Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Διάγγελμα απελπισίας


Το διάγγελμα Παπανδρέου αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαφών με τους πολιτικούς και η ανακοίνωση της εσπευσμένης μετάβασής του στις Βρυξέλλες, αύριο προκειμένου να συναντηθεί με τον Βαν Ρομπάϊ και την Πέμπτη με τον Σαρκοζί, δείχνουν ότι η κατάσταση στην οικονομία και στην κυβέρνηση είναι δύσκολη.
Άλλωστε,  μία μόλις ημέρα μετά την τριπλή υποβάθμιση από τον Οίκο Moody’s, το υπουργείο Οικονομικών ομολόγησε σήμερα την κατάρρευση των εσόδων για το πρώτο δίμηνο του έτους, αφού το Δημόσιο εισέπραξε περίπου 1,5 δισ. ευρώ λιγότερα απ΄όσα είχε προϋπολογίσει για φέτος. Η καθίζηση των εσόδων προκάλεσε αναταραχές και στις αγορές. Το Χρηματιστήριο έκλεισε με σημαντικές απώλειες 3,81%, στις 1.525,50 μονάδες, ενώ στις 968 μονάδες βάσης εκτινάχθηκε το spread των ελληνικών δεκαετών

Εμφανώς απαισιόδοξος λοιπόν για θετική για την Ελλάδα λύση, ο πρωθυπουργός θυμήθηκε και πάλι να παίξει το χαρτί της εθνικής συναίνεσης και της εθνικής συστράτευσης. Και κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την προσπάθεια να βρεθεί συνολική λύση και να βάλουν πλάτη όσο μπορούν στην εθνική προσπάθεια. Έκανε λόγο για «κρίσιμη διαπραγμάτευση» για το μέλλον τόσο της Ευρώπης όσο και της Ελλάδας, κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 11 Μαρτίου, όσο και στο ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου. Πολλά θέματα είναι σε διαπραγμάτευση (οικονομική διακυβέρνηση, σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, μηχανισμός και όροι για το χρέος, ευρωομόλογο, φόρος επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών) είπε ο κ. Παπανδρέου για να τονίσει εκ νέου ότι η σταθερότητα της Ευρωζώνης απαιτεί συνολική λύση και «για αυτή δουλεύουμε»
Από το διάγγελμα είναι εμφανές ότι ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση καθώς μια “μη λύση” θα τον αποδυναμώσει περισσότερο πολιτικά. Από την άλλη, επανέλαβε το μήνυμα για εθνική συστράτευση, ξέχασε όμως να πει ότι αυτή η συστράτευση έπρεπε να γίνει ένα χρόνο πριν. Προτού μπει η Ελλάδα στο Μνημόνιο και προτού καθοριστούν τα μέτρα που κλήθηκε να αποδεχθεί ο ελληνικός λαός.
Επομένως, η έκκληση για εθνική προσπάθεια είναι ετεροχρονισμένη, έγινε αφού έφτασε η κατάσταση στο απροχώρητο. Όπως έχουμε ξαναγράψει, δε μπορεί ο κ. Παπανδρέου στην όποια επιτυχία να καρπώνεται ο ίδιος τα κέρδη και στην αποτυχία να αναζητά συμμάχους.
Με το Μνημόνιο σε εξέλιξη κι ένα ακόμη Μνημόνιο να έρχεται μόλις η Ελλάδα μπει σε καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας, δεν υπάρχουν περιθώρια για συναίνεση. Η ευκαιρία χάθηκε, ας μη χαθεί και η χώρα για ένα πείσμα της κυβέρνησης που πριν ένα χρόνο ένιωθε παντοδύναμη αλλά σήμερα βρίσκεται στα όρια της διάλυσης.
antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια: