Δευτέρα, 4 Μαΐου 2015

Αντιπρόεδρος ΕΚΤ: "Θα υπάρξει συμφωνία - Το χειρότερο σενάριο θα αποφευχθεί"

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΜΜΕ

12:25
04/05/2015

Για άλλη μια φορά ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάνσιο, ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα και οι δανειστές θα καταλήξουν σε συμφωνία και δεν υπάρχει περίπτωση για Grexit.
 
Την ίδια στιγμή τα γερμανικά ΜΜΕ έχουν μια σαφώς πιο θετική στάση απέναντι στην Ελλάδα καθώς, όπως ισχυρίζονται, αυτό οφείλεται στις ικανότητες του Γιώργου Χουλιαράκη, ο οποίος έχει άμεση πρόσβαση στον Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ ο Γιάννης Βαρουφάκης δεν φαίνεται να επηρεάζει πλέον τις διαπραγματεύσεις.
 
Το πιο πιθανό είναι ότι οι Γερμανοί έψαχναν για μια δικαιολογία για να κάνουν πίσω και την βρήκαν στο πρόσωπο του Γ.Βαρουφάκη.
 
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ σε συνέντευξη του στην ολλανδική εφημερίδα "Het Financieele Dagblad" τόνισε ότι παραμένει ανήσυχος για τις εξελίξεις, ωστόσο έχει πειστεί ότι δεν θα κινδυνεύσει η Ελλάδα να βγει εκτός Ευρωζώνης.
 
«Όπως όλοι, έτσι και εγώ ανησυχώ. Αλλά είμαι επίσης απόλυτα πεπεισμένος ότι θα αποφευχθεί το σενάριο της χειρότερης περίπτωσης για την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή ο καθένας αναγνωρίζει το βαθμό του άγχους και της ευπάθειας στην Ευρωζώνη. Δεν υπάρχουν πάντως ενδείξεις μόλυνσης. Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες (Ευρωσύστημα) έχουν δανείσει περίπου 110 δισ.ευρώ στις ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο, ο κίνδυνος για περίπου 70 δισ.ευρώ έχει μετατοπιστεί προς την ελληνική κεντρική τράπεζα. Φέρουμε το κίνδυνο λοιπόν από κοινού για το υπόλοιπο ποσό. Αλλά έχουμε κατά νου ότι έχει παρασχεθεί ασφάλεια. Αναφερόμαστε σε τίτλους που δεν συνδέονται με το ελληνικό κράτος και οι οποίοι, επιπλέον, έχουν υποστεί κούρεμα. Αυτό θα πρέπει να παρέχει επαρκή εγγύηση» είπε μεταξύ άλλων ο κ.Κονστάντσιο.
 
 
Σίγουρος ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα φθάσουν σε μία συμφωνία, ώστε να αποφευχθεί έξοδος της χώρας απ' την Ευρωζώνη, εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάνσιο, σε συνέντευξή του. 
 
Την ίδια ώρα, πάντως, σπεύδει να στείλει το μήνυμα ότι η Ευρώπη μπορεί να αντέξει ένα Grexit: «Όλοι αναγνωρίζουν ότι ο βαθμός έντασης και ευαισθησίας της Ευρωζώνης έχει αλλάξει. Δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης», σημείωσε, τονίζοντας πως τα αποτελέσματα του προγράμματος αγοράς ομολόγων που «τρέχει» η ΕΚΤ έχουν περιορίσει τις ανησυχίες γύρω απ' τα προβλήματα της Ελλάδας.
 
Θετικός άνεμος από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων των Βρυξελλών φτάνει στη Γερμανία και όπως αναφέρει στη "Süddeutsche Zeitung" ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος, που γνωρίζει από μέσα τις διαδικασίες, για πρώτη φορά χθες μετά από συζητήσεις 3 ημερών και διαπραγματεύσεις μηνών καταγράφηκαν περιορισμένες πρόοδοι. Μάλιστα, ο ίδιος διπλωμάτης χαρακτήρισε ενθαρρυντικές τις εξελίξεις, οι οποίες ίσως να οδηγήσoυν σε συμφωνία, όπως αναφέρει η "Deutsche Welle".
 
Εύσημα στο Χουλιαράκη
 
Οι αναλυτές αποδίδουν την αλλαγή κλίματος αποκλειστικά στην ανανεωμένη διαπραγματευτική ομάδα και ιδιαίτερα στον επαγγελματισμό του επικεφαλής της, Γιώργου Χουλιαράκη, ο οποίος έχει άμεση πρόσβαση στον Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ ο Γιάννης Βαρουφάκης δεν φαίνεται να επηρεάζει πλέον τις διαπραγματεύσεις, όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος της "Frankfurter Allgemeine Zeitung". «Ο διάλογος με τους νέους διαπραγματευτές γίνεται με πιο δομημένο τρόπο και σε λεπτομέρειες», αναφέρει ευρωπαϊκή πηγή στη "Süddeutsche Zeitung". Συγκεκριμένες πρόοδοι έχουν καταγραφεί στο ΦΠΑ και στην αγορά ενέργειας. 
 
Η Αθήνα φαίνεται να αποδέχεται ενιαιοποίηση των συντελεστών μεταξύ 14% και 18%, με εξαίρεση τον τομέα των τροφίμων, όπου επιμένει να παραμείνει ο ΦΠΑ στο 13% λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης. Η διαπραγματευτική ομάδα φαίνεται ότι είναι πιο διαλλακτική και ως προς άνοιγμα της ελληνικής αγοράς για το φυσικό αέριο και τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης φορολογικής αρχής.
 
Τα αγκάθια
 
Βέβαια, ευρωπαίοι διπλωμάτες προειδοποιούν ότι θα ήταν πρώιμο να ισχυριστεί κανείς ότι από τις τελευταίες διαπραγματεύσεις μπορεί να γίνει λόγος για μια επιτυχία, γιατί υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα με πιο σημαντικό ίσως το ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη συμφωνήσει με τους εταίρους σε μια αξιόπιστη ατζέντα μεταρρυθμίσεων, κυρίως στο συνταξιοδοτικό και στο εργασιακό. 
 
Ιδιαίτερα το ΔΝΤ επιμένει στο πάγωμα του κατώτατου μισθού, στις περικοπές των συντάξεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και στον περιορισμό στο δικαίωμα του υπουργείου Εργασίας να συναποφασίζει για τις απολύσεις. Αμφιβολίες υπάρχουν και ως προς τα δημοσιονομικά δεδομένα του 2014/15.
 
Τον Ιούνιο η τελευταία δόση;
 
Τα βλέμματα πέφτουν στο επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup στις 11 Μαΐου, με τους θεσμούς να υποβάλουν – εάν όλα πάνε καλά - μια ενδιάμεση έκθεση, σημειώνει η "Süddeutsche Zeitung", υπογραμμίζοντας ότι ακόμη και στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν πρόκειται να γίνει άμεση αποδέσμευση της τελευταίας δόσης. 
 
Θα πρέπει να μεσολαβήσουν κοινοβουλευτικές διαδικασίες, τόσο σε εκείνες τις χώρες των δανειστών που το σύνταγμά τους προβλέπει έγκριση της συμφωνίας από τη βουλή, αλλά κυρίως στην Ελλάδα με τη νομοθετική κατοχύρωση των συμφωνιών και την έναρξη υλοποίησης των προβλεπομένων.
 
Σε αναφορά στον ελληνικό τύπο, που υποστηρίζει ότι η χρηματική βοήθεια θα δοθεί το νωρίτερο τον Ιούνιο, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι εξίσου πιθανό είναι να αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις και να μην γίνει ποτέ η εκταμίευση των χρημάτων. «Από τη συνάντηση του Eurogroup σε μια εβδομάδα το περισσότερο που περιμένουμε είναι μια πολιτική δήλωση των υπουργών, με την οποία να εγκωμιάζουν τη βελτίωση του κλίματος των διαπραγματεύσεων».
 
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.g
r

Δεν υπάρχουν σχόλια: