Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Σπρώχνουν επιδέξια και την Πορτογαλία στον Καιάδα


Η Ιρλανδία φεύγει, η Πορτογαλία και η Ισπανία έρχονται... Πριν ακόμη αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις Δουβλίνου-τρόικας, η γερμανική έκδοση των «Financial Times» στέλνει την Πορτογαλία στο μηχανισμό διάσωσης, προκαλώντας την οργισμένη διάψευση Λισαβόνας, Βερολίνου και Βρυξελλών.
Αντιμέτωπος με σενάρια προσφυγής στο μηχανισμό διάσωσης ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Μανουέλ ΜπαρόζοΑντιμέτωπος με σενάρια προσφυγής στο μηχανισμό διάσωσης ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Μανουέλ ΜπαρόζοΣύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των «FT Deutschland», το οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές, ορισμένα κράτη - μέλη της ευρωζώνης πιέζουν την Πορτογαλία να προσφύγει «προληπτικά» στον μηχανισμό διάσωσης, προκειμένου να αποφευχθεί η διάχυση της κρίσης στη γειτονική Ισπανία, που εξαρχής ήταν ο μεγάλος φόβος λόγω του ότι αντιπροσωπεύει το 11% της οικονομίας της ευρωζώνης, σε σχέση με 6% που αντιπροσωπεύουν Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία μαζί.
Λόγω της «έκρυθμης» κατάστασης στην ευρωζώνη, προγραμματίζεται για αύριο έκτακτο Eurogroup με τηλεδιάσκεψη με βασικό θέμα το ποσόν της οικονομικής βοήθειας προς την Ιρλανδία.
«Αν η Πορτογαλία έπρεπε να κάνει χρήση του μηχανισμού, θα ήταν καλό για την Ισπανία, διότι η χώρα είναι πάρα πολύ εκτεθειμένη στην Πορτογαλία», φέρεται να δηλώνει ανώνυμη πηγή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στην εφημερίδα.
Το εν λόγω δημοσίευμα προκάλεσε την άμεση αντίδραση όλων των εμπλεκομένων που έσπευσαν να το διαψεύσουν. «Το δημοσίευμα αυτό είναι πέρα για πέρα αναληθές, δεν έχει βάση», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Μπαρόζο: Απολύτως αναληθές
«Δεν γνωρίζω τίποτα σχετικό για πιέσεις προς την Πορτογαλία να δεχτεί βοήθεια», τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ. Επίσης ο πρόεδρος της Κομισιόν και πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έσπευσε να δηλώσει από το Παρίσι όπου βρίσκεται ότι δεν γίνεται καμιά συζήτηση για προσφυγή στον μηχανισμό οικονομικής βοήθειας στη χώρα του. «Μπορώ να σας πω ότι είναι απολύτως αναληθές, απολύτως αναληθές», τόνισε ο Μπαρόζο, προσθέτοντας ότι ούτε έχει ζητηθεί ούτε έχει προταθεί οικονομική βοήθεια προς την Πορτογαλία.
Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες έχει κατ' επανάληψη διαψεύσει το ότι η χώρα του χρειάζεται βοήθεια. Ο υπουργός Οικονομικών ωστόσο Φερνάντο Τεξέιρα ντος Σάντος σε συνέντευξή του στην πορτογαλική εφημερίδα «Jornal de Noticias» επισημαίνει ότι ορισμένες χώρες θεωρούν ότι ο καλύτερος τρόπος να υπερασπιστούν το ευρώ είναι να πιέσουν χώρες να ζητήσουν βοήθεια.
«Δεν θέλω να αναφερθώ στη μια ή την άλλη χώρα, πολύ περισσότερο στη Γερμανία», δήλωσε, ερωτηθείς αν το Βερολίνο πιέζει την Πορτογαλία να ζητήσει βοήθεια.
Θαπατέρο: θα διαψευστούν
Δεν είναι ωστόσο μόνο η Πορτογαλία που γίνεται στόχος σεναρίων περί «προληπτικής» προσφυγής στο μηχανισμό διάσωσης. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Λουίς Θαπατέρο με δηλώσεις του χθες σε καταλανικό ραδιοσταθμό απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο προσφυγής της Ισπανίας στο μηχανισμό στήριξης. «Αυτοί που στοιχηματίζουν κατά της Ισπανίας θα διαψευστούν. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σενάριο», τόνισε.
Οι αγορές πάντως, που από τις πολιτικές ηγεσίες της ευρωζώνης έχουν αναχθεί σε «υπέρτατο κριτή», εξακολουθούν να στοιχηματίζουν ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου δεν τα βγάλουν πέρα...
Τα επιτόκια στα δεκαετή ομόλογα της Ιρλανδίας έχουν αυξηθεί πάνω από 9%, της Πορτογαλίας πάνω από το 7% και της Ισπανίας πάνω από το 5%, καθιστώντας μέρα με την ημέρα ακριβότερο το δανεισμό των χωρών αυτών, παρόλο που δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν -η Πορτογαλία και η Ισπανία- άμεσα πρόβλημα ρευστότητας.
**Εντονη κριτική κατά της Μέρκελ και των σχεδίων περί νέου μηχανισμού με συμμετοχή ιδιωτών, άσκησε και ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι. Με δηλώσεις του στην τηλεόραση του «Μπλούμπεργκ» υποστήριξε ότι η πολιτική τής Μέρκελ προκαλεί «αδιανόητα προβλήματα».
«Θα ήταν οπωσδήποτε σοφό οι τράπεζες να μοιράζονταν το βάρος, ας πούμε, της ανήθικης συμπεριφοράς, αλλά δεν είναι η στιγμή πιστεύω. Και όταν το κάνεις, πρέπει να θέσεις όλα τα τεχνικά ζητήματα στο τραπέζι, ειδάλλως ο κόσμος θα σκεφτεί αδιανόητα προβλήματα», πρόσθεσε.
** Με αυτά και με εκείνα το ευρώ υποχώρησε χθες κάτω από το 1,32 δολάριο. *
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: