olympia
Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Σεπτεμβρίου 8, 2012
…μας πήραν τσαμπουκά τα λεφτά μέσω της “ανακεφαλαίωσης” που θα την πληρώνουν και τα εγγόνια μας.Η Εφορία εισβάλλει στις τραπεζικές καταθέσεις με στόχο να φορολογήσει πιο άγρια τους πολίτες!
Διάταξη-βόμβα, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, επιτρέπει στην Εφορία να παρακάμπτει το τραπεζικό απόρρητο, να ανοίγει τους τραπεζικούς λογαριασμούς μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών κ.λπ., να επαναπροσδιορίζει, με βάση τις καταθέσεις, τα φορολογητέα εισοδήματα των πολιτών και να επιβάλλει αυθαίρετα πρόσθετους φόρους! Οι καταθέσεις, όπως αναφέρεται, θα συνδυάζονται με τις δαπάνες σε μετρητά του φορολογουμένου και το ύψος
της περιουσίας του.
Οι τεχνικές αυτές εφαρμόζονται σήμερα μόνο σε επαγγελματίες και επιχειρηματίες που θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή, αλλά με τη νέα νομοθετική ρύθμιση η Εφορία μπορεί να βάζει στο στόχαστρο τις καταθέσεις οποιουδήποτε πολίτη.
Οι φοροελεγκτικές αρχές θα μπορούν πλέον να προβαίνουν σε άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου και στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχομένων, να εξετάζουν τις αναλήψεις και τις καταθέσεις στους λογαριασμούς και να επαναπροσδιορίζουν -σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα- τα φορολογητέα εισοδήματα. Με τον τρόπο αυτό θα αναγκάσουν τους πολίτες να πληρώνουν επιπλέον φόρους έως και 45%.
Επίσης θα ελέγχονται οι δαπάνες που έχουν γίνει με ρευστό. Συγκεκριμένα θα ελέγχονται αγορές περιουσιακών στοιχείων (κατοικιών, οικοπέδων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής κ.ά.) που έγιναν με μετρητά. Οι δαπάνες αυτές θα διασταυρώνονται με τα εισοδήματα που έχουν εμφανίσει στην Εφορία οι φορολογούμενοι. Αγορές περιουσιακών στοιχείων που δεν θα δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα θα θεωρούνται εισόδημα και θα φορολογούνται με βάση τη φορολογική κλίμακα.
Πρόκειται, ουσιαστικά, για μεθόδους και τεχνικές ελέγχου «made in USA», τις οποίες επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών για να εισπράξει ακόμα περισσότερα από τους φορολογουμένους. Οι μέθοδοι αυτές καθιερώθηκαν στις αρχές του 2012 με το άρθρο 14 του ν. 4038/2012, με στόχο τον αντικειμενικό προσδιορισμό των ακαθάριστων εσόδων των μικρομεσαίων επιτηδευματιών.
Με άλλες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών συντομεύεται από 60 σε 30 ημέρες το χρονικό περιθώριο που δίδεται στον φορολογούμενο για την άσκηση προσφυγής κατά πράξης της φορολογικής αρχής, με την οποία του καταλογίζονται πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα για φορολογικές ή τελωνειακές παραβάσεις.
Στέλιος Κράλογλου – Δημοκρατία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου