"Don’t dread the D-Word – A ‘Default’ is a high probability event”. Σε αυτή τη φράση, η έκθεση της Citi συνοψίζει τις εκτιμήσεις της για τις προοπτικές του ελληνικού δημόσιου χρέους. Ο –με έδρα το Λονδίνο– αναλυτής του οίκου, Λάμπρος Παπαδόπουλος, εκτιμά ότι –με δεδομένο πως η Ελλάδα είναι το μέλος της Ευρωζώνης με το μεγαλύτερο ρίσκο στο χρέος της–, η πτώχευση δεν είναι απλώς μια ξεκάθαρη δυνατότητα, αλλά ένα γεγονός μεγάλης πιθανότητας, λόγω:
- του μεγέθους της απαιτούμενης προσαρμογής, που χρειάζεται για να σταθεροποιηθεί το βάρος του δημόσιου χρέους,
- του μεγέθους του βάρους των πληρωμών τόκων στο 8% του ΑΕΠ, και
- της έλλειψης μιας ισχυρής κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης στο μοίρασμα του βάρους, που μπορεί να έκανε διαχειρίσιμη την ακραία δημοσιονομική λιτότητα.
«Όλα αυτά καθιστούν απίθανο, κατά τη γνώμη μας, η ελληνική κυβέρνηση να επιβάλει μόνο το κόστος της προσαρμογής στους πολίτες της. Γι’ αυτό το λόγο περιμένουμε ότι οι πιστωτές της χώρας θα κληθούν να μοιραστούν το βάρος.»
Στην έκθεση εκτιμάται ότι η συγκυρία και η πιθανότητα μιας πτώχευσης στο ελληνικό δημόσιο χρέος είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενες από την προθυμία των άλλων μελών της Ευρωζώνης να στηρίξουν την Ελλάδα και από το αποτέλεσμα της συζήτησης για το μόνιμο μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων. «Δεν πιστεύουμε ότι μια πτώχευση θα λάβει χώρα το 2011-2012, δεδομένου ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ. Δεν πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα θελήσει να βγει εκτός ευρώ. Εκτιμούμε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμφωνήσουν πιθανώς στην παράταση της διευκόλυνσης πέραν του 2013. Εντούτοις, είναι απρόθυμοι να ξεκινήσουν τώρα τέτοιες διαπραγματεύσεις, ώστε να διατηρήσουν την πίεση στην Ελλάδα για να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να μειώσει το έλλειμμα.»
Τι θα συμβεί, όμως, για τις τράπεζες σε περίπτωση πτώχευσης; Ζητούμενο είναι ποιος κατέχει τα ομόλογα και σε ποια τιμή, υποστηρίζει ο κ. Παπαδόπουλος. Οι ελληνικές τράπεζες βασίστηκαν την τελευταία διετία στη φθηνή χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να αγοράσουν τα υψηλής απόδοσης ελληνικά ομόλογα.
«Εκτιμούμε τη μέση τιμή για τις τράπεζες στο 90%-95%. Ένα mark to market τώρα (στο 77%) θα μείωνε την καθαρή τους θέση κατά 25% ή κατά 5,4 δισ. ευρώ. Κάθε πτώση κατά 10% στις τιμές των ελληνικών ομολόγων μεταφράζεται σε 3 δισ. ευρώ μετά φόρων mark για τις κορυφαίες 6 τράπεζες. Ο μεγάλος άγνωστος είναι η έκθεση των ασφαλιστικών ταμείων σε ελληνικά ομόλογα. Για το σκοπό αυτό εκτιμούμε ότι είναι πολύ νωρίς για επενδύσεις στις ελληνικές τράπεζες και παραμένουμε underweight και περισσότερο θετικοί στις κυπριακές τράπεζες.»
Η έκθεση εκτιμά ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι για επιπρόσθετα 5 δισ. ευρώ και ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αυξηθούν από το 9% σήμερα στο 15% το πρώτο εξάμηνο του 2012, αν η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει.
Χρηματιστήριο - Εισηγμένες
Εκτιμάται ότι τα κέρδη ανά μετοχή των εισηγμένων στο ελληνικό χρηματιστήριο αναμένονται φέτος χαμηλότερα κατά 40% (17% χωρίς τις τράπεζες) ή κατά 75% από το 2007. «Η αγορά περιμένει ανάκαμψη της κερδοφορίας την επόμενη χρονιά. Είναι, όμως, σωστή η αγορά;». Ο κ. Παπαδόπουλος στέκεται ιδιαίτερα στα εξής γεγονότα:
- Ο προϋπολογισμός του 2011 περιλαμβάνει έσοδα από την έκτακτη (;) εισφορά ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, δηλαδή περισσότεροι φόροι γα λιγότερα κέρδη.
- Η ελληνική αγορά δεν έχει βάθος και βασίζεται ακόμα σε μεγάλο βαθμό στις τράπεζες και τις ΔΕΚΟ.
- Λίγες εισηγμένες ξεχωρίζουν, κυρίως πολυεθνικές και κάποιες με δυνατούς ισολογισμούς.
Μάκρο - Προϋπολογισμός
Σύμφωνα με την Citi, πολλά έχουν γίνει, αλλά χρειάζονται πολλά περισσότερα, κυρίως στα έσοδα. Η εκτέλεση του προϋπολογισμού έχει ακόμα σοβαρούς κινδύνους, ακόμα και για το 2010.
Πριν αναθεωρηθούν οι στόχοι: τα έσοδα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου έπρεπε να αυξηθούν κατά 30%, όταν στο δεκάμηνο αυξήθηκαν κατά μόλις 4%.
Μετά την αναθεώρηση των στόχων: τα έσοδα του τελευταίου διμήνου πρέπει να αυξηθούν κατά 16% ή επιπλέον κατά 1,4 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή τους πρώτους δέκα μήνες. Στον προϋπολογισμό του 2011 το 55% των μέτρων δεν είναι από την πλευρά των εσόδων.
Η ελληνική ύφεση μπορεί να μην είναι βαθειά, αλλά είναι πιθανό να παραταθεί. Το κενό ανάπτυξης σε σχέση με την Ευρωζώνη θα είναι πολύ αρνητικό την περίοδο 2011 – 2012. "Δεν πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2012, όπως προβλέπει η κυβέρνηση. Θεωρούμε αισιόδοξες τις προβλέψεις της κυβέρνησης για έλλειμμα 9,4% και χρέος 144% φέτος. Απαιτείται μεγάλη προσπάθεια για να μειωθεί το έλλειμμα στο 7,4% το 2011 ή κάτω του 3% το 2014. Το χρέος μπορεί να φτάσει στο 165% του ΑΕΠ το 2013 ή κοντά στα 400 δισ. ευρώ" αναφέρει ο οίκος.
Συμπεράσματα
Ο οίκος εκτιμά πως υπάρχουν κάποιες θετικές εξελίξεις για τη χώρα, αλλά σε περίοδο έντονης κρίσης είναι εύκολο να ξεχνάει κανείς τα θετικά. Επιπλέον, σημειώνει ότι υπάρχουν πολλά αρνητικά στοιχεία στο επόμενο δωδεκάμηνο. Οι επενδυτές θα επέστρεφαν στην Ελλάδα, αν έβλεπαν ότι υπάρχει πραγματική αλλαγή και βελτίωση και παρά το γεγονός ότι οι κίνδυνοι πτώχευσης είναι παραμένουν.
Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι πιθανό να παραμείνει underperform με τις ευρωπαϊκές αγορές το 2011. Η στρατηγική της Citi για τους επόμενους 12 μήνες είναι:
- Ελληνικές τράπεζες: Underperform. Δεν έχει σύσταση buy για καμία ελληνική τράπεζα και προτιμά τις κυπριακές.
- ΔΕΚΟ: outperform, αν η κυβέρνηση θέσει τα θέματα-κλειδιά (κυρίως για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ).
- Προτιμά πολυεθνικές εταιρίες με παγκόσμια παρουσία.
- Outperform για κάποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις με σημαντική μείωση της αξίας τους και πιθανότητα επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου