Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Βόμβα» Μέρκελ: «Λάθος η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη»



http://img.protothema.gr/D18E422DE876C784FA1764732C1F76A8.jpg
Στα άκρα τράβηξε το σχοινί η Γερμανίδα καγκελάριος, κλιμακώνοντας την επίθεσή της κατά της Ελλάδας.

Μιλώντας τη Δευτέρα στο συνέδριο του συντηρητικού κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, στην Καρλσρούη, η Άνγκελα Μέρκελ επιτέθηκε στον προκάτοχό της, σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και στον υπουργό Οικονομικών του, Χανς Άιχελ, για την απόφασή τους να επιτρέψουν την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη. «Το SPD, που βρίσκεται σήμερα στην αντιπολίτευση, έδρασε επιπόλαια» είπε η κα. Μέρκελ.

«Το 2000, ο Σρέντερ και ο Άιχελ έσπευσαν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να ενταχθεί στο ευρώ και αγνόησαν όλα τα σήματα κινδύνου» υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος. «Ήταν μια πολιτική απόφαση... οι πολιτικές αποφάσεις είναι σημαντικές, αλλά εκείνοι που αγνοούν τα γεγονότα είναι ανεύθυνοι» προσέθεσε.

Μιλώντας στο κομματικό ακροατήριο του CDU, η κα. Μέρκελ τόνισε ότι είναι απαραίτητο για την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταβάλει συντονισμένες προσπάθειες για την αποφυγή μιας νέας κρίσης εμπιστοσύνης, όπως αυτής στην Ελλάδα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters. «Τα πάντα διακυβεύονται. Εάν το ευρώ αποτύχει, τότε η Ευρώπη θα αποτύχει» υπογράμμισε επίσης.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις του από το Παρίσι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, είχε δηλώσει, νωρίτερα τη Δευτέρα, ότι η σκληρή στάση της Γερμανίας αναφορικά με την ανάληψη του βάρους ενδεχόμενης χρεοκοπίας (κράτους - μέλους της ευρωζώνης) από τις τράπεζες και από τους κατόχους και τις αγορές ομολόγων θα μπορούσε να εξωθήσει ορισμένες οικονομίες σε χρεοκοπία και έχει επηρεάσει ανοδικά το επίπεδο των επιτοκίων στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

«Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μια αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία... Θα μπορούσε να "σπάσει πλάτες", να οδηγήσει οικονομίες στη χρεοκοπία» τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

«Διχασμός» στην ΕΕ
Την ίδια ώρα, οι ηγέτες της ΕΕ εμφανίζονται διχασμένοι σε σχέση με την πρόταση της Γερμανίδας καγκελάριου, Άνγκελα Μέρκελ, να πληρώνουν και οι ιδιώτες το κόστος ενδεχόμενης μελλοντικής διάσωσης χωρών της ευρωζώνης καθώς και για το, αν θα πρέπει η Ιρλανδία να ζητήσει τώρα βοήθεια, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η πηγή της είδησης αυτής φέρεται να είναι ένας αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης, ο οποίος σημείωσε πως ο μετριασμός της ανησυχίας των επενδυτών για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ιρλανδίας, θα βοηθούσε την κ. Μέρκελ να προωθήσει το σχέδιο της για τη συμμετοχή των ιδιωτών σε μελλοντικές οικονομικές διασώσεις χωρών, ενώ οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ετοιμάζονται να συνεδριάσουν αύριο, Τρίτη, στις Βρυξέλλες.
Ακόμη, η συμπερίληψη και των ιδιωτών, κατά κύριο λόγο τραπεζών και επενδυτικών ταμείων, στο κόστος μελλοντικής αναδιάρθρωσης, προκάλεσε κύμα πωλήσεων ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα το spread του 10ετούς ιρλανδικού ομολόγου να φθάσει την περασμένη Πέμπτη στις 680 μονάδες βάσης (6,8 εκατοστιαίες μονάδες) και του αντίστοιχου πορτογαλικού να πλησιάσει τις 450 μονάδες βάσης.
Στις 29 Οκτωβρίου το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ αποφάσισε να δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων στην που θα προβλέπει ρητά την αναδιάρθρωση του χρέους για τις χώρες που δε μπορούν να καλύψουν τα ελλείμματά τους με δανεισμό από τις αγορές. Ο μηχανισμός αυτός θα «ενεργοποιηθεί», όταν το Μάιο του 2013 θα παύσουν να ισχύουν οι σημερινοί προσωρινοί μηχανισμοί κατά της οικονομικής κρίσης, και δε θα αφορά τους σημερινούς κατόχους ομολόγων των χωρών της Περιφέρειας της Ευρωζώνης.
Η παρέμβαση αυτή, επίσης, οδήγησε σε σημαντική μείωση των spreads πάνω από 70 μονάδες βάσης για τα επιτόκια των χωρών της Ευρωζώνης, αλλά και σε μείωση του spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, το οποίο είχε φθάσει στις 960 μονάδες βάσης, κάτω από τις 900 μονάδες βάσης., όπου κινείται και σήμερα, Δευτέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: