«Εµείς ξέραµε ότι το CD µε τα ονόµατα των Ελλήνων καταθετών στην τράπεζα HSBC της Γενεύης ήρθε την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2010», λέει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ µε γνώση των λεπτοµερειών της υπόθεσης, από το οποίο ζητήσαµε να µας εξηγήσει πότε έστειλαν οι γαλλικές αρχές τη λίστα Λαγκάρντ στην Αθήνα. Το ίδιο πρόσωπο θεωρεί πως δεν ανταποκρίνονται στην πραγµατικότητα οι ισχυρισµοί του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου σχετικά µε το ότι η λίστα έφτασε στο γραφείο του τον Οκτώβριο του 2010. Για να στηρίξει την άποψή του ότι ο κατάλογος των 2.062 Ελλήνων καταθετών στην HSBC της Γενεύης έφτασε στο γραφείο του πρώην υπουργού Οικονοµικών σε ηµεροµηνία προγενέστερη αυτής που υποστηρίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ επικαλείται πληροφορίες ότι στη Δικαιοσύνη έχει κατατεθεί µαρτυρία που διαψεύδει την εκδοχή του βασικού κατηγορούµενου στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Την άνοιξη του 2010
Σύµφωνα µε όσα φέρεται να έχει καταθέσει πρώην υπηρεσιακό στέλεχος του υπουργείου Οικονοµικών, η γαλλική κυβέρνηση απέστειλε στις ελληνικές αρχές τη λεγόµενη «λίστα Φαλτσιάνι» (όπως αποκαλούνταν τότε ο κατάλογος από το όνοµα του υπαλλήλου της HSBC που υπέκλεψε τα στοιχεία των καταθετών στην ελβετική τράπεζα) την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2010.
Πώς µπορεί να αποδειχτεί το πρόσωπο που έκανε την αλλοίωση από τη στιγµή που δηµιουργήθηκαν τόσα ηλεκτρονικά αντίγραφα του αρχικού CD µε τα ονόµατα των Ελλήνων που είχαν χρήµατα στην HSBC; Ποιος άλλος εκτός του κ. Παπακωνσταντίνου είχε κίνητρο να αλλάξει τη λίστα σβήνοντας τα τρία ονόµατα των εξαδέλφων του πρώην υπουργού Οικονοµικών που είχαν καταθέσεις στην Ελβετία;
«Ο κ. Παπακωνσταντίνου προφανώς διέγραψε τα ξαδέλφια του από τον κατάλογο των 2.062 προσώπων διότι δεν ήθελε να διαποµπευθεί όταν θα αποκαλυπτόταν ότι σε εποχή που η χώρα αντιµετωπίζει τον κίνδυνο οικονοµικής κατάρρευσης συγγενείς του έβγαλαν τα χρήµατά τους στο εξωτερικό», µας λέει ο συνοµιλητής µας.
«Ενα τέτοιο CD δεν χάνεται», παρατηρεί το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, επισηµαίνοντας ότι η ευθύνη για την απώλεια του αρχικού ηλεκτρονικού αρχείου βαρύνει αποκλειστικά τον κ. Παπακωνσταντίνου. Ακόµη κι αν τα χρήµατα των µελών της οικογένειας Παπακωνσταντίνου είχαν µεταφερθεί νόµιµα στο εξωτερικό, το κίνητρο δεν εκλείπει. Ακόµη και όταν ο κ. Γιάννης Καπελέρης, προκάτοχος του κ. Διώτη στο ΣΔΟΕ, ενηµέρωσε τον κ. Παπακωνσταντίνου ότι υπάρχει «απόσταση» µεταξύ των καταθέσεων στην Ελβετία και των φορολογικών δηλώσεων των 20 προσώπων που κλήθηκε να ελέγξει το Σώµα Δίωξης έπειτα από επιλογή του πρώην υπουργού Οικονοµικών, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν έδωσε εντολή να καταλογιστούν πρόστιµα στους παραβάτες.
Η µεγαλύτερη ζηµιά για το Δηµόσιο δεν προέκυψε από την αλλοίωση της λίστας, αλλά από το γεγονός ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου «έκρυβε» το CD για µήνες.
Σχεδόν επί εννέα µήνες το Δηµόσιο δεν έκανε την παραµικρή προσπάθεια να ελέγξει τους καταθέτες που είχαν λογαριασµούς στην Ελβετία για να διαπιστώσει εάν έχουν τελεστεί αδικήµατα σχετιζόµενα µε φοροδιαφυγή. Στο διάστηµα αυτό, οι 2.062 καταθέτες της HSBC (που είχαν στο µεταξύ ενηµερωθεί και από την ελβετική τράπεζα πως τα προσωπικά τους στοιχεία είχαν υποκλαπεί) είχαν όλο τον χρόνο να επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους εκµεταλλευόµενοι τις ευνοϊκές ρυθµίσεις που επεξέτεινε ο κ. Παπακωνσταντίνου και στο 2011 και γενικώς να κάνουν όλες εκείνες τις κινήσεις που θα δυσκόλευαν τις φορολογικές αρχές να τους ελέγξουν. Με απλά λόγια, µε τις πράξεις και τις παραλείψεις του υπονόµευσε τον έλεγχο και την εισροή εσόδων στα κρατικά ταµεία, ενώ εµφανιζόταν ως απηνής διώκτης της φοροδιαφυγής...
πρωτο θεμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου