Πληθαίνει ο κατάλογος των θετικών σχολίων που δέχεται η ελληνική προσπάθεια για την έξοδο από το τέλμα του δημοσιονομικού εκτροχιασμού.
Στον μακρύ κατάλογο αυτών που βλέπουν θετικά τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Ελλάδα, προκειμένου να ψαλιδίσει την απόσταση που τη χωρίζει από τους δημοσιονομικούς όρους που θέτει η τρόικα των δανειστών, προστίθεται η μέχρι χθες πιο αρνητική φωνή της ευρωζώνης.
Το «γεράκι» της γερμανικής οικονομικής πολιτικής, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιούργκεν Σταρκ, βλέπει με συμπάθεια τις ηράκλειες προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση.
Σύμφωνα με ομιλία που αναμένεται να κάνει σε συνέδριο στη Στουτγάρδη, ο Γερμανός τραπεζίτης θα αναφέρει ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας για μείωση του ελλείμματος και του χρέους είναι σε απολύτως καλό δρόμο και ότι τώρα «η χώρα πρέπει να ξαποστάσει».
«Η ΕΚΤ θα παραμείνει προσηλωμένη στην πολιτική της σταδιακής και προσεκτικής απόσυρσης των μη συμβατικών μέτρων. Σε καμία περίπτωση, τα μέτρα που βρίσκονται ακόμη σε εφαρμογή δεν θα διατηρηθούν περισσότερο από όσο χρειάζεται για τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών στην ευρωζώνη» θα αναφέρει επίσης ο Γερμανός τραπεζίτης στη ομιλία του.
Το «γεράκι» της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής, που στην αρχή της ελληνικής κρίσης είχε επιτεθεί με σφοδρότητα στη χώρα, αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, αν και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που θα έχει πιθανή απόκλιση από τις διαδικασίες μετρίασης του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους.
Ο κ. Σταρκ θα προειδοποιεί ότι η διατήρηση των επιτοκίων σε πολύ χαμηλά επίπεδα ενέχει κινδύνους για τις αγορές χρήματος και θα μπορούσε να αποθαρρύνει τη μείωση του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους.
Την ώρα, πάντως, που οι εκτιμήσεις του Γερμανού μεγαλοτραπεζίτη είναι θετικές, οι αγορές συμπεριφέρονται κατά το δοκούν.
Οι ρευστοποιήσεις κερδών από τους διεθνείς επενδυτές οδηγούν υψηλότερα το κόστος κρατικού δανεισμού.
Η διαφορά απόδοσης στο 10ετές ομόλογο αναφοράς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου έφθασε έως τις 691 μονάδες, ενώ άνοιξε στις 656.
Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται σε 9,12%.
Πάντως, δεν αποκλείεται οι θετικές εκτιμήσεις του κ. Σταρκ να έρχονται ως «δεκανίκι» στην κάθετη άρνηση της Γερμανίας να δεχθεί επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείων από την Ελλάδα.
Είναι κάτι που δέχεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που είναι και ο βασικός δανειστής της χώρας.
zougla
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου