θα ασκήσει εποικοδομητική αντιπολίτευση, που θα βάζει πάνω από όλα τους εθνικούς στόχους και όχι μικροπολιτικά συμφέροντα.

Σχετικά με τα λάθη και τις παραλείψεις των πρώτων εκατό ημερών, είπε ότι μόνο όποιος δεν κινείται δεν κάνει λάθη. Λόγω των συνθηκών, ορισμένες από τις δεσμεύσεις για τις πρώτες εκατό ημέρες μπορεί να πήγαν πίσω, αλλά όχι για πολύ, εκτίμησε.
Μιλώντας για το μέλλον, ο Γ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι υπάρχουν αλλαγές που πρέπει να γίνουν “ή τώρα ή ποτέ”. Τόνισε ότι “η δική μας απάντηση είναι αταλάντευτα τώρα” και υπογράμμισε: “Το 2010 θα κάνουμε ορθοπεταλιά”. Αστειευόμενος, πρόσθεσε ότι "αυτή τη φορά δεν θα πέσουμε, έχουμε μάθει".

Περισσότερα σε λίγο...


www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: