Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Όλοι γνώριζαν εκτός από τους πολίτες

«Τα προβλήματα της Ελλάδας είναι χρόνια, αλλά σήμερα αντιμετωπίζονται». Ο σχολιασμός του Γ. Παπακωνσταντίνου για τις δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Τα προβλήματα της Ελλάδας είναι χρόνια, αλλά σήμερα αντιμετωπίζονται». Ο σχολιασμός του Γ. Παπακωνσταντίνου για τις δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων στη διάρκεια προγεύματος στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είπε ότι ενημέρωσε για τα σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα της χώρας μας έναν πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον οποίο δεν κατονόμασε, ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ του απάντησε: «Γνωρίζω ότι κυβερνώ μια διεφθαρμένη χώρα».
Ολοι γνώριζαν, εκτός από τους πολίτες
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση έγινε είτε με τον κ. Καραμανλή είτε με τον κ. Σημίτη, όχι όμως με τον κ. Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου είναι επικεφαλής του Eurogroup τα τελευταία 12 χρόνια.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, από τον οποίο ζητήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Γιούνκερ, είπε ότι «τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας είναι χρόνια, γνωστά σε όλους, αλλά σήμερα αντιμετωπίζονται».
Αλλος αξιωματούχος από τον οποίο ζητήθηκε να σχολιάσει τη συμπεριφορά της Γαλλίας και της Γερμανίας, απάντησε ότι δεν επιθυμεί να πει οτιδήποτε για το θέμα.
Θεωρεί πάντως ότι ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου «δεν είπε ό,τι είπε με αρνητικό τρόπο».
Περίμεναν... Οπως είναι γνωστό, ο κ. Γιούνκερ είχε υποστηρίξει επίσης ότι οι Ευρωπαίοι γνώριζαν τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και το γεγονός ότι κάποια μέρα η Ελλάδα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική κρίση: «Ηταν φανερό», τόνισε, «ότι κάποια μέρα η Ελλάδα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει αυτό το είδος του προβλήματος, και ήξερα ότι το πρόβλημα αυτό θα έφθανε, διότι το συζητούσαμε, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Τρισέ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγώ ο ίδιος, για τις προοπτικές, συζητούσαμε γι' αυτό που δεν ήταν τότε γνωστό, και το αποκαλούμε τώρα ελληνική κρίση».
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου ομολόγησε ότι ενώ γνώριζε «δεν μπορούσε να το πει δημόσια», ενώ αποκάλυψε επίσης ότι η Γαλλία και η Γερμανία κέρδιζαν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους προς την Ελλάδα.
Στρος Καν
Θέλει πενταετή παράταση
Σύμφωνα με πληροφορίες, τη μόνη «διευθέτηση» που σκέφτεται το ΔΝΤ είναι η πρόταση του επικεφαλής του, ο οποίος επιθυμεί παράταση αποπληρωμής του χρέους από τρία σε οκτώ χρόνια, επειδή πιστεύει ότι αυτό θα βοηθήσει την οικονομία. Η ελληνική κυβέρνηση είναι ενήμερη των προθέσεών του, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει συμφωνήσει, αν και πιστεύεται πως εάν η πρόταση παρουσιαστεί από κοινού με την ΕΕ θα γίνει αποδεκτή.
Τόσο ο Στρος Καν όσο και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, όπως και η κ. Χριστίνα Ρόμερ, μέχρι πρόσφατα σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα, απέδωσαν εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για την προσπάθεια να ξεπεράσει η χώρα μας την οικονομική κρίση. Την ίδια θέση υιοθέτησε και ο νομπελίστας Στίγκλιτς. Στην ημερίδα του BBC, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο κ. Στρος Καν είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σπουδαίο έργο και πρόσθεσε ότι η οικονομία της Ελλάδας θα είναι εντελώς διαφορετική ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του προγράμματος εξυγίανσης.
Ο Ελληνας υπουργός εξήγησε ότι γίνεται προσπάθεια για να αποκτήσει η Ελλάδα τη διεθνή αξιοπιστία της και επέμεινε ότι αυτό θα συμβεί μέσω της εφαρμογής του προγράμματος που υλοποιείται με επιτυχία όπως υποστήριξε.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δεν υπάρχουν σκέψεις για νέες περικοπές
Ο κ. Παπακωνσταντίνου σε ημερίδα του BBC υπογράμμισε ότι η χώρα μας δεν χρεοκόπησε όπως κινδυνολογούσαν διάφοροι κύκλοι του εξωτερικού και αναφέρθηκε στην απόφαση της Κίνας να αγοράσει ελληνικά ομόλογα.
Οταν ρωτήθηκε εάν έχει δεύτερες σκέψεις για τις περικοπές, ο Ελληνας υπουργός απάντησε αρνητικά και επανέλαβε ότι «δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση». Είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, «άρα πρέπει να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας».
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ συμφώνησε με τις θέσεις του κ. Παπακωνσταντίνου τονίζοντας ότι η αντίδραση για την αναθέρμανση της οικονομίας ή τη σταθεροποίησή της εξαρτάται από τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα. Επαίνεσε την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και τον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος όταν λαμβάνει μέτρα. Βεβαίως, τόνισε ο κ. Στρος Καν, ο ελληνικός λαός υποφέρει, αλλά ταυτόχρονα συντελούνται μεγάλες αλλαγές στην ελληνική οικονομία και επιτυγχάνονται οι στόχοι που ετέθησαν.
εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: