Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Η Κομισιόν αδειάζει την τρόικα για τα εργασιακά


Αναρτήθηκε από τον/την docimastikos στο Νοεμβρίου 3, 2012
i-komision-adeiazei-tin-troika-gia-ta-ergasiaka
Ο ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν χαρακτήρισε τις προτάσεις της τρόικας για τα εργασιακά στην…
Ελλάδα περιγράφουν ως «οριακές καταστάσεις και δεν πρέπει να εφαρμόζονται ως το σύνηθες πρότυπο υπερβαίνοντας μία παρατεταμένη χρονική περίοδο»… αδειάζοντας ουσιαστικά τους εκπροσώπους των δανειστών.
Η απάντηση της Κομισιόν ήρθε έπειτα σχετική ερώτηση της Συλβάνας Ράπτη, ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και σύμφωνα με αυτήν, οι αλλαγές μπορούν να γίνουν δεκτές μόνο για μικρό χρονικό διάστημα και ως εξαίρεση, αφού σε γενικές γραμμές είναι ασυμβίβαστες με τη νομοθεσία της ΕΕ.
Υπενθυμίζεται ότι οι απαιτήσεις της τρόικας ανοίγουν το δρόμο σε εβδομάδα εργασίας έξι ημερών και 78 ωρών, όμως σύμφωνα με την Επιτροπή προβλέπεται μέσος χρόνος εργασίας εβδομαδιαίως μέχρι 48 ώρες (συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών).
«Η Επιτροπή είναι ο θεματοφύλακας του ενωσιακού κεκτημένου και φυσικά δεν θα υποστήριζε κανένα κράτος-μέλος στη θέσπιση νομοθεσίας ασύμβατης με τη νομοθεσία της Ε.Ε.» πρόσθεσε ακόμη ο Επίτροπος Ρεν, εκ μέρους της Κομισιόν.
Ειδικότερα, η ερώτηση της Συλβάνας Ράπτη, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, καλούσε την Επιτροπή να δώσει γραπτή απάντηση εάν:
1. Συμμερίζεται πράγματι τις προτάσεις που γίνονται στην Ελλάδα για χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας;
2. Πώς νομίζει πως οι προτάσεις αυτές συμβιβάζονται με το κοινοτικό κεκτημένο και τις επιταγές των Συνθηκών της ΕΕ και του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων για την προστασία και την ασφάλεια των εργαζομένων;
3. Έχει εκπονήσει επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν πως ο χρόνος εβδομαδιαίας εργασίας που εισηγείται δεν δημιουργεί κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων;».
Η απάντηση του κ. Ρεν, εξ ονόματος της Επιτροπής, έχει ως εξής:
«1. Η Επιτροπή είναι ο θεματοφύλακας του ενωσιακού κεκτημένου και φυσικά δεν θα υποστήριζε κανένα κράτος-μέλος στη θέσπιση νομοθεσίας ασύμβατης με τη νομοθεσία της ΕΕ.
Ωστόσο, η νομοθεσία ορισμένων κρατών-μελών θα μπορούσε να τροποποιηθεί, ώστε να στηρίξει περισσότερο την ανάπτυξη και την απασχόληση, χωρίς να υπονομεύει τις συνθήκες εργασίας και τις σχετικές οδηγίες της ΕΕ.
2. Το άρθρο 31 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ορίζει γενικές αρχές σχετικά με τις δίκαιες και πρόσφορες συνθήκες εργασίας. Το άρθρο αυτό στηρίζεται από τη νομοθεσία της ΕΕ μέσω της οδηγίας 2003/88/ΕΚ , η οποία προστατεύει την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και ορίζει ελάχιστες περιόδους ανάπαυσης και μέγιστα όρια χρόνου εργασίας.
Η οδηγία προβλέπει ότι κάθε εργαζόμενος δικαιούται ελάχιστη περίοδο ημερήσιας ανάπαυσης έντεκα διαδοχικών ωρών ανά εικοσιτετράωρο και ελάχιστη εβδομαδιαία περίοδο αδιάλειπτης ανάπαυσης τουλάχιστον 24 ωρών .
Συνεπώς, είναι πιθανό, όπως προβλέπεται από την οδηγία, ο εργαζόμενος να αναπαύεται το λιγότερο έντεκα ώρες ημερησίως ή να εργάζεται έξι συναπτές ημέρες.
Ωστόσο, αυτές είναι οριακές καταστάσεις και δεν πρέπει να εφαρμόζονται ως το σύνηθες πρότυπο υπερβαίνοντας μία παρατεταμένη χρονική περίοδο.
Για την ακρίβεια, το άρθρο 6 προβλέπει επίσης ότι ο μέσος χρόνος εργασίας εβδομαδιαίως δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 48 ώρες (συμπεριλαμβανομένης της υπερωριακής εργασίας) εκτός από περιορισμένες παρεκκλίσεις που δεν είναι συναφείς εν προκειμένω.
Η οδηγία δεν επιτρέπει εργασία έξι εργάσιμων ημερών εβδομαδιαίως και μόνο έντεκα ωρών ανάπαυσης ημερησίως για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Κάτι τέτοιο θα είχε σαν αποτέλεσμα μία μέση αύξηση των ωρών εργασίας εβδομαδιαίως σε 78, που είναι ασυμβίβαστο με το άρθρο 6.
3. Η Επιτροπή δημοσίευσε το 2010 μία περιεκτική ανασκόπηση ερευνών για την υγεία και την ασφάλεια στην οργάνωση του χρόνου εργασίας, τα ευρήματα της οποίας εναρμονίζονται σε μεγάλο βαθμό με τους κανόνες της οδηγίας».
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: