Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

ΣΤΗ "ΜΕΓΓΕΝΗ" Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Αδυναμία αποκρατικοποιήσεων και κατάρρευση εσόδων – Έρχονται εκλογές μέχρι τον Ιούνιο;



02/18/2013 - 07:48
Η αδυναμία προώθησης των αποκρατικοποιήσεων και η κατάρρευση των εσόδων συνιστούν για την κυβέρνηση «κινούμενη άμμο» έτοιμη να «καταπιεί» τόσο την ίδια όσο και τις θυσίες στις οποίες έχουν αναγκαστεί οι Έλληνες πολίτες για τη… σωτηρία της χώρας.
Υπό αυτές τις συνθήκες, οι φήμες που θέλουν την κυβέρνηση να αναζητεί διέξοδο με την προσφυγή στις κάλπες έως τον Ιούνιο αυξάνονται. Το τέλος της άνοιξης είναι χρονικός ορίζοντας καθοριστικής σημασίας για τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης. Αν δεν έχει μπορέσει να βάλει «ζεστό» χρήμα στα κρατικά ταμεία από τις αποκρατικοποιήσεις των λεγόμενων «ώριμων» υποθέσεων, όπως οι ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και ο ΟΠΑΠ, τότε θα έχει χάσει το στοίχημα, αφού η επιβολή νέων δυσβάσταχτων μέτρων θα είναι μονόδρομος. Το προβλέπει ξεκάθαρα το μνημόνιο που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με τους ξένους δανειστές.
 «Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η κυβέρνηση θα καταρρεύσει», λένε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, ενώ πληροφορίες θέλουν το Μέγαρο Μαξίμου να έχει βάλει στο μικροσκόπιο όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, στις οποίες η Ν.Δ. φαίνεται να προηγείται έστω και οριακά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και να εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο των εκλογών στις αρχές του καλοκαιριού «αν όλα δεν εξελιχθούν ομαλά ή περίπου όπως θα ήθελαν με τις αποκρατικοποιήσεις», σημειώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Στα πλάνα είναι και ο ανασχηματισμός για την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.
Στην προοπτική των εκλογών δεν φαίνονται αντίθετα και τα άλλα δύο κόμματα που συμμετέχουν στη συγκυβέρνηση, αφού θεωρούν πώς αν δεν προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις και συνεχίσει σε πτωτική πορεία η συλλογή των εσόδων, θα υπάρξει καταποντισμός των ποσοστών τους. Όσο δε περνάει ο καιρός και το πολιτικό σκηνικό επιβαρύνεται από την αδυναμία των πολιτών να ανταπεξέλθει στη λαίλαπα των μέτρων και φόρων που τους έχουν υποβληθεί, γίνεται όλο και πιο παρακινδυνευμένη η απόφαση μίας προσφυγής στις κάλπες.
Αποκρατικοποιήσεις ή πλήρης κατάρρευση των εσόδων και προσφυγή στις κάλπες με απρόβλεπτα αποτελέσματα, πρέπει λοιπόν να διαλέξει η κυβέρνηση. Είναι προφανές πώς οι αποκρατικοποιήσεις δεν βαδίζουν καλά και πάνε από αναβολή σε αναβολή με όλο και περισσότερο το σκηνικό να περιπλέκεται. 
  
Στην περίπτωση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ η διαδικασία φαίνεται να εξελίσσεται σε «γεωστρατηγικό ναρκοπέδιο» για την κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί ενώ οι δύο ρωσικοί κολοσσοί Gazprom και Sintez έχουν υποβάλλει μακράν τις καλύτερες οικονομικές προσφορές από τις υπόλοιπες κοινοπραξίες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό (η προσφορά της Sintez αγγίζει τα 2 δις ευρώ όταν αυτές της SOCAR, κρατική εταιρεία φυσικού αερίου του Αζερμπαιτζάν και των δύο ελληνικών κοινοπραξιών δεν ξεπερνούν τα 1,14 έως 1,33 δις ευρώ), οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν «ωμά» στη διαδικασία καλώντας την κυβέρνηση να μην πουλήσει στους Ρώσους τις δύο εταιρείες. Φαίνονται παρασκηνιακά να εκβιάζουν την κυβέρνηση με το θέμα της ΑΟΖ και να ζητούν να μην προχωρήσει η Ελλάδα στη μονομερή ανακήρυξη της.
Από την άλλη, η Μόσχα έχει διαμηνύσει στην κυβέρνηση πώς «αν δεν τηρηθούν οι δεσμευτικές πλειοδοτικές διαδικασίες της προκήρυξης του διαγωνισμού των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ οι σχέσεις των δύο χωρών θα πληγούν σε μεγάλο βαθμό» και θα αποσυρθεί γενικά το ρωσικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, όταν Ρώσοι και Άραβες είναι αυτοί που μπορούν να διαθέσουν ρευστό στην «πεθαμένη» εγχώρια αγορά. Ήδη, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ραγδαία αύξηση των Ρώσων τουριστών στη χώρα μας, όπως και μεγάλη αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία.   
  
Ανάλογα προβλήματα καταγράφονται και στην αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ με τη διαφορά ότι η καθυστέρηση στη διαδικασία οφείλεται στους διαξιφισμούς και τις κόντρες εγχώριων συμφερόντων, που είτε συμμετέχουν στο διαγωνισμό είτε κατά κάποιο τρόπο προωθούν ξένα επενδυτικά Fund.
Ήδη κάποια σχήματα αποχωρούν και φέρονται τρία ή στην καλύτερη περίπτωση τέσσερα να είναι αυτά που θα διεκδικήσουν το 33% του ΟΠΑΠ υποβάλλοντας δεσμευτικές οικονομικές προσφορές στις 5 Απριλίου, παρά το γεγονός ότι στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού έχουν περάσει επτά κοινοπραξίες (τo βρετανικό private equity fund της BC Partners, η Emma Delta Ltd, το Τexas Pacific Group, η Third Point 5, η κοινοπραξία της γερμανικής  Gauselmann  (55%) με την ισραηλινή Playtech (41%) και τη Helvason Ltd (4%) του ομίλου Κοπελούζου, η Primrose Treasure Limited, θυγατρική της κινεζικής εταιρείας Fosun International και η κοινοπραξία των εταιρειών Intralot Holdings Luxemburg SA (34%) και Intralot Investments Ltd (66%) του Σωκράτη Κόκκαλη).
Το συμπέρασμα λοιπόν είναι, πώς αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να πετύχει το στόχο εσόδων εντός του 2013 από την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και του ΟΠΑΠ και να αλλάξει προς το καλύτερο το επενδυτικό ενδιαφέρον των ξένων προς τη χώρα μας τότε επέρχεται η κατάρρευση της. Όσο περνούν οι μέρες χωρίς αποκρατικοποιήσεις, που σημαίνει πώς έρχονται νέα μέτρα, τότε ακόμη και οι εκλογές δεν πρόκειται να «σώσουν» την κυβέρνηση.  
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: