Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Η μετά τη χρεοκοπία Ελλάδα...





Η μετά τη χρεοκοπία Ελλάδα…
Σύμφωνα με τα ημερολόγια των Μάγιας η κρίσιμη χρονιά είναι το 2012, όπου προβλέπουν το τέλος του κόσμου, καθώς εκεί σταματάνε οι μετρήσεις τους.
Σύμφωνα με την ΝΑΣΑ η κρίσιμη χρονιά είναι το 2013, όπου μια τεράστια μαγνητική καταιγίδα από τον ήλιο μπορεί να βγάλει εκτός τα ενεργειακά δίκτυα και τις τηλεπικοινωνίες για μήνες.
Ο Boyle, τις απόψεις του οποίου φιλοξενούσαμε προχθές, βλέπει σαν κρίσιμη χρονιά που θα καθορίσει τις επόμενες δεκαετίες το 2014.
Κάπου στα πέριξ αυτής της τριετίας οι περισσότεροι ινστρούχτορες της οικονομικής σκέψης διεθνώς βλέπουν τη βέβαιη κατάρρευση του κόσμου όπως τον ξέραμε και την ακόμη βεβαιότερη κατάρρευση της Ελλάδας...

Μήπως πλησιάζει η ώρα να φουλάρουμε το μπαούλο με μετοχές;...
Άφησε να προηγηθεί η διόρθωση του Οκτωβρίου - Νοεμβρίου στις ξένες αγορές, μπας και φεύγοντας κάποιο ξένο χαρτοφυλάκιο δημιουργήσει καλύτερες ευκαιρίες. Λένε οι μεν αισιόδοξοι...
Τα κέρδη ή οι ζημιές για όσους έχουν πλουτίσει από το χρηματιστήριο δεν εξαρτώνται από τις αγορές και πωλήσεις στην αρίστη των εκάστοτε τιμών του κύκλου... Λένε οι πιο συγκρατημένοι από τους εν γένει αισιόδοξους...
Αλήθεια, αν επιβιώσουμε από τους λιμούς και τους καταποντισμούς της επόμενης τριετίας... των ελληνικών συντεχνιών μη εξαιρουμένων, πως θα μπορούσε να είναι η Ελλάδα του 2020;... Επειδή υπάρχει πολύ απαισιόδοξη αβεβαιότητα, λέω να σας προβοκάρω λίγο...
Η Ελλάδα που θέλουμε...
Η εικόνα που αρέσει σε μένα είναι αυτή μιας «τίγρης» του νότου. Όπως συνέβη π.χ. στις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60.
Με εξαγωγές βιολογικών και γεωργικών προϊόντων πολλών δισ. το χρόνο. Η ανεργία του 2010-11 είχε σαν συνέπεια πολλοί νέοι να εγκαταλείψουν το δημόσιο και να ασχοληθούν με τη γεωργία.

Τα ελληνικά βότανα χάρη σε δυο εταιρείες που έκαναν την αρχή έχουν κατακλύσει τις διεθνείς αγορές σε μορφή καλλυντικών και ήπιων σκευασμάτων υγείας και ευχαρίστησης. Δεκάδες εταιρείες θα απασχολούνται πλέον στον κλάδο.
Με σημαντικές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας αφού οι επενδύσεις της τελευταίας δεκαετίας έχουν αυξήσει την ισχύ της ηλεκτροπαραγωγής σε 30.000 MW, με την εγχώρια κατανάλωση να βρίσκεται κάτω από τα 15.000 MW έναντι 9.000 MW που ήταν το 2010. Το αιολικό και ηλιακό δυναμικό της χώρας συμβάλλει σημαντικά σε αυτό.

Η επένδυση αποθήκευσης και διανομής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Νέα Καβάλα έχει ενισχύσει τον ενεργειακό στρατηγικό χαρακτήρα της χώρας.
Ο Αι-Στράτης στο μέσον του Αιγαίου έχει καταστεί κάτι μεταξύ City του Λονδίνου και Μονακό, αφού από τότε που έγινε ζώνη ελεύθερου εμπορίου, εκατοντάδες ναυτιλιακές εταιρείες έχουν μεταφέρει εκεί την έδρα τους και όλες οι τράπεζες έχουν ανοίξει εκεί καταστήματα ή έχουν μεταφέρει την έδρα τους των φορολογικών κινήτρων αλλά και της τηλεπικοινωνιακής και συγκοινωνιακής υποδομής.
Η Θεσσαλονίκη μοιάζει με την παλιά πολυεθνική πόλη με μόνη διαφορά τους ουρανοξύστες που έχουν χτιστεί. Έχει πλέον μεγαλύτερο πληθυσμό από την Αθήνα και αποτελεί αυτό που πάντα ήταν το λιμάνι των Βαλκανίων και της μισής Αν. Ευρώπης.
Το Θριάσιο θυμίζει Ρηνανία την εποχή του ΄70 αφού μετά τον εμπορευματικό σταθμό που πήραν οι Κινέζοι, πολλές εταιρείες δημιούργησαν εκεί σταθμούς συναρμολόγησης για τις εξαγωγές τους στην Ευρώπη. Έτσι λύθηκε και το πρόβλημα των φτωχών λαθρομεταναστών που είχε πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στους δρόμους της Αθήνας.
Μοντέρνοι παραθαλάσσιοι οικισμοί από τη Χαλκιδική μέχρι τη Γαύδο φιλοξενούν περί τα δυο εκατομμύρια συνταξιούχους από τη βόρεια Ευρώπη. Η αγορά του ενός εκατ. τέτοιων οικημάτων εισέρρευσε στη χώρα περί τα 150 δισ. ευρώ. Ενώ η 12μηνη παρουσία του ενισχύει την ελληνική οικονομία με 15 δισ. το χρόνο που είναι οι συντάξεις που ξοδεύονται στην Ελλάδα.
Στοχευμένες κινήσεις στον τουρισμό έχουν αυξήσει τους ετήσιους επισκέπτες από 15 εκατ. σε 30 εκατ. Η τουριστική σαιζόν έχει επεκταθεί πέραν του καλοκαιρινού διμήνου αιχμής...
Τα ελληνικά πανεπιστήμια κρατικά και μη κρατικά από ουραγοί του ΟΟΣΑ, όχι μόνο δεν παράγουν άνεργους πτυχιούχους, αλλά προσελκύουν χιλιάδες φοιτητές από την ευρύτερη περιοχή, συνεισφέροντας παντοιοτρόπως στην αναγέννηση της χώρας.
Τα παραπάνω έγιναν χάρη στο σχέδιο που χάραξε ένα Συμβούλιο Εθνικής Σωτηρίας μετά τη χρεοκοπία του 2010. Ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες και πρώην πολιτικοί, έλληνες και φιλέλληνες συγκρότησαν ένα συμβούλιο που χάραξε κοινή συναινέσει της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων του τόπου ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση. Στην ουσία αντικατέστησαν την τρόικα και το μνημόνιο που έσωσε τη χώρα από κατάρρευση το 2010.
Οι κυβερνήσεις που ακολούθησαν όπως και με την τρόικα ακολούθησαν σε γενικές γραμμές αυτή την πολιτική.

Γιατί να μην μπορούμε να κάνουμε τα περισσότερα από τα παραπάνω. Για πόσο μερικές συντεχνίες θα κρατάνε τον τόπο στην μετά την τουρκοκρατία εποχή των κοτζαμπάσηδων;
Παραλειπόμενα
Αγορά: Η ελληνική αγορά δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον. Οι τραπεζικές εξελίξεις που κυοφορούνται και ενδεχομένως πολύ σύντομα να ταράξουν τα νερά της ειδησεογραφίας, δεν έχουν κάποιο εμφανή λόγο οι αναταράξεις που θα προκαλέσουν να μην έχουν προς το παρόν εφήμερο χαρακτήρα.
Ο χρυσός σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Μάλλον εισέρχεται σε φάση επιτάχυνσης παρά διόρθωσης. Θαχει ενδιαφέρον αν προκύψουν και γεωπολιτικές αφορμές.
ΕΤΕ: Καλησπέρα Κύριε Στούπα,
Διαβάζω καθημερινά και φανατικά τις στήλες σας και έχω ένα ερώτημα: έχω στην κατοχή μου 1.905 μετοχές της ETE, τώρα με την ΑΜΚ έχω το δικαίωμα να πάρω κάποιες ακόμα, σε ελκυστική τιμή (5,20).

Το ερώτημα μου... αν σε ένα τρελο-ακραίο σενάριο- αν και δεν είναι πλέον-η Ελλάδα δηλώσει πτώχευση, τι θα συμβεί με τις μετοχές; Θα χαθούν;

Έχω διαβάσει κάποιο άρθρο ότι θα μετατραπούν στο αντίστοιχο νόμισμα που θα βγει... είναι σίγουρο αυτό;

Μήπως θα είμαι κερδισμένος να τις πουλήσω όλες για να έχω ευρώ ή θα είμαι κερδισμένος αν τις κρατήσω και όπου πάει η χώρα;

(δεν χρειάζομαι τα χρήματα)

Ευχαριστώ προκαταβολικά-Γιώργος Γ. Πάτρα
Απάντηση: Μάντης δεν είμαι για να ξέρω τι θα γίνει. Το πιο πιθανό σενάριο που βλέπω εγώ με τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι αυτό της επιμήκυνσης ενός μέρους του δημόσιου χρέους.

Το κακό σενάριο θα ήταν ένα «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων της τάξης του 20-30%. Αυτό σημαίνει απώλειες αλλά όχι κατάρρευση.
Εξάλλου οι τράπεζες με τις προβλέψεις έχουν αρχίσει και «τρώνε» το βόδι των επισφαλειών. Έχουν πολύ ακόμη σύμφωνοι, αλλά ετοιμάζονται να το αντιμετωπίσουν.

Το χειρότερο σενάριο είναι μια δεύτερη διεθνής κατάρρευση σαν εκείνη του 2008. Οπότε σε ένα κλίμα ο σώζων εαυτόν... ξεχνάνε εμάς οι ευρωπαίοι και εμείς ότι είχαμε... Αυτό σημαίνει ότι ξεχνάς ειδικά τραπεζικά χαρτιά, ίσως καταθέσεις και πάει λέγοντας. Σε τέτοιες περιπτώσεις μόνο ότι δεν μπορεί να σηκώσει ο αέρας από το έδαφος λόγω βάρους προσφέρει ασφάλεια. Μακροπρόθεσμα ελπίζεις και από καμιά μετοχή βαριάς βιομηχανίας με έμφαση τα είδη πρώτης ανάγκης... Εγώ δεν πιστεύω ότι θα καταστραφεί ο κόσμος... αλλά αυτό δεν συνιστά χρηματιστηριακή συμβουλή. Μόνος σου θα αποφασίσεις, ξέροντας ότι στο χρηματιστήριο το ρίσκο πορεύεται με την ανταμοιβή.
Υ.Γ. Μια παράκληση μην στέλνετε επιστολές με κεφαλαία ή λατινικούς χαρακτήρες...

capital

Δεν υπάρχουν σχόλια: