Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2014

ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ. ΕΚΛΟΓΕΣ 'Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ


E-mailΕκτύπωσηPDF
(Τετ. 26/11/14 - 17:10)
ΟΛΟΙ/-ΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ (27/11) ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ  
Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (26/11) η συνάντηση τηςκυβερνητικής αποστολής στοΠαρίσι με την τρόικα.
Η πορεία των διαπραγματεύσεων δεν ήταν η αναμενόμενη για τηνκυβέρνηση, η οποία στάθηκε πρόθυμη να παραδώσει γη και ύδωρ στους δανειστες προκειμένου να εξασφαλίσει την αναγκαία''ανάσα'' για την παραμονή της στην εξουσία.
Η εκκρεμότητα παρατείνεται και πλέον τα πάντα μοιάζουν μετέωρα, ακόμη και το σενάριο τωνέκτακτων πολιτικών εξελίξεων παραμένει ανοιχτό.

Όλα τα στοιχεία και οι πληροφορίες κατατείνουν στην εκτίμηση ότι παρά τις κυβερνητικές διαρροές για«σύγκλιση σε πολλά» μια συμφωνία με την τρόικα για την αξιολόγηση προόδου της ελληνικής οικονομίας, βρίσκεται ακόμη μακρυάπράγμα που σημαίνει ότι παρατείνεται η αγωνία και ο κίνδυνος μιας γενικευμένης περιπλοκής αντί να αμβλύνεται να αυξάνεται.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ελληνική πλευρά πηγάζει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο, σύμφωνα με έκφραση ανώτερου κυβερνητικού στελέχους, «μετακινούσε συνεχώς στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης τα γκολπόστ σαν να μην ήθελε την επίτευξη συμφωνίας». Το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος εκτιμούσε ότι οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ήταν απόλυτα εχθρικοί ''σαν να μην έχουν συγχωρέσει την ελληνική απαίτηση για απομάκρυνσή τους από τις ελληνικές οικονομικές υποθέσεις''.
Τα εμπόδια ήταν συνεχή, η επίκληση του δημοσιονομικού κενού διαρκής και η απαίτηση για διευκόλυνση των ομαδικών απολύσεων σταθερή. Όπως και συνεχείς ήταν οι απειλητικές αναφορές για εξάμηνη παράταση του μνημονίου, η οποία αν επέλθει θα αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά προσπάθησε να καλύψει τις απαιτήσεις για δημοσιονομικό κενό, χωρίς όμως επιτυχία και πλέον θα ακολουθήσει νέος γύρος διαβουλεύσεων - τηλεφωνικών αυτή τη φορά - μήπως και πεισθούν οι τρϊικανοί να έλθουν την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.
Επιπλέον κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός θα επιχειρούσε την Τετάρτη να επικοινωνήσει με ευρωπαίους ηγέτες, προκειμένου να δημιουργήσει προϋποθέσεις πολιτικής λύσης εμπρός στο αδιέξοδο των τεχνικοοικονομικών διαβουλεύσεων, που διαμορφώνει η συμμαχία Σόιμπλεκαι ΔΝΤ.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών φέρεται να έχει τοποθετηθεί σε κλειστές συναντήσεις ότι «δεν θα σκάσει η Ελλάδα στα χέρια μου»,  ότι κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να μην συμβεί κάτι τέτοιο και επιπλέον ότι η ελληνική πλευρά ''οφείλει να τηρήσει με ακρίβεια το πρόγραμμα και να προσφέρει διαβεβαιώσεις ότι η μείωση των ελλειμμάτων δεν είναι συγκυριακή, εξαιτίας των έκτακτων φόρων, αλλά αποτέλεσμα διαρθρωτικής δημοσιονομικής πολιτικής, ικανής να αντέξει στο χρόνο''.
Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι το πολιτικό πρόβλημα έχει έλθει μπροστά. Οι τροϊκανοί, αλλά κυρίως οι διεθνείς οργανισμοί και οι ισχυρές κυβερνήσεις, προεξάρχουσας της γερμανικής, έχουν απογοητευθεί από τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης και επίσης δεν διατηρούν καμία ελπίδα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα έχει καλύτερη στάση και γι' αυτό αποφάσισαν να θέσουν σκληρά και συνολικά το θέμα της εφαρμογής των υπεσχημένων.
Με τον τρόπο που κινούνται στις διαπραγματεύσεις δείχνουν να μην νοιάζονται ποιοι κυβερνούν την Ελλάδα και δεν έχουν καμία διάθεση να ευνοήσουν τον ένα ή τον άλλον. Απλώς καθιστούν σαφές τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην αντιπολίτευση ότι χωρίς πλήρη εφαρμογή του προγράμματος η Ελλάδα θα αφεθεί στην τύχη της κι ας τα βγάλει πέρα μόνη της.
Αυτό είναι ουσιαστικά το σήμα που μεταφέρεται από τα διεθνή οικονομικά κέντρα προς την Αθήνα. Υπό το βάρος αυτών των δεδομένων τις επόμενες μέρες θα επιχειρηθούν προσπάθειες συμβιβασμού, οι οποίες αν δεν καρποφορήσουν θα οδηγήσουν γρήγορα σε πολιτικές εξελίξεις.
Οι κκ Σαμαράς και Βενιζέλος ουσιαστικά καλούνται να αποδεχθούν ένα επώδυνο συμβιβασμό, δηλαδή να φέρουν προς ψήφιση στη Βουλή μια νέα σκληρή συμφωνία, η οποία στις παρούσες πολιτικές συνθήκες πιθανόν να μην εγκριθεί από το Κοινοβούλιο.
Όπως και να έχει, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν ήταν επιτυχείς, το αδιέξοδο είναι προφανές, ηπίεση προς την κυβέρνηση αφόρητη, το μήνυμα προς την αξιωματική αντιπολίτευση σαφές κι αν δεν υπάρξει πολιτική διέξοδος από το Βερολίνο, τότε το προσεχές διάστημα αναμένονται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει αναφορικά με το θέμα επίκαιρο ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες:  

ΠΟΛΙΤΙΚΟ PLAN B ΑΝΑΖΗΤΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ "ΠΑΡΙΣΙ 2"
Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θα αποτιμήσουν το αποτέλεσμα του «Παρισιού 2» και θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματα.
Αυτό αναφέρουν συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου, σύμφωνα με τους οποίους η μεταξύ τους συνάντηση έχει προγραμματιστεί για αύριο το πρωί στις 10.00.
Με τα χρονικά περιθώρια πλέον να έχουν κλείσει, ως προς τις προθεσμίες του Δεκεμβρίου, Μαξίμου και Χ. Τρικούπη καλούνται να αποφασίσουν πώς θα πορευτούν.
Κατά τις πληροφορίες, θεωρούν:
--- «Πιθανότερη από ποτέ» την άτυπη («τεχνική») παράταση του ισχύοντος μνημονιακού προγράμματος, με άλλοθι το 20μερο κλείσιμο των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων λόγω εορτών.
Μέχρι τότε, η κυβέρνηση «θα εξακολουθεί να διαπραγματεύεται» εμμένοντας στα επιχειρήματά της – κυρίως ως προς το ύψος και τους τρόπους κάλυψης του δημοσιονομικού κενού.
--- «Επιβεβλημένη» την επίσπευση της Προεδρικής εκλογής τον Ιανουάριο (μετά τις 7 του μήνα που θα επαναλειτουργήσει η Βουλή) ώστε η ύστατη προσπάθεια να βρεθεί κοινά αποδεκτή συμφωνία με τους δανειστές να «κουμπώσει» με το δίλημμα «ναι ή όχι πολιτική σταθερότητα στη χώρα».
Αυτή η διαδικασία, όπως λένε στελέχη από τα δύο επιτελεία, θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν οΣΥΡΙΖΑ δεχόταν να ενταχθεί στη συζήτηση για συμφωνία-χρέος στο όνομα της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης.
«Αλλά αφού η Κουμουνδούρου αποκλείει μία τέτοια στάση, η επίσπευση της Προεδρικής εκλογής και οικάλπες, εάν δεν ευοδωθεί η προσπάθεια, είναι μονόδρομος»...
Πηγή:www.capital.gr 
ΠΑΡΙΣΙ: ΑΦΟΡΗΤΕΣ ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ  
«ΑΓΚΑΘΙ» ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΟ
Το δημοσιονομικό κενό του 2015 εξακολουθεί να παραμένει το «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, καθώς σε άλλα επιμέρους ζητήματα που εκκρεμούσαν έχει υπάρξει σχετική πρόοδος.
Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης συνάντησης της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους επικεφαλής των κλιμακίων του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, σήμερα Τέταρτη, στο Παρίσι αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν το χάσμασε σχέση με τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015.
«Το νούμερο ένα ζήτημα είναι το δημοσιονομικό κενό για το 2015», είπε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι. Ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος σε άλλα θέματα όπως ταεργασιακά και θέματα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Σύμφωνα με πληροφορίες ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ ζητούν να υπάρξει κεφαλαιακό απόθεμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ για το 2015, τοποθετούν περίπου στα 450 εκατ. ευρώ τον ΕΝΦΙΑ που δεν θα εισπραχθεί μέσα στο επόμενο έτος, ενώ εκτιμούν πως η ρύθμιση οφειλών για τις 100 δόσεις θα οδηγήσει σε λιγότερα φορολογικά έσοδα από τα αναμενόμενα.
«Δεν καθορίστηκε ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα. Θα ανακοινωθεί ημερομηνία τις επόμενες ημέρες», είπε το ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών όταν ρωτήθηκε για την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα και πρόσθεσε ότι «δεν συζητήθηκε παράταση του τρέχοντος προγράμματος της χώρας μετά το τέλος του έτους».
Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ερωτηθείς από το in.gr για το εάν η τρόικα θα επιστρέψει την επομένη εβδομάδα στην Αθήνα απήντησε χαρακτηριστικά: «Για αυτό προσπαθούμε».
Αποχωρώντας από τη συνάντηση ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικαΝτέκλαν Κοστέλο τόνισε: «Είχαμε έντονες και εποικοδομητικές συζητήσεις οι οποίες θα συνεχιστούν».
Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως εξακολουθεί να επιδιώκει συμφωνία με την τρόικα μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια την προληπτική γραμμή πίστωσης που θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το 2015.
Αξιωματούχος που μετείχε στις συναντήσεις ανέφερε άλλωστε πως στη φάση αυτή κρίσιμο ρόλο θα διαδραματίσουν και οι ηγεσίες των θεσμών που απαρτίζουν την τρόϊκα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr εντός της ημέρας αναμένεται να εκδοθεί κοινή ανακοίνωση της τρόικας για τη συνάντηση των Παρισίων.
TO EUROWORKING GROUP
Κρίσιμο θεωρείται πάντως το Euroworking Group της Πέμπτης στο οποίο η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Τάσο Αναστασάτο. Πέραν από την αποτίμηση των αποτελεσμάτων της συνάντησης των Παρισίων στο Euroworking Group θα κριθεί το τι θα ισχύσει για το ελληνικό πρόγραμμα από την 1η Ιανουαρίου 2015 και τι θα γίνει με το θέμα τηςπροληπτικής πιστωτικής γραμμής.
Κανονικά βάσει των συμβατικών κειμένων που έχει υπογράψει η Ελλάδα τα ομόλογα αξίας 13,2 δισ.ευρώ που έχει εκδώσει το EFSF για την Ελλάδα και παραμένουν αδιάθετα (τα 1,8 δισ. ευρώ αφορούν στην εκκρεμούσα δόση του Σεπτεμβρίου και τα 11,4 δισ. ευρώ στο αδιάθετο αποθεματικό του ΤΧΣ) θα πρέπει να ακυρωθούν στις 31 Δεκεμβρίου 2014.
Πάντως, εάν πρόκειται να υπάρξει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος αυτή θα απαιτήσειεγκρίσεις από κάποια Κοινοβούλια της ζώνης του ευρώ οι οποίες θα πρέπει να αρχίσουν να δίνονται από την επόμενη εβδομάδα και το αργότερο έως τις 19 Δεκεμβρίου.
Πηγή: ingr

Δεν υπάρχουν σχόλια: