Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

«Φρένο» στην επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα βάζουν πολλές χώρες της ΕΕ



Share
Την απόφαση να μην επαναπροωθούνται στην Ελλάδα πρόσφυγες που αιτούνται άσυλο έλαβε και η Φινλανδία, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα «δεν είναι ικανή να κάνει σεβαστά τα δικαιώματα των προσφύγων».
«Είναι σαφές ότι σε όρους συνθηκών ζωής και διαδικασίας (ασύλου), η Ελλάδα δεν είναι ικανή να κάνει σεβαστά τα δικαιώματα των προσφύγων» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος των φινλανδικών υπηρεσιών μετανάστευσης, ο Έσκο Ρέπο.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα και το Βέλγιο καταδικάστηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για περίπτωση Αφγανού, ο οποίος είχε αιτηθεί άσυλο.
Το 2009 σχεδόν 6.000 άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Φινλανδία και 1.373 πήραν άδεια παραμονής.
Ανάλογη απόφαση μη επαναπροώθησης έχουν λάβει η Βρετανία, η Σουηδία, η Νορβηγία και η Γερμανία.
Το θέμα της καταδίκης της Ελλάδας και του Βελγίου φαίνεται να επηρέασε μία ακόμα χώρα του ευρωπαϊκού βορρά: Η Δανία αποφάσισε να εξετάσει τα αιτήματα 340 προσφύγωνς, οι οποίοι έφτασαν στη χώρα από την Ελλάδα, κατά συνέπεια (βάσει Δουβλίνου ΙΙ) θα έπρεπε να επαναπροωθηθούν στην Αθήνα.
Το 2009, η Ελλάδα δέχθηκε 16.000 αιτήσεις ασύλου και δεν χορήγησε το καθεστώς του πρόσφυγα παρά μόνο στο 0,3% αυτών που το ζητούσαν. Ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 31%.
Η απόφαση του ΕΔΑΔ
Η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με το οποίο απαγορεύεται η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, κυρίως για τις άθλιες συνθήκες κράτησης, που επεφύλαξαν οι Αρχές στον Αφγανό.
Καταδικάστηκε, ακόμη, για παραβίαση του δικαιώματος προσφυγής, σε μία δίκαιη και σύντομη δίκη καθώς και για το γεγονός ότι, κρίθηκε ανεπαρκές το σύστημα παροχής ασύλου στην χώρα.
Το Βέλγιο καταδικάστηκε για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή, εξαιτίας του ότι, με την απόφαση του να απελάσει τον Αφγανό υπήκοο στην Καμπούλ, έθεσε τη σωματική του ακεραιότητα και τη ζωή του σε κίνδυνο ενώ, καταδικάσθηκε ακόμη και για παραβίαση του δικαιώματος προσφυγής σε μία δίκαιη και σύντομη δίκη.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια: