Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ:Οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο Siemens παραπέμπονται για... πλημμελήματα


!


Μετά από σχεδόν ένα χρόνο… κυοφορίας «γεννήθηκε» το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, 2.500 σελίδων, για την υπόθεση της Siemens.
Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ζητείται η διερεύνηση των ευθυνών 12 συνολικά πρώην Υπουργών της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ ενώ η ΝΔ «βλέπει» πολιτικές ευθύνες 8 πρώην αλλά και νυν Υπουργών του ΠΑΣΟΚ.
ΠΑΣΟΚ:
Τάσος Μαντέλης: Στον κ. Μαντέλη καταλογίζονται οι προγραμματικές συμφωνίες 8002 του ΟΤΕ ενώ λεπτομερέστατη αναφορά γίνεται και στο έμβασμα που βρέθηκε σε λογαριασμό του. Το πόρισμα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είναι προφανές, ότι και τα δύο εμβάσματα στον λογαριασμό του τότε Υπουργού αποτελούν παράνομα χρήματα, που προέρχονται από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens».
Χρίστος Βερελής: Στον κ. Βερελή χρεώνεται έλλειψη εποπτείας του ΟΤΕ την περίοδο 4/2000-3/2004, όταν και διετέλεσε Υπουργός Μεταφορών. Τότε είχε την ευθύνη για την εποπτεία των προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ ΟΣΕ-Siemens οπότε και «παρέλειψε να δώσει εντολή για ενέργειες που θα προάσπιζαν τα συμφέροντα του ΟΣΕ».
Γιάννος Παπαντωνίου: Στον κ. Παπαντωνίου, αποδίδονται παραλείψεις για τη μη προστασία του δημοσίου συμφέροντος όσον αφορά τον ΟΤΕ ενώ… «πιστώνεται»: «αμέλεια ως προς την εκτέλεση των συγκεκριμένων υπουργικών του αρμοδιοτήτων» αναφορικά με το C4I.
Νίκος Χριστοδουλάκης: Στον κ. Χριστοδουλάκη «κακοί χειρισμοί και ελλιπής έλεγχος στον ΟΤΕ».
Μιχάλης Λιάπης: Στον πρώην Υπουργό χρεώνονται λανθασμένοι χειρισμοί σε ΟΤΕ και ΟΣΕ κατά την κατά τη θητεία του στο Υπουργείο Μεταφορών όπως επίσης και την προμήθεια φορητών ηλεκτρονικών ξεναγών όσο ήταν Υπουργός Πολιτισμού αποδίδονται στον Μιχάλη Λιάπη.
Γιώργος Αλογοσκούφης: Ο Γιώργος Αλογοσκοκύφης, χρεώνεται λάθος χειρισμούς στον ΟΤΕ τη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο Siemens, εν έτει 2006. Η Εξεταστική του καταλογίζει πως δεν κινήθηκε δικαστικά εναντίον της γερμανικής εταιρείας για τη ζημιά που υπέστη το Δημόσιο. Στο ίδιο μήκος κύματος του αποδίδονται πράξεις συγκάλυψης του σκανδάλου κυρίως λόγω της κατάργησης της Αρχής Καταπολέμησης του «μαύρου» χρήματος.
Γιάννης Παπαθανασίου: Ο πρώην τσάρος της Οικονομίας χρεώνεται τη συγκάλυψη του σκανδάλου καθώς δεν προέβη- ως Υπουργός Οικονομικών σε διεκδίκηση των δικαιωμάτων του Δημοσίου απέναντι στη Siemens, παρά τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ.
Γιώργος Βουλγαράκης: Ο πρώην «γαλάζιος» Υπουργός ελέγχεται για πλημμελή παρακολούθηση της εξέλιξης της σύμβασης C4I όσο ήταν Υπουργός Δημόσιας Τάξης.
Βύρωνας Πολύδωρας: Στην περίπτωση του Β. Πολύδωρα ζητείται η περαιτέρω διερεύνηση για τους χειρισμούς του κατά την παράδοση του C4i όσο ήταν Υπουργός Δημόσιας Τάξης.
Προκόπης Παυλόπουλος: Στον πρώην Υπουργό Δημόσιας Τάξης καταλογίζεται ελλιπής προσοχή στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση του C4i.
Χρήστος Μαρκογιαννάκης: Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης μπήκε στο στόχαστρο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, λόγω του ότι διετέλεσε Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης την περίοδο 2004-2006 αλλά και ως αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα στα θέματα δημόσιας τάξης στην υπόθεση του C4I.
Άκης Τσοχατζόπουλος: Όσον αφορά τον Άκη Τσοχατζόπουλο, θα ελεγχθεί για τις ενέργειές του ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας την περίοδο από το 1996 έως το 2001. Η Επιτροπή, μάλιστα, συνδυάζει τις παραγγελίες εξοπλιστικών συστημάτων με τις ομολογίες των διαχειριστών των «μαύρων» ταμείων της Siemens. Ακόμα, γίνεται λόγος για τις δύο περιπτώσεις συνεργατών του, στους οποίους εντοπίστηκαν ύποπτα εμβάσματα.
Τι λέει η ΝΔ
Από την άλλη, η ΝΔ, έβαλε στο στόχαστρο επτά πρώην Υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και τον πρώην Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Όμως, στο πόρισμα της, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αναφέρει πουθενά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες ενώ διευκρινίζει πως ζητείται διερεύνηση των πρώην Υπουργών ΜΟΝΟ για πολιτικές ευθύνες…
Κώστας Σημίτης: Χρεώνεται την υπόθεση του C4I, τις προγραμματικές συμβάσεις του ΟΤΕ ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην υπόθεση του Θόδωρου Τσουκάτου και τα κομματικά ταμεία του ΠΑΣΟΚ.
Γιάννος Παπαντωνίου και Ευάγγελος Μαλέσιος: Η ΝΔ «βλέπει» ευθύνη για το C4i.
Άκης Τσοχατζόπουλος: Ο πρώην Υπουργός Ανάπτυξης χρεώνεται τις προγραμματικές στον ΟΤΕ, κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο, ενώ του αποδίδονται ευθύνες για την υπόθεση των patriot. Στο πόρισμα της ΝΔ αναφέρονται τα εμβάσματα στους πρώην συνεργάτες του.
Τάσος Μαντέλης: «Πιστώνεται» τα εμβάσματα στους λογαριασμούς του στο εξωτερικό.
Νίκος Χριστοδουλάκης: Χρεώνεται τις συμβάσεις του ΟΣΕ.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου: Επειδή δεν έκανε αγωγές κατά της Siemens, ως μέλος του ΔΣ του ΟΤΕ, για τις ζημίες κατά του Δημοσίου.
Χρίστος Βερελής: Για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το πόρισμα της ΝΔ για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί διαφωνεί με οποιοδήποτε έλεγχο σε πρώην Υπουργούς του κόμματός της και δεύτερον όσον αφορά την παραγραφή: «δεν νοείται κοινοβουλευτικός έλεγχος για τα συμβάντα σε προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους, οι οποίες ήδη έχουν καλυφθεί και εκκαθαριστεί από την ετυμηγορία του κυρίαρχου λαού, όπως αυτή εκφράστηκε στις εκλογές που επακολούθησαν».
Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν τα δύο μεγάλα κόμματα για διαχρονικές ευθύνες και συγκάλυψη. Ο Περισσός λέει «ναι» στην Προανακριτική χωρίς όμως να αναφέρει ονόματα. Η Κουμουνδούρου επιφυλάσσεται για τα ονόματα συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων.
Ο ΛΑΟΣ, άναψε το πράσινο φως για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, υπογραμμίζοντας όμως την παταγώδη αποτυχία της Εξεταστικής που δεν μπόρεσε να εντοπίσει τις διαδρομές του μαύρου χρήματος.
stifora

Δεν υπάρχουν σχόλια: