Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

«Μου λείπουν οι φίλοι μου, ο θρύλος και το αιγαίο»

Μιχάλης Χριστοφοράκος: 


http://img.protothema.gr/58C99CF3E49F1C0F9F962419A33057A6.jpg
«Προσπαθώ να ξαναφτιάξω τη ζωή μου. Πέρασα έναν δύσκολο χρόνο εδώ στη Γερμανία. Μου λείπει η Ελλάδα. Μου λείπουν οι φίλοι μου, οι Κυριακές στο “Καραϊσκάκη” με τον Ολυμπιακό, το Αιγαίο...». Είναι τα λόγια του Μιχάλη Χριστοφοράκου, ο οποίος σπάει για πρώτη φορά τη σιωπή του στο «ΘΕΜΑ». Ο άνθρωπος που έναν χρόνο τώρα αναστατώνει τη χώρα και τον πολιτικό κόσμο με την αποκάλυψη της υπόθεσης Siemens παραμένει σφίγγα για την ουσία της υπόθεσης: «Δεν μιλάω για την ουσία του θέματος γιατί είμαι κατηγορούμενος και έχω το δικαίωμα της σιωπής», είπε στους βουλευτές που βρέθηκαν στο Μόναχο για να τον εξετάσουν. Το ίδιο είπε και σε εμάς όταν τον συναντήσαμε σε ένα μπιστρό στα προάστια του Μονάχου, στη γειτονιά όπου ζει. «Εχω εντολή από τον δικηγόρο μου να μη μιλήσω γιατί είμαι κατηγορούμενος. Να ξέρετε όμως ότι, παρά τα όσα λέγονται, οι βουλευτές σε κάποιες ερωτήσεις πήραν πολύ σημαντικές απαντήσεις. Κυρίως για το θέμα των δωροδοκιών και των σχέσεων με πολιτικούς...».



-Πώς ζείτε εδώ στη Γερμανία, μακριά από τους φίλους και τον κύκλο σας;
Εχω πολλούς και καλούς φίλους όχι μόνο στο Μόναχο αλλά σε όλη τη Γερμανία τόσο λόγω της επαγγελματικής μου δραστηριότητας στη χώρα όσο και της ιδιότητάς μου ως πρόεδρου του Ελληνογερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Δεν είμαι άγνωστος μεταξύ αγνώστων ούτε στη χώρα ούτε στην πόλη.

-Δεν ζείτε σε ξενοδοχείο πλέον...
Ετσι είναι. Εχω φτιάξει το σπίτι μου εδώ. Και θα σας παρακαλούσα να μη δημοσιοποιήσετε τη διεύθυνσή μου. 

-Πώς είναι η ζωή σας στη Γερμανία. Ποια η καθημερινότητά σας; 
Κυκλοφορώ, συναναστρέφομαι με τους φίλους μου και όποτε μπορώ παρακολουθώ μια καλή παράσταση στην Οπερα του Μονάχου. Δεν ήταν πάντα έτσι όμως. Ο πρώτος χρόνος στο Μόναχο ήταν αρκετά σκληρός. 

-Αλλωστε στην αρχή βρεθήκατε και στις γερμανικές φυλακές. 
 Εκείνη η περίοδος ήταν η δυσκολότερη της ζωής μου, καθώς, πέραν της στέρησης της ελευθερίας μου, μου απαγορευόταν να μιλήσω με την οικογένειά μου.

-Τώρα, που τα πράγματα είναι καλύτερα για εσάς, δεν σας λείπει η Ελλάδα;
 Μου λείπει αρκετά και θα ήθελα να επιστρέψω, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ. Αυτό που μου λείπει περισσότερο είναι οι φίλοι μου, οι Κυριακές στο «Καραϊσκάκη» με τον Ολυμπιακό και το Αιγαίο. 

Η νέα καριέρα και τα παιδιά του

Μπορεί σήμερα να φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη η επιστροφή του στη χώρα, καθώς γνωρίζει πως τον περιμένει ένα βαρύ κατηγορητήριο και επομένως η προφυλάκιση, αυτό όμως δεν τον εμποδίζει να σχεδιάζει ένα επαγγελματικό μέλλον στην πατρίδα ως σύμβουλος επιχειρήσεων. Αυτό είναι και το νέο επάγγελμα του κ. Χριστοφοράκου, ενώ, όπως έχει εκμυστηρευτεί σε στενούς του φίλους, υπάρχουν αρκετοί Γερμανοί επιχειρηματίες πρόθυμοι να επενδύσουν στην Ελλάδα παρά τη δύσκολη περίοδο που περνά η χώρα.

Το καλό για εκείνον είναι ότι εδώ και έναν μήνα περίπου μετακόμισαν στη Γερμανία και ζουν μαζί του τα δύο του παιδιά. Ο Νίκος και η Λάρα Χριστοφοράκου βρίσκονται από τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Μόναχο για σπουδές και συγκατοικούν με τον πατέρα τους.

-Τι συζητάτε με τα παιδιά σας για την όλη υπόθεση; Σας ρωτούν; Τι τους λέτε; Γενικά τι συμβουλές τους δίνετε; 
Θα ήθελα να τους πω πολλά αλλά το αποφεύγω. Θεωρώ ότι είναι καλύτερα να πειραματιστούν μόνοι τους και να ανακαλύψουν την ουσία της ζωής. Το μόνο που τους συμβουλεύω είναι να βάζουν κόκκινες γραμμές και να μην τις παραβαίνουν, ώστε στο τέλος να μπορούν να κοιτάξουν το πρόσωπό τους στον καθρέφτη.

-Για την υπόθεση της Siemens θέλετε να μιλήσουμε; 
 Ο δικηγόρος μου μού έχει πει να μη μιλήσω καθόλου για την ουσία της υπόθεσης. Μην ξεχνάτε ότι είμαι κατηγορούμενος.

Να ξέρετε πάντως ότι οι βουλευτές έφυγαν πολύ δυσαρεστημένοι από το Μόναχο. Στην Ελλάδα η κατάθεσή σας χαρακτηρίστηκε φιάσκο.

Σε ορισμένες σημαντικές ερωτήσεις δόθηκαν σημαντικές απαντήσεις. Αυτές ήταν για το θέμα των δωροδοκιών και των σχέσεων με πολιτικούς. Η διαδικασία ήταν ούτως ή άλλως προσυμφωνημένη μεταξύ των Ελλήνων και των Γερμανών δικαστικών.




ΒΓΗΚΕ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΡΙΕΡΑ Σ ΤΟ ΜΟΝΑΧΟ Ο ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΣ

Ο άνθρωπος που εξευτέλισε με τις μίζες το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας  απολαμβάνει τη ζωή του σ’ ένα μεγάλο διαμέρισμα σε μια από τις ωραιότερες περιοχές της βαυαρικής πρωτεύουσας, όπου έστησε το νέο του σπιτικό για τον ίδιο και τα παιδιά του. Εργάζεται ως σύμβουλος επενδύσεων, ακολουθεί τις γερμανικές συνήθειες στο φαγητό και απολαμβάνει παραστάσεις στην Οπερα της πόλης

Μια άνετη ζωή απολαμβάνει ο Μιχάλης Χριστοφοράκος στο Μόναχο, μακριά από τη δίνη του σκανδάλου των μαύρων ταμείων της «Siemens», το οποίο εξακολουθεί να στροβιλίζει την πολιτική ζωή της Ελλάδας.

Έχοντας βρει φιλόξενο καταφύγιο στη «μυστική πρωτεύουσα» της Γερμανίας -όπως έχει χαρακτηριστεί η ισχυρή πόλη της Βαυαρίας-, δεν στερείται τίποτε από όσα απολάβανε τη χρυσή εποχή κατά την οποία ήταν ο ισχυρός άνδρας του γερμανικού κολοσσού στην Ελλάδα. Το συμβόλαιο εχεμύθειας που υπέγραψε με τη «Siemens» τον δεσμεύει να μη μιλήσει, αφού αν το κάνει θα χάσει την παχυλότατη αποζημίωση που εισπράττει κάθε χρόνο με τη μορφή συμπληρωματικής σύνταξης. Μια αποζημίωση που η εταιρεία δεν αρνείται ότι δίνει, ο ίδιος όμως επιμένει ότι δεν λαμβάνει…  Τι άλλο κάνει; Εργάζεται φυσικά, ως σύμβουλος επιχειρήσεων σε δύο μεγάλες εταιρείες που ασχολούνται με επενδύσεις, και κάνει σχέδια για το μέλλον ρουφώντας τον παγωμένο αέρα ελευθερίας και απολαμβάνοντας την περιουσία που απέκτησε τα χρόνια της παντοδυναμίας του στη «Siemens». Εδώ και λίγες εβδομάδες ζει σε ένα άνετο διαμέρισμα, στο οποίο κατοικούν πλέον και τα παιδιά του, απολαμβάνει καθημερινά το πρωινό του σε ένα κομψό μπιστρό και παρακολουθεί παραστάσεις στην Οπερα του Μονάχου.

Το ανακαινισμένο διαμέρισμα του Μονάχου


Το γεγονός που τόνωσε το ηθικό και την ψυχολογία του Χριστοφοράκου, λένε όσοι βρέθηκαν κοντά του από την πρώτη στιγμή που αυτός κατέφυγε στη γερμανική πόλη για να ξεφύγει από την ελληνική Δικαιοσύνη, ήταν η άφιξη των δύο παιδιών του στο Μόναχο για σπουδές. Τα αγαπημένα του δίδυμα, Νίκος και Λάρα, έφτασαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα ο Χριστοφοράκος να ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες ανακαίνισης και αναδιαμόρφωσης του μεγάλου διαμερίσματός του ώστε να χωρέσει την οικογένεια.



Φαίνεται μάλιστα πως το γούστο των παιδιών του είναι αρκετά διαφορετικό, μια και τον ανάγκασαν να πετάξει τα παλιά έπιπλα του σπιτιού και να τα αντικαταστήσει με νέα, πιο μοντέρνα, τα οποία και παρέλαβε τον περασμένο μήνα. Το διαμέρισμα βρίσκεται στον τελευταίο όροφο ενός πανέμορφου αρχοντικού και επιβλητικού κτιρίου, σε μια από τις πιο όμορφες, καλαίσθητες και ακριβές περιοχές του Μονάχου. Οι Ελληνες της πόλης, μάλιστα, επιχειρώντας να κάνουν μια αδόκιμη αντιστοιχία με τις καλές περιοχές της Αθήνας λένε πως πρόκειται για το «Μετς του Μονάχου», καθώς εκεί συναντάς τύπους μποέμ, καλλιτέχνες αλλά και αρκετούς επιστήμονες. Ομως και η θέα του σπιτιού είναι εξίσου εντυπωσιακή, καθώς «βλέπει» μια καταπράσινη πλατεία με ένα σιντριβάνι.

Λουκάνικα και γερμανικό ψωμί


Από εκεί, λοιπόν, κάθε πρωί ξεκινά το πρόγραμμά της η οικογένεια Χριστοφοράκου, με τα παιδιά να φεύγουν για το πανεπιστήμιο. Ο Νίκος έχει περάσει στο Πολυτεχνείο του Μονάχου, το οποίο θεωρείται το κορυφαίο της Γερμανίας, και σπουδάζει μηχανολόγος, ενώ η Λάρα φοιτά στο Τμήμα Οικονομίας και Ψυχολογίας. Ο Χριστοφοράκος, έχοντας υιοθετήσει πολλές από τις συνήθειες των Γερμανών, ξεκινά για να πάρει ένα πλούσιο πρωινό γεύμα.



Οι Γερμανοί άλλωστε θεωρούν «ιερή» στιγμή το πρωινό, το οποίο είναι τόσο έντονα χαραγμένο στην κουλτούρα τους ώστε να καλούν φίλους για φαγητό στις επτά το πρωί! Συνήθως επισκέπτεται το «Bogenhauser Hof», ένα κλασικό γερμανικό εστιατόριο που θεωρείται ακριβό αλλά κυρίως φημίζεται για την εξαίσια βαυαρική του κουζίνα, ενώ έχει αποσπάσει αρκετά βραβεία. Βρίσκεται στη συμβολή των οδών Mohlstrasse και Ismaninger και, ως ειρωνεία, στέκεται πίσω ακριβώς από το κτίριο όπου στεγάζει το ελληνικό προξενείο. Εκεί, λοιπόν, ο Χριστοφοράκος απολαμβάνει βαυαρικά λουκάνικα και τη μεγάλη ποικιλία γερμανικών ψωμιών.

Ο κύριος σύμβουλος και τα σχέδια για το μέλλον

Ο πρώην ισχυρός άνδρας της «Siemens» έχει ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες να εργάζεται ως σύμβουλος επιχειρήσεων και συνεργάζεται ήδη με δύο μεγάλες εταιρείες που ασχολούνται με επενδύσεις.

Εκμεταλλευόμενος τις υψηλές γνωριμίες που απέκτησε κατά τη θητεία του στο τιμόνι του γερμανικού κολοσσού στην Ελλάδα και τη φήμη του ταλαντούχου manager που εξακολουθεί να τον ακολουθεί έως και σήμερα, έχει μπει για τα καλά στον επιχειρηματικό στίβο. Στόχος του, να ξαναγίνει σύντομα διευθύνων σύμβουλος μιας πολυεθνικής εταιρείας, κάτι που μπορεί να το πετύχει, καθώς η γερμανική Δικαιοσύνη δεν τον έχει κατηγορήσει για δωροδοκία.



Ονειρό του να επιστρέψει και πάλι στην Ελλάδα, να ασχοληθεί με τον τομέα των επενδύσεων, καθώς -όπως τους λέει- υπάρχουν αρκετές γερμανικές εταιρείες που, παρά την κρίση που περνά η χώρα, επιθυμούν να επενδύσουν σε αυτή. Στο διαμέρισμα επιστρέφει συνήθως το απόγευμα -γύρω στις πέντε περίπου- και όποτε νιώθει αρκετά κουρασμένος για να μαγειρέψει, επισκέπτεται τον Φραντζέσκο, που διατηρεί ένα γραφικό ιταλικό κατάστημα με ντελικατέσεν κοντά στο σπίτι του. Κάθεται συνήθως στο μακρόστενο ξύλινο τραπέζι και απολαμβάνει προσούτο και τυριά, ενώ, αν και Λάκωνας, δείχνει να ανέχεται τις ελιές από την Καλαβρία.

Η «παρέα του Μονάχου»

Ο Χριστοφοράκος δεν είναι νέος στο Μόναχο. Πριν καταλήξει μόνιμα πλέον στη γερμανική πόλη το 2008, μοίραζε τη ζωή του μεταξύ Ελλάδας και βαυαρικής πρωτεύουσας για οκτώ τουλάχιστον έτη, καθώς εκεί βρίσκεται η έδρα της «Siemens». Ως αποτέλεσμα έχει αναπτύξει έναν μεγάλο κύκλο από καλούς φίλους και έμπιστους συναδέλφους, με τους οποίους διατηρεί έως σήμερα στενές σχέσεις και πολύ συχνά βγαίνει μαζί τους. Η «παρέα του Μονάχου» αποτελείται τόσο από Γερμανούς όσο και από αρκετούς Ελληνες, μεταξύ των οποίων ο δικηγόρος κ. Σταύρος Κωνσταντινίδης και ο οδοντίατρος κ. Χάρης Αποστολίδης. Μαζί τους δεν χάνει ευκαιρία να ακούσει ελληνική μουσική και να γευτεί την παραδοσιακή κουζίνα της πατρίδας στο «Κύτταρο».

Επιπλέον, ο Χριστοφοράκος παρακολουθεί τις παραστάσεις της Κρατικής Οπερας του Μονάχου, ενώ έχοντας προφανώς αρκετό ελεύθερο χρόνο, σε σχέση με τους ρυθμούς της ζωής του κατά την περίοδο που ήταν αφεντικό του γερμανικού κολοσσού στην Ελλάδα, επισκέπτεται τις περισσότερες εκθέσεις τέχνης στην πόλη.

Φίλους όμως έχει και στην Καρλσρούη, όπου πέρασε τα φοιτητικά του χρόνια σπουδάζοντας στο τοπικό πανεπιστήμιο στο Τμήμα Φυσικής, στη Φρανκφούρτη και στο Βερολίνο, όπου συνδέθηκε φιλικά με αρκετούς επιχειρηματίες, κυρίως την περίοδο που διατελούσε πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Προς το παρόν περιμένει να καταλαγιάσει η σκόνη του σκανδάλου που ταλαιπωρεί έως και σήμερα την πολιτική ζωή της χώρας. Γνωρίζει όμως πως για να γίνει αυτό πρέπει να αποκαλυφθούν οι ένοχοι, και κυρίως εκείνα τα πολιτικά πρόσωπα που χρηματίστηκαν από τα μαύρα ταμεία της «Siemens», μόνο που για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται και η δική του συμβολή, η οποία έως σήμερα είναι σχεδόν μηδαμινή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: