Πρωταγωνιστές στην ίδρυση αλλά και στη δράση της οργάνωσης με την κωδική ονομασία «Δίκτυο 21» υπάρξαν οι πιο εκλεκτοί πολιτικοί φίλοι του σημερινού πρωθυπουργού και συνοδοιπόροι στο άλλοτε εγχείρημα της Πολιτικής Άνοιξης: Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο Διονύσης Καραχάλιος, ο Στέφανος Αγιάσογλου, ο Φαήλος Κρανιδιώτης και άλλοι, γνωστοί διανοούμενοι της ελληνικής ζωής, όπως οι: οι Κώστας Ζουράρις, Νεοκλής Σαρρής, Σαράντος Καργάκος, Άγγελος Συρίγος και Αλέξανδρος Λυκουρέζος.
Στόχος η δημιουργία μίας «δεξαμενής εγκεφάλων» του πατριωτικού χώρου με σαφή εθνικιστικό προσανατολισμό και δραστηριότητα επικεντρωμένη στα ελληνοτουρκικά θέματα, στο Κυπριακό, στο Κουρδικό, στο Θρακικό, στο Βορειοηπειρωτικό, στο Σκοπιανό και στο Ποντιακό ζήτημα.
Γενικός ιδεολογικός στόχος «η μετατροπή των Ελλήνων παθητικών υπηκόων σε ελεύθερα πρόσωπα, σύμφωνα με τις καλύτερες παραδόσεις του Ελληνισμού και το πνευματικό υπόδειγμα της Ορθοδοξίας»:
Το "Δίκτυο 21" ιδρύθηκε με σκοπούς "την πατριωτική αφύπνιση των Ελλήνων", ώστε "να μετατρέψει τους παθητικούς υπηκόους σε ελεύθερα πρόσωπα, σύμφωνα με τις καλύτερες παραδόσεις του Ελληνισμού και το πνευματικό υπόδειγμα της Ορθοδοξίας". Θα μπορούσε να παραμείνει άλλο ένα περιθωριακό, παρακμιακό ακροδεξιό "think tank", στα μονόστηλα της δημόσιας ζωής. Ωστόσο, "απογειώθηκε" με την υπόθεση Οτσαλάν, καθώς πολλοί έκαναν λόγο για "παρακρατικές δραστηριότητες".
Ο ίδιος ο τότε πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, αναφερόμενος στα πρόσωπα που βοήθησαν τον Οτσαλάν να έρθει κρυφά και παράνομα στη χώρα, είχε τονίσει: "Αποτελούν μέρος του παράλληλου κράτους και θα αντιμετωπιστούν ως παρακράτος". Η δικαστική διένεξη του δικηγόρου του Οτσαλάν, Φ. Κρανιδιώτη, με τους δημοσιογράφους Ν. Λιοναράκη και Μ. Βασιλάκη είχε κρατήσει χρόνια και έτσι το "Δίκτυο 21" παρέμενε στον αφρό της επικαιρότητας. Μάλιστα, στελέχη του, με αρθρογραφία τους, επέκριναν τον Κ. Καραμανλή για τη θετική δήλωση που έκανε στον θάνατο του Χ. Φλωράκη, ζητούσαν "αποκατάσταση του κύρους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας" και ζητούσαν επίσης παρέμβαση "των αρμοδίων" στο Χόλιγουντ, ώστε να... μην παραχαράσσεται η ιστορία του Μ. Αλεξάνδρου!
Έκτοτε, το "Δίκτυο 21" είναι άφαντο. Αυτό, όμως, δεν ισχύει για τους πρωταγωνιστές του, καθώς κάποιοι εξ αυτών -και, κυρίως, οι ιδέες τους- έχουν... μετακομίσει στη Ρηγίλλης, στα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ. Στην κούρσα διαδοχής Καραμανλή, τα στελέχη του Δικτύου είχαν στηρίξει τον Αντ. Σαμαρά, καθώς είναι γνωστό ότι ο νυν πρόεδρος της Ν.Δ. είχε προνομιακές σχέσεις με ορισμένους εξ αυτών.
Μετά την επικράτησή του, ο Μεσσήνιος απέδειξε ότι δεν ξεχνά τους φίλους του. Γραφείο στη Ρηγίλλης έχει ο σύμβουλος του Αντ. Σαμαρά (και ιδρυτικό μέλος του Δικτύου), Χρ. Λαζαρίδης, ενώ επικεφαλής της Γραμματείας Σχέσεων Κοινωνίας-Κόμματος της Ν.Δ. είναι ο πρώην αντιπρόεδρος του "Δικτύου 21", Διον. Καραχάλιος. Αναπληρωτής γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Ν.Δ. είναι ο Στ. Αγιάσογλου, πρώην μέλος του Δ.Σ. της οργάνωσης. Προνομιακός συνομιλητής του προέδρου της Ν.Δ. είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο Φ. Κρανιδιώτης. Μάλιστα, το γεγονός ότι δεν εξελέγη στην Πολιτική Επιτροπή δεν συνιστά αποτυχία της "προεδρικής γραμμής". Εξακριβωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς αποφάσισε, κατόπιν πιέσεων "σαμαρικών" στελεχών, να... κρατήσει τα προσχήματα.
Πηγή: Τι είναι το «Δίκτυο 21»: Η εθνικιστική οργάνωση με την αμφιλεγόμενη δράση και τους «δεσμούς αίματος» με τον Σαμαρά - RAMNOUSIA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου