Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Πόλεμος γιγάντων στο Ιnternet


ΜΟΝΟγέλιο θα μπορούσε να προκαλέσει η είδηση ότι κάποιος σέρνει στα δικαστήρια ένδεκα κολοσσούς της τεχνολογίας επειδή του έκλεψαν τις ιδέες του. Οχι όμως αν αυτός ο «κάποιος» είναι ο Πολ Αλεν, ο συνιδρυτής της Μicrosoft, το alter ego του
Μπιλ Γκέιτς και ένας από τους πλουσιότερους και ισχυρότερους ανθρώπους στον κόσμο. Ο Αλεν, ο οποίος αποχώρησε από τη Μicrosoft για λόγους υγείας πριν από πολλά χρόνια και έχει αφοσιωθεί στο πολυδιάστατο φιλανθρωπικό έργο του, κατηγορεί ένδεκα πασίγνωστες εταιρείεςανάμεσά τους την Αpple και την Googleότι
χρησιμοποιούν χωρίς την άδειά του τέσσερις κατοχυρωμένες από αυτόν πατέντες σχετικές με την αναζήτηση στο Ιnternet και το ηλεκτρονικό εμπόριο. Στόχος του φυσικά δεν είναι να κερδίσει χρήματα, καθώς έχει αρκετά, αλλά να «προστατεύσει τις επενδύσεις του στην καινοτομία», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο εκπρόσωπός
του. Πείτε το καπρίτσιο, πείτε το εμμονή ενός ανθρώπου που βλέπει τη ζωή του να φεύγει μέσα από τα χέρια του, η κίνηση αυτή του Αλεν μπορεί να ιδωθεί μόνο μέσα από το πρίσμα ενός μεγιστάνα ο οποίος τα έχει όλα και θέλει να αποκαταστήσει την τάξη, η οποία, κατά την άποψή του, έχει διασαλευτεί.

Oύτε μία, ούτε δύο αλλά ένδεκα είναι οι εταιρείες που ενάγει ο Πολ Αλεν σε δικαστήριο της γενέθλιας πόλης του, του Σιάτλ, για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας. Εκτός από τις προαναφερθείσες, κρατήστε τα ονόματα των υπολοίπων εννέα: Facebook, eΒay, Υahoo, ΥouΤube, Νetflix, ΑΟL, Οffice Depot, ΟfficeΜax και Staples. Σε αυτή την Α-list των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας ο Αλεν προσάπτει ότι χρησιμοποιούν χωρίς την άδειά του τέσσερις πατέντες κατοχυρωμένες από την εταιρεία Ιnterval Research την οποία ο ίδιος είχε δημιουργήσει στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 και είχε χρηματοδοτήσει με 100 εκατ. δολάρια.

Οι πατέντες αυτές χρησιμεύουν στο ηλεκτρονικό εμπόριο και αφορούν την παρουσίαση και την κατηγοριοποίηση προϊόντων τα οποία πωλούνται ηλεκτρονικά. Μία από τις πατέντες επιτρέπει σε εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου να παρουσιάζουν τις προσφορές τους στον χρήστη που αναζητεί ένα παραπλήσιο προϊόν, ενώ μια δεύτερη επιτρέπει τον συνδυασμό εικόνας και κειμένου από διαφορετικές πηγές σε μία ιστοσελίδα. Με την επίμαχη τεχνολογία, ο χρήστης διευκολύνεται στο να βρει πράγματα που τον ενδιαφέρουν.. Ο Αλεν ζητεί χρηματική αποζημίωση, την οποία δεν προσδιορίζει στην αγωγή του, και να απαγορευτεί στους εναγόμενους να χρησιμοποιούν τις τεχνολογίες αυτές ή να του πληρώνουν δικαιώματα. Η σχετική διαδικασία ενώπιον των αμερικανικών δικαστηρίων είναι χρονοβόρος και η συνήθης κατάληξη τέτοιων υποθέσεων είναι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Εκπρόσωπος του Αλεν δήλωσε ότι « μέρος της τεχνολογίας που αναπτύχθηκε από ανθρώπους οι οποίοι δούλευαν για τον Πολ Αλεν πριν από δέκα χρόνια είναι σήμερα το “κλειδί” στον χώρο της αναζήτησης και του ηλεκτρονικού εμπορίου» και προσέθεσε ότι η αγωγή είναι «ένα σημαντικό βήμα και ότι είναι η πρώτη φορά που ο Αλεν ασκεί μια αγωγή τέτοιου είδους».

Τo «Οctopus» του Αλεν, αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Σανγκάης
Η αντίδραση των θιγομένων εταιρειών κυμάνθηκε από την πλήρη αδιαφορία (ΑΟL, Υahoo) ως τον σκεπτικισμό (eΒay). Εκπρόσωπος της Facebook ανέφερε ότι «η αγωγή δεν έχει καμία αξία» και ότι η εταιρεία του θα την πολεμήσει, ενώ η Google ανακοίνωσε ότι η κίνηση του Αλεν «αποτελεί έκφραση της θλιβερής τάσης που έχουν οι άνθρωποι να ανταγωνίζονται τους άλλους στο δικαστήριο και όχι στην ελεύθερη αγορά».

Οπως εξήγησε στο Βloomberg ο καθηγητής Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μισούρι Ντένις Κράουτς, οι συγκεκριμένες πατέντες «είναι μεν μικρής σημασίας,αλλά διευκολύνουν την online εμπειρία του χρήστη και για αυτόν τον λόγο οι βελτιώσεις που προσφέρουν παρέχουν σημαντική βοήθεια στους χρήστες του Ιnternet». Δεν είναι βεβαίως η πρώτη φορά που οι γίγαντες της τεχνολογίας προσφεύγουν στα δικαστήρια για να λύσουν διαφορές τέτοιου είδους. Η Νokia τα έχει βάλει με την Αpple υποστηρίζοντας ότι της έχει κλέψει την τεχνολογία για τα λεγόμενα έξυπνα τηλέφωνα (βλέπε οθόνη αφής iΡhone), ενώ η Οracle έχει υποβάλει αγωγή κατά της Google, υποστηρίζοντας ότι το λειτουργικό σύστημα Αndroid βασίζεται σε δικές της πατέντες. Η περίπτωση του Αλεν αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι είναι η πρώτη φορά που βγαίνει μπροστά κάποιος «επώνυμος» της τεχνολογίας για να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. ΗΛΙΚΙΑ:

57ετών ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Εργένης ΠΟΣΟ ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΕΙΝΑΙ: Το «Forbes» τον τοποθετεί εφέτος στην 37η θέση της παγκόσμιας κατάταξης με περιουσία 13,5 δισ. δολαρίων.

ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ: Από την πώληση μέρους των μετοχών του της Μicrosoft, από τα μερίσματα που εισπράττει από τις υπόλοιπες και από τις επενδύσεις του στην τεχνολογία, στις τηλεπικοινωνίες και στα ακίνητα μέσω της εταιρείας χόλντινγκ Vulcan. Είναι επίσης ιδιοκτήτης αθλητικών ομάδων, όπως της ομάδας του ΝΒΑ(και τουΜπράντον Ρόι ) Ρortland Τrail Βlazers και της ομάδας του αμερικανικού ποδοσφαίρου Seattle Seahawks.

ΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ: Το 1983 διαγνώστηκε με λέμφωμα Ηodgkin, αλλά έγινε καλά ύστερα από μεταμόσχευση μυελού στην οποία υπεβλήθη.

Πριν από λίγους μήνες το λέμφωμα ξαναχτύπησε με άλλη μορφή (Νon-Ηodgkin) και αυτή την εποχή ο Αλεν υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία.

Φιλανθρωπίες
Το 1990 ξεκίνησε τη λειτουργία τουτο φιλανθρωπικό ίδρυμα που φέρει το όνομα του Αλεν (Ρaul G. Αllen Family Foundation), μέσω του οποίου ο αμερικανός μεγιστάνας έχει διαθέσει ως σήμερα περισσότερα από 400 εκατ. δολάρια σε κοινωφελείς σκοπούς, κυρίως στις Πολιτείες της Ουάσιγκτον και του Ορεγκον. Αν συνυπολογίσουμε τα ποσά που έχει διαθέσει για τη χρηματοδότηση επιστημονικών προγραμμάτων και την ίδρυση αντίστοιχων ερευνητικών κέντρων- πάντα στην περιοχή των βορειοδυτικών Πολιτειών των ΗΠΑ- τότε το ποσόν το οποίο έχει διαθέσει φθάνει στο 1 δισ. δολάρια. Τον περασμένο μήνα, ανταποκρινόμενος στην έκκληση των «συναδέλφων» του Μπιλ Γκέιτς και Γουόρεν Μπάφετ, ο Αλεν ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αφήσει όλη την περιουσία του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Σκάφη
Εκτός από την αγάπη του για τη ροκ μουσική, ο Αλεν είναι γνωστός για τα δύο mega yachts του. Το μεγαλύτερο λέγεται «Οctopus», έχει μήκος 126 μέτρα και είναι κατασκευασμένο σε γερμανικά ναυπηγεία. Αυτή τη στιγμή είναι το ένατο σε μέγεθος ιδιωτικό σκάφος στον κόσμο. Αν εξαιρέσουμε τα σκάφη που ανήκουν σε αρχηγούς κρατών (άραβες σεΐχηδες, ως επί το πλείστον) είναι το τρίτο κατά σειρά σε μέγεθος, πίσω από το «Εclipse» του Ρομάν Αμπράμοβιτς και το «Rising Sun» του Λάρι Ελισον της Οracle. Το «Οctopus» φέρει δύο μικρά υποβρύχια, ενώ το μεγαλύτερο από τα επτά tenders του έχει μήκος 19 μέτρα. Το μικρότερο σκάφος του Αλεν είναι το «Τatoosh», μήκους 92 μέτρων, κατασκευασμένο και αυτό σε γερμανικά ναυπηγεία το 2000. Ο Αλεν το αγόρασε τον ερχόμενο χρόνο αντί 100 εκατ. δολαρίων. Το σκάφος διαθέτει πισίνα και έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει δύο ελικόπτερα

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=17&artid=352473&dt=05/09/2010#ixzz0yeFbxjy3

Δεν υπάρχουν σχόλια: