Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Μαλλιά - κουβάρια οι σύμβουλοι του Γιώργου



thumb
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Π», επικρατεί έντονος προβληματισμός στα υψηλά κλιμάκια της Ε.Ε. για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Υπάρχει φόβος ότι τα σκληρά μέτρα που θα ληφθούν το 2011 θα προκαλέσουν ντόμινοκοινωνικών αντιδράσεων, αφού, μετά τις νομαρχι ακές εκλογές του Νοεμβρίου, η περίοδος... χάριτος από την τρόικα τελειώνει.
Ο προβληματισμός γίνεται πιο έντονος καθώς δενυπάρ χουν ουσιαστικοί δίαυλοι επικοινωνίαςμεταξύ Μαξίμου και Βρυξελλών, ενώ φαίνεται πως έχει «σπάσει» και το τηλέφωνο μεταξύ Μαξίμου καιΥΠΟΙΟ. Οι Βρυξέλλες αντιλαμβάνονται ότι ο σχεδιασμός για την οικονομική πολιτική αλλάζει συνε χώς, με αποτέλεσμα, σε κάθε επίσκεψη, ο Παπακωνσταντίνου να μεταφέρει διαφορετικές και πολλές φορέςαντικρου όμενες κυβερνητικές προθέσεις.
Εδώ και έναν μήνα η τρόικα έχει ενημερώσει το ΥΠΟΙΟ ότι κινείται σε πολύ φιλόδοξους ρυθμούς που δεν είναι εύκο λα υλοποιήσιμοι. Υπάρχει επίσης η απορία σε ποιο επίπεδο λαμβάνονται οι αποφάσεις και τι ρόλο παίζουν οι σύμβουλοι – φανεροί και μη – που πλαισιώνουν τον πρωθυπουργό.
Μυστήριο με τον Δον Τομάζο
Η πρώτη περίεργη διαρροή είναι ότι ο Τομάζο Παντόα Σκιόπα, που προσελήφθη από το Μέγαρο Μαξίμου εν μέσω πανηγυρισμών, προσπαθεί να κλείσει ραντεβού με τον Γιώρ γο Παπανδρέου εδώ και δύο μήνες και δεν μπορεί! Τις φήμες – που κυκλοφόρησαν και από το περιβάλλον Σκιόπα – ενίσχυσε ο ίδιος οπρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε πρόσφατα από πολιτικούς συντάκτες πώς σχολιάζει τις τοποθετήσεις του... Δον Τομάζο περί μονιμοποίησης του Ταμείου Στήριξης της Ευρωζώνης.
«Ο καθένας έχει τις απόψεις του και εμείς τις δικές μας» φέρεται να απάντησε ο πρωθυπουργός, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά. Εδώ έχουμε να κάνουμε με δύο πιθανές εξηγήσεις:
1.Όντως η πρόσληψη του Ιταλού Σκιόπα να επιβλήθηκε από το ΔΝΤ, ώστε να παρακολουθεί τις ενέργειες του Μαξίμου σε καίρια θέματα όπως οι επενδύσεις, η εκμετάλ λευση της δημόσιας περιουσίας και οι συγχωνε ύσεις στον τραπεζικό τομέα, που «καίνε» το Ταμείο.
Μπορεί η τοποθέτησή του να ήταν υποχρεωτική, όμως το περιβάλλον του πρωθυπουργού δεν «άνοιξε» για τον Ιτα λό, με αποτέλεσμα οι αποφάσεις να λαμβάνονται από τους έμπιστους συμβούλους που προσέλαβε ο ίδιος ο Γ. Παπαν δρέου (τους οποίους αποκάλυψε το «Π» στο φύλλο της 5ης Αυγούστου).
2.Οι τοποθετήσεις του Σκιόπα για παρατάσεις και οι έμ μεσες αναφορές του σε αναδιάρθρωση του χρέους να ενόχλησαν κυβερνητικά στελέχη, που διερωτήθηκαν – ευλό γως – πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση επισήμως να προωθεί την επιστροφή στις αγορές «το συντομότερο δυνατόν» και ταυτοχρόνως να έχει έμμισθους συμβούλους που υποστηρί ζουν το αντίθετο. Πολλά στελέχη της κυβέρνησης διερωτή θηκαν τιπραγματικά επιδιώκει η κυβέρνηση και, μπροστά στο ενδεχόμενο δημόσιας αμφισβήτησης, το Μαξίμου ίσως διοχέτευσε εντέχνως τα περί κακής σχέσης Παπανδρέου - Σκιόπα.
Αντίο από τον Παπαδήμο
Οι ταυτόχρονες διαρροές ότι ακολουθείται πλέον η «γραμ μή Παπαδήμου», που θεωρείται «πιο αισιόδοξη», δεν καθη συχάζουν τους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες. Η πρόθεση του Λουκά Παπαδήμου νααποχωρήσει από τη θέση του συμβούλου τον Φεβρουάριο έχει ήδη γνωστοποιηθεί και η Ελλάδα φαίνεται να ξεμένει από έμπειρους διαχειριστές της οικονομικής πολιτικής την πιο δύσκολη περίοδο


topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: