Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Μαύρο δάκρυ το 2011 και κάλπες το 2012



thumb
Με την πρόφαση ότι μέχρι το τέλος του 2011 πρέπει να επιστρέψουμε στις αγορές ώστε να μπορούμε να δανειζόμαστε εξ ολοκλήρου από αυτές, πορεύεται πλέον η κυβέρνηση, αγνοώντας τις ενστάσεις της τρόικας. Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι, καθώς πλησιάζουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, το Μαξίμου θα ξεκινήσεικαμπάνια «Το 2012 θα καθαρίσουμε από το μνημόνιο».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο πίσω μέρος του μυαλού του πρωθυπουργού υπάρχει η εισήγηση να δώσει παροχές το 2012 και να προκηρύξει εκλογές με αιχμή το ότι «κατάφερε να μας βγάλει από το μνημόνιο γρηγορότερα». Με αυτήν τη λογική, έδωσε το πράσινο φως για τη νέα φοροκαταιγίδα που μας περιμένει το 2011, μεγαλύτερη και από αυτήν που υπαγορεύει το ίδιο το μνημόνιο! Όλα αυτά τη στιγμή που η τρόικα παρακολουθεί με αμηχανία τις εξελίξεις και με το ερώτημα «πώς είναι δυνατόν ο νέος προϋπολογισμός να βασίζεται κατά 70% στην είσπραξη εσόδων τη στιγμή που ο στόχος για το 2010 απέτυχε;» να πλανάται στους διαδρόμους των Βρυξελών.
...Αισιόδοξη φοροεπιδρομή
Φυσικά, το προσχέδιο του προϋπολογισμού που ανακοινώθηκε θεωρείται το… αισιόδοξο σενάριο καθώς, όπως παραδέχεται το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, οι φόροι θα αυξηθούν κι άλλο του χρόνου εάν πέσουμε έξω στους στόχους φέτος. Και λαμβάνοντας υπόψη ότι ήδη επισήμως τα έσοδα φέτος θα είναι κατά 2,42 δισ. λιγότερα απ’ ό,τι προβλέπει το μνημόνιο, τότε αντιλαμβάνεστε ότι οι φορολογικέςεπιβαρύνσεις θα πάρουν την ανιούσα.
Το αξιοπερίεργο είναι ότι η παραδοχή για τα χειρότερα περιλαμβανόταν στα… σχόλια που συνόδευαν το προσχέδιο.
«Το αποτέλεσμα του 2010 θα καθορίσει το μέγεθος της προσπάθειας που πρέπει να γίνει το 2011. Η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου θα εξαρτηθεί και από την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών και κυρίως από τον ρυθμό ανάπτυξης. Τα δημοσιονομικά στοιχεία για παρελθόντα έτη και το τρέχον έτος θα επηρεαστούν από την ενσωμάτωση των οφειλών του κράτους (το ύψος των οποίων παραμένει αδιευκρίνιστο)» γράφει μέσα ο προϋπολογισμός
«Πύραυλος» το χρέος
Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, το δημόσιο χρέος της χώρας μας είναι αυτό που ουσιαστικά βλέπουν οι αγορές. Και το προσχέδιο (που – επαναλαμβάνουμε – είναι το αισιόδοξο σενάριο) δείχνει την τραγική κατάσταση:
Το 2011 το ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλει για δαπάνες τόκων 15,8 δισ. ευρώ από 13,209 δισ. φέτος, με την αύξηση να φτάνει στα 2,591 δισ. ευρώ. Πίσω από την εκτίναξη των δαπανών τόκων κρύβεται η έκρηξη του δημοσίου χρέους στα 330,130 δισ. ευρώ (από 313,290 δισ. φέτος), ή στο 142,2% του ΑΕΠ (από 132,7% του ΑΕΠ φέτος). Δραματική είναι και η διόγκωση των χρεολυσίων από τα 19,504 δισ. ευρώ φέτοςστα 27,625 δισ. ευρώ, με αύξηση 41,6%!!!
Το βασικότερο δηλαδή πρόβλημα της Ελλάδας όχι μόνο παραμένει στο περιθώριο χωρίς την εξαγγελία μέτρων αντιμετώπισής του, πέρασε και στα ψηλά κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού τόσο από την πολιτική ηγεσία όσο και από την ειδησεογραφία. Και είναι απορίας άξιο το πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση από τη μία να επιχειρεί έξοδο στις αγορές σε έναν χρόνο και από την άλλη να αφήνει το χρέος να εκτοξεύεται με ταχύτερους του αναμενόμενου ρυθμούς. Η μόνη εξέλιξη που μπορεί να υπάρξει είναι ηαναδιάρθρωση, που τόσο κατηγορηματικά αρνείται η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με νέα χρονοδιαγράμματα επιστροφής του δανείου.
Ανεργία και φόροι για όλους
Τα νούμερα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι τρομακτικά.
* Μιλούν για 300.000 νέους ανέργους μέσα στη διετία, στα επίσημα νούμερα, με αύξηση του ποσοστού στο 15% το 2012. Ανεπισήμως η ανεργία, και σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΕ, ήδη κινείται στο 20% και οι αναλυτές αναμένουν τριπλάσιο αριθμό ανέργων από τις επίσημες προβλέψεις. Υπενθυμίζουμε ότι η μέθοδος μέτρησης της ανεργίας από την Ε.Ε. είναι διάτρητη και το ερωτηματολόγιο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αναδείξει την πραγματική κ ατάσταση στην αγορά εργασίας.
* Πάνω από 5,3 δισεκατομμύρια σε φόρους θα πληρώσουμε του χρόνου βάσει του αισιόδοξου σεναρίου. Το ΠΑΣΟΚ απέτυχε για ακόμη μια φορά να προωθήσει την καμπάνια του για «κοινωνικό πρόσωπο και δίκαιη φορολόγηση» και επέβαλε αύξηση των έμμεσων φόρων κατά 34,76 εκατομμύρια ευρώ. Ως γνωστόν οι φόροι αυτοί αφορούν όλους ανεξαιρέτως, δηλαδή και τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ανέργους. Επιπλέον – αντίθετα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης – έρχεται νέα περικοπή μισθών στο Δημόσιο κατά 12,2% (διερωτώμαστε πώς θα γίνει χωρίς απολύσεις). Η δέσμευση ότι θα χρησιμοποιηθεί το μαξιλάρι των 4 δισ. ευρώ από την εξοικονόμηση δαπανών για να μη μειωθούν κι άλλο οι μισθοί, πάει περίπατο.
* Όσες επιχειρήσεις είχαν κέρδη το 2009 θα πληρώσουν έκτακτο χαράτσι 1 δισ. ευρώ, σπρώχνοντας έτσι όσους δεν φοροδιαφεύγουν, να το ξανασκεφτούν! Η επιβολή αυτού του φόρου ακυρώνει την επενδυτική λογική που επίσης προωθεί η κυβέρνηση και αναμένεται να προκαλέσει νέα ασφυξία ρευστού στην αγορά.
* Ο πληθωρισμός, ως διά μαγείας θα πέσει από το φετινό ύψος - ρεκόρ φέτος (4,6% μέσος όρος) στο 2,2%. Το ΥΠΟΙΟ δεν εξηγεί πώς θα γίνει η αποκλιμάκωση, η οποία προϋποθέτει πλήρη ενεργοποίηση του κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού ώστε να μην μετακυλιστούν οι νέες αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες στις τελικές τιμές. Ως γνωστόν, φέτος οι έλεγχοι απέτυχαν, με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να εκτοξευτεί.
* Το προσχέδιο κατεβάζει τις προσδοκίες για είσπραξη από φόρο πολυτελείας στα 40 εκατομμύρια ευρώ, από 100 που προβλέπει το μνημόνιο. Αυτό το αφήνουμε ασχολίαστο. Αναμένουμε να δούμε εάν θα επαληθευτούν οι διαρροές περί περαίωσης στα σκάφη πολυτελείας...
Έρχεται η τρόικα για να αναθεωρήσει!
Σε δύο εβδομάδες καταφθάνουν εκ νέου οι τροϊκανοί για να επιθεωρήσουν αλλά και να αναθεωρήσουν το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Οι αξιωματούχοι θα αποφασίσουν τι θα γίνει τελικά και με τη μεταφορά των προϊόντων από το 11% στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα αποφευχθεί τελικά η μεταφορά και έτσι η κυβέρνηση θα ονομάσει τα προϊόντα που θα υποστούν την αύξηση «είδη πολυτελείας» ενώ παράλληλα αναμένεται να προχωρήσει σε επικοινωνιακό τρικ με μεταφορά 2-3 βασικών προϊόντων, όπως το γάλα και το ψωμί, στον χαμηλό συντελεστή 5,5%, για να σώσει τα προσχήματα. Τα υπόλοιπα είδη αναμένεται να μεταφερθούν από το 11% στο 12-13% ανάλογα με τα αποτελέσματα της περαίωσης.
Το τι τελικά θα πληρώσουμε το 2011 θα εξαρτηθεί από τρεις παράγοντες:
1. Τα αποτελέσματα της περαίωσης.
2. Τις αναθεωρήσεις της Γιούροστατ στα στοιχεία του 2009 (που θα συμπαρασύρει και άλλες χρονιές).
3. Στις τελικές υποχρεώσεις του κράτους σε νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, τοπική αυτοδιοίκηση και ΔΕΚΟ.
Ήδη στο προσχέδιο καταγράφονται υποχρεώσεις για τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ ενώ παράλληλα διαφαίνεται αύξηση των δαπανών για την εξυγίανσή τους κατά 77,7%! Για όλα αυτά τα ανοικτά μέτωπα, το μαξιλαράκι των 4 δισ. που διαλαλεί ο υπουργός Οικονομικών ότι θα καλύψει τις τρύπες, φαντάζει απελπιστικά λίγο. Και ακόμα δεν έχουμε δει τα τελικά στοιχεία.
pontki

Δεν υπάρχουν σχόλια: