Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Σφυροκόπημα από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης των τριών


thumb
Παρά τη γενικότερη κόπω­ση του πολιτικού σκηνι­κού, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει με μπαράζ πρωτοβουλιών στο σφυροκόπημα της κυβέρνησης, με στόχο να αποκαλύψει τα διάφο­ρα κυβερνητικά παραμύθια, όπως αυτό της επαναδιαπραγμάτευσης και της αναζήτησης ισοδύναμων μέτρων, αλλά και να βάλει φρένο, όπου μπορεί, στον ολισθηρό κατή­φορο που οδηγεί η εφαρμογή του Μνημονίου.
Η βασική θέση του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, όπως εκφωνείται από τον Αλέξη Τσίπρα και κορυφαία στελέχη, είναι ότι τα περί επαναδιαπραγμάτευσης υπήρξαν «συνειδητό προεκλογικό ψέμα», ενώ στην πραγματικότητα οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι σκοπεύ­ουν να εφαρμόσουν απαρέγκλιτα το Μνημόνιο – «το Μνημόνιο είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα» είναι η σταθερή επωδός του Αλέξη Τσίπρα –, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των δανειστών, και χωρίς να δια­πραγματευτούν, με ό,τι αυτό επιφέ­ρει: περαιτέρω εξαθλίωση των ερ­γαζομένων και της ελληνικής κοι­νωνίας και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας «αντί πινακίου φακής».
Στην Κουμουνδούρου ήδη μιλούν για τρίτο Μνημόνιο από φθινόπωρο και βλέπουν οριζόντιες περικοπές στο μέλλον, ενώ αρνήθηκαν να συ­ναντηθούν με την τρόικα, εξαπολύ­οντας βολές εναντίον της.
Στο μεταξύ, στην ομιλία του στο πλαίσιο των εργασιών του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Αθή­να ο Τσίπρας για μια ακόμη φορά εξέ­πεμψε σήμακινδύνουγια την παρα­μονή της χώρας στο ευρώ.
Σημείωσε ότι το γεγονός πως ανα­ζητούνται μέτρα 15 δισ. ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια «σημαίνει ότι το Μνημόνιο δεν βγαίνει», ενώ προει­δοποίησε πως, αν η τρικομματική κυ­βέρνηση Σαμαρά συναινέσει στον παραλογισμό των δανειστών, στο τέλος της επόμενης διετίας «η εξασθενημέ­νη και χρεοκοπημένη Ελλάδα θα εξα­ναγκαστεί οικειοθελώς και παρακα­λώντας να βγει από την ευρωζώνη».
Πώς θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ το αμέσως επόμενο διάστημα, λοιπόν;
Οι πρωτοβουλίες του στο κεντρι­κό πολιτικό επίπεδο, τις επόμενες εβδομάδες και ώς την ολιγοήμερη θερινή ανάπαυλα, οργανώνονται γύ­ρω από τις βασικές αιχμές που έχει μέχρι σήμερα αναδείξει ως αντίστι­ξη στις κυβερνητικές πρωτοβουλί­ες αλλά και με βάση το πρόγραμμά του. Δηλαδή το ζήτημα της επανα­διαπραγμάτευσης, τις ιδιωτικοποι­ήσεις και το ξεπούλημα των επιχει­ρήσεων στρατηγικής σημασίας και της δημόσιας γης, τα ζητήματα δι­απλοκής και διαφθοράς, τα εργασι­ακά και την κοινωνική αλληλεγγύη, αλλά και τα θεσμικά ζητήματα. Ήδη έχει ξεκινήσει μια βροχή από ερω­τήσεις των μελών της πολυπληθούς πια Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για όλα τα μικρά και μεγάλα ζητήματα της συγκυρίας.
Οι παραπάνω άξονες θα αποτελέ­σουν τις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ τους προσεχείς μήνες σε συνδυα­σμό με την ανάδειξη των προτάσεών του για την ατζέντα της επαναδι­απραγμάτευσης όπως την έχει επε­ξεργαστεί ο ίδιος (π.χ. εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, προτάσεις για την επανίδρυση της ευρωζώνης κ.λπ.)
Στο στόχαστρο η ΔΗΜΑΡ
Όσον αφορά δε τους υψηλούς τό­νους αντιπαράθεσης με τη λεγόμε­νη «τρόικα εσωτερικού», δηλαδή την τρικομματική κυβέρνηση, ειδι­κός στόχος για τα βέλη του θα εξακολουθήσει να είναι η Δημοκρατική Αριστερά. Κορυφαία στελέχη μιλούν για συνεχείς «δεξιές μετατοπίσεις» της ΔΗΜΑΡ με αφορμή την «απόλυτη στήριξη του “δόγματος Στουρνάρα”», όπως σημειώνουν. Απώτερος στόχος της συγκεκριμένης τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι να βαθύνει τα όποια ρήγμα­τα μπορεί να υπάρχουν στο εσωτερι­κό της και να διευκολύνει τους απο­γοητευμένους ή προβληματισμένους ψηφοφόρους της να κατευθυνθούν προς την πλευρά του.
Εξάλλου, οι προτάσεις νόμου που καταθέτει ή θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από το γεγονός ότι με αυτόν τον τρόπο υλοποιεί τις προεκλογι­κές εξαγγελίες του, όπως λέγεται επισήμως, διατηρώντας στην πολι­τική ατζέντα τα κρίσιμα ζητήματα της κοινωνίας, έχουν στόχο να ασκή­σουν πολιτική πίεση και στη Δημο­κρατική Αριστερά.
Στο κόμμα των «πρώην συντρόφων» ο Τσίπρας επιτέθηκε ακό­μη μια φορά υπογραμμίζοντας ότι «έχουν φτάσει στο σημείο να χαρα­κτηρίζουν το μνημονιακό πρόγραμ­μα της συγκυβέρνησης “προοδευ­τικό”. Ήδη η πολιτική συμπεριφορά της ΔΗΜΑΡ έχει ξεπεράσει τη δική μας εκτίμηση ότι θα είναι το αρι­στερό άλλοθι της συγκυβέρνησης. Αριστερό είναι πλέον σαφές ότι δεν είναι. Άλλοθι είναι μάλλον η συγκυβέρνηση για τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην εξουσία».

Φρένο στο ξεπούλημα
Αναλυτικότερα, μετά την πρόταση νόμου για τη μετενέργεια, θα ακολουθήσουν δύο ακόμη προτάσεις νόμου, μία για τη διαγραφή χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, την επονομαζόμενη «σεισάχθεια», και μία για την απλή αναλογική.
Στο μεταξύ, ο Τσίπρας και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλ­λουν με τις κινήσεις τους σκληρή, συγκρουσιακή συνέχεια:
Την Τρίτη κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών και ταυτό­χρονα αίτημα για κατάθεση εγγρά­φων αναφορικά με τις δαπάνες της Ειδικής Γραμματείας Αποκρατικοποίησεων και του ίδιου του Ταμεί­ου (ΤΑΙΠΕΔ). Με την ερώτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανοιχτά θέτει θέμα διασπάθισης δημοσίου χρή­ματος με κατεύθυνση τις τσέπες διαφόρων ημετέρων που ποικιλο­τρόπως συμβάλλονται με το Ταμείο (στελέχη, σύμβουλοι, πάροχοι συμ­βάσεων έργου κ.λπ.). Με άλλα λό­για, ο Τσίπρας ζητά να μάθει πόσοι, ποιοι και πόσα πήραν για να προω­θήσουν το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει το θέμα της Αγροτικής Τράπεζας, στο πλαίσιο ημερίδας του Χρηματοπι­στωτικού Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «Ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών – Το μέλλον της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου – Επιπτώσεις στην Οικονομία και την Κοινωνία». Το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ τις προηγούμενες μέρες χαρακτή­ρισε «μείζον εθνικό έγκλημα»τη διάλυση και το ξεπούλημα των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων και ειδικά τους σχεδιασμούς για σπάσιμο της ΑΤΕ σε «καλό» και «κακό» κομμάτι και εκχώρηση του υγιούς τμήματος στον ιδιωτικό τομέα.
Στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ φαί­νεται θα μπει και ο πρώην πρωθυ­πουργός Γιώργος Παπανδρέου: οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ Στάθης Παναγούλης και Νάσος Αθανασίου με ερώτησή τους προς τους υπουρ­γούς Οικονομικών κι Επικρατείας ζητούν αναλυτική ενημέρωση για τους συμβούλους του Γιώργου Πα­πανδρέου κατά τη διάρκεια της θη­τείας του, τις υπηρεσίες που προσέ­φεραν και τις αμοιβές τους.
Εξάλλου, μετά το καλοκαίρι το με­νού του ΣΥΡΙΖΑ έχει και… εξεταστι­κές επιτροπές. Ο Τσίπρας έχει κατά νου να προωθήσει πρωτοβουλία για εξεταστικές επιτροπές σε τρία βασι­κά ζητήματα:
Το θέμα του εξωδικαστικού συμ­βιβασμού μεταξύ Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ -Siemens, ο οποίος, όπως σημείωσε ο Δ. Παπαδημούλης που συμμετείχε στη συγκεκριμένη εξεταστική, «ζη­μιώνει καίρια το δημόσιο συμφέρον και πάσχει από πλευράς νομιμότη­τας». Όπως είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, θα ζητηθεί να επανεξεταστεί το θέμα από μη­δενική βάση.
♦   Το θέμα των μυστικών κονδυλί­ων, το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας έχει αναδείξει ήδη από την προηγούμε­νη περίοδο.
♦  Το θέμα των CDS (ασφαλίστρων κινδύνου) και της μεθόδευσης για την υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο.
Μάλιστα, ο Παπαδημούλης διεμήνυσε ότι το κόμμα θα προτείνει την αναμόρφωση των εξεταστικών επιτροπών, ώστε να είναι αποτελε­σματικές, σε αντίθεση με ό,τι συμ­βαίνει μέχρι σήμερα. Αυτό που θα προτείνει, δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι «να μην αποτελούνται μόνο από βουλευτές, να μη διορίζονται, αλλά να κληρώνονται οι βουλευτές, να έχουν υποστηρικτική υποδομή έτσι ώστε να μπορούν να ανοίγουν και να διαβάζουν τραπεζικούς λογαρι­ασμούς, να στελεχώνονται με ειδι­κά επιτελεία κ.ο.κ».
topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: