Aπό τον Ian Ford
Oπως όλα δείχνουν έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση του Λαφαζάνη από το πολυ-υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και 5 δις ρώσικη προκαταβολή. Ηδη ο Iskra ξεκίνησε το αντάρτικο κατά της συμφωνίας υποστηρίζοντας αντοιχτά πλέον την ρήξη και την επιστροφή στην δραχμή. Οσο για τον Λαφαζάνη σε λίγες ώρες από τώρα είναι αναγκασμένος να υποδεχτεί στο γραφείο του ένα σκληροτράχηλο γεράκι, τον κο  Amos Hochstein, o οποίος είναι ειδικός απεσταλμένος και συντονιστής για θέματα Διεθνών Ενεργειακών Σχέσεων της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Εδώ ο αρμόδιος υπουργός δεν έχει περιθώρια για τις αντίστοιχες γονυκλισίες-όπως συνέβη με τον φίλο Μίλερ της Gazprom-τα λεφτά του οποίου (5 δις) καταφθάνουν από στιγμή σε στιγμή με τρίκυκλα από την Μόσχα.
Την ώρα που ο ISKRA έκανε λόγο για τον "αρχιτέκτονα" της συμφωνίας του Greek Stream Λαφαζάνη, ο έλληνας υπ. Εξωτερικών Κοτζιάς επί αμερικανικού εδάφους δήλωνε ότι οι φίλοι μας Αμερικανοί μπορούν να κάνουν αντιπρόταση κόντρα στους Ρώσους. Η "αντιπρόταση" λοιπόν καταφθάνει στην Αθήνα
Ο Χάρης Φλουδόπουλος θα γράψει για την συγκεκριμένη επίσκεψη στο Capital.gr
Υπό το πρίσμα αυτό η επίσκεψη Hochstein συνδέεται άμεσα με τις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από τα θέματα των αγωγών και τα ανοίγματα που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα από την κυβέρνηση προς τη ρωσική πλευρά και τον αγωγό Turkish Stream. Ο ρωσικός αγωγός πάντως αντιμετωπίζεται από τη Δύση με έντονο σκεπτικισμό αφού εκτιμάται ότι αποτελεί μια ύστατη μια προσπάθεια να παρακαμφθεί και να υποσκελιστεί η πολιτική διαφοροποίησης της ενεργειακής προμήθειας της Ευρώπης. 
Επισημαίνεται πάντως ότι ο κ. Hochstein  έχει επισκεφθεί ξανά τη χώρα μας, έχοντας επαφές για τα ενεργειακά με έμφαση στην προώθηση του περίφημου νότιου διαδρόμου του φυσικού αερίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι την άνοιξη είχε εμφανιστεί με δηλώσεις του ως ένας από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της πολιτικής για διαφοροποίηση της ενεργειακής προμήθειας. Ο ίδιος γνωρίζει σε βάθος τα θέματα των αγωγών και ήταν από εκείνους που είχε συντελέσει να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να κινητοποιηθεί η βουλγαρική πλευρά για τον συμπληρωματικό προς τον αγωγό TAP, ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB.
Πάμε παρακάτω. Κι ενώ ο Λαφαζάνης ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον Αμερικανό φίλο του Κοτζιά μια ανακοίνωση λίγων γραμμών έρχεται να τινάξει στον αέρα την επιθυμία της Μέρκελ και του Σόιμπλε να πετάξουν τους Αμερικανούς από την Ευρώπη. Η Ε.Ε, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ με κοινή τους ανακοίνωση υποστηρίζουν ότι θα εξακολουθούν (με το ίδιο σχήμα) να "βοηθούν" την Ελλάδα.
Πράγμα που σημαίνεο ότι το ΔΝΤ (Αμερικανοί) έχει πατήσει για τα καλά το πόδι του στην Ευρώπη και η Μέρκελ πολύ δύσκολα θα το ξεφορτωθεί-πόσο μάλλον η Ελλάδα.
Τι σημαίνει αυτό;
Εναν διαρκή πόλεμο αμερικανικών και γερμανικών συμφερόντων στην χρεοκοπημένη Κολομβία των Βαλκανίων. Οσο για τον Λαφαζάνη η αξιοπρεπής οδός της παραίτηση μοιάζει μονόδρομος εκτός κι αν γλυκάθηκε στα σύκα της εξουσίας κι αφήσει τους ταλαίπωρους οπαδούς του στο λιοπύρι ενώ εκείνος θα απολαμβάνει την αποπλάνηση της εξουσίας. Τα καλύτερα έρχονται...