Τετάρτη, 7 Μαΐου 2014

Κριμαία: Παρέλαση-μήνυμα ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην επέτειο νίκης κατά των vαζί (vid)


09:33

Στρατιωτική παρέλαση στην Κριμαία ετοιμάζετια να πραγματοποιήσει η Ρωσία στις 9 Μαίου παράλληλα με τη μεγαλειώδη παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία για την επέτειο από τη νίκη της ΕΣΣΔ επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945. Η Μόσχα θέλει να στείλει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και ετοιμότητας των Ένοπλων Δυνάμεων της σε μία περίοδο που ΝΑΤΟ και ΗΠΑ συγκεντρώνουν δυνάμεις στα σύνορα της με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία.
Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πώς δεν αποκλείεται να παραστεί στην παρέλαση της Κριμαίας και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου να καταστήσει το μήνυμα ακόμη πιο σαφές τόσο προς της Δύση, όσο όμως και προς το εσωτερικό της Ουκρανίας στην κατεύθυνση ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να αφήσει τους ρωσόφωνους της νοτιοανατολικής Ουκρανίας αβοήθητους στο μένος των κατευθυνόμενων από το Κίεβο νεοναζί.
Η παρέλαση στην Κριμαία στις 9 Μαίου έχει προκαλέσει μάλιστα τις αντιδράσεις της Δύσης. Πρώτη η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έσπευσε να επικρίνει τα σχέδια της Ρωσίας.
Αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη είπε πώς «είναι κρίμα σε μία τέτοια ιστορική ημέρα η Ρωσία να κάνει παρέλαση σε μία εστία εντάσεων».  
Στην Κριμαία οι Ρώσοι έχουν μεταφέρει ήδη τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης Τ-72ΒΜ, ενώ έχουν αναπτύξει και συστοιχίες αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 από την ημέρα που η Χερσόνησος κήρυξε την ανεξαρτησία της και προσαρτήθηκε στο ρωσικό κορμό.
Πριν από μερικές ημέρες η Μόσχα μεταστάθμευσε στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160 Blackjack, Τu-95 Bear, Tu-22M3, μαχητικά αεροσκάφη Su-27, αεροσκαφη εγγύς υποστήριξης Yak-130 και πολλά μεταφορικά αεροσκάφη IL-76.
Συνολικά 43 ρωσικά αεροσκάφη, των παραπάνω τύπων προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Συμφερόπολης στην Κριμαία. Από την πρώτη στιγμή δε υπάρχουν στην Χερσόνησο επιθετικά ελικόπτερα, ενώ ο υπουργός Άμυνας της Ρωσία Σεργκέι Σοιγκού παρουσίασε ένα πρόγραμμα ενίσχυσης του στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Ένα μέρος λοιπόν των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων μπορεί να συμμετάσχει στη στρατιωτική παρέλαση στην Κριμαία.
Ανεξάρτητα πάντως αυτής οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να πραγματοποιήσουν ίσως την πιο εντυπωσιακή παρέλαση για να τιμήσουν την 69η επέτειο από τη νίκη της ΕΣΣΔ επι των Ναζί της Γερμανίας το 1945. Δεδομένης της Ουκρανικής κρίσης και της στάσης του ΝΑΤΟ η επέτειος αυτή έχει… ενισχυμένο χαρακτήρα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.g
r

Δεν υπάρχουν σχόλια: