Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Σε δρόμο μακράς και άγριας λιτότητας



thumb
Πολλές μυστικές επαφές είχε ο πρωθυ­πουργός στο Νταβός, στις οποίες ζητούσε την άποψη για τα τεκταινόμενα στην Ελλά­δα ακόμα και απόδημοσιογράφους! Το κλίμα δεν ήταν ιδανικό για τη χώρα μας, παρά τις συνεχείς δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και του υπουργού Οικονομικών ότι «φέτος η αντιμετώπι­ση ήταν θετικότατη».
Η αλήθεια είναι άλλη και δυστυχώς καθόλου ευχάριστη. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με ομολόγους του, οικονομολόγους, αναλυτές, με-γαλοεπενδυτές και μεγαλοδημοσιογράφους, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα του διε­μήνυσαν ότι όσο καθυστερεί τις ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους τόσο δυσκολότε­ρα θα γίνουν τα πράγματα.
Στο Νταβός ο Γ. Παπανδρέου ενημερώθηκε ότι το δημόσιο χρέος είναι εκτός ελέγχου και η επι­μήκυνση της αποπληρωμής τού ήδη υπάρχοντος δανείου των 110 δισ. είναι μια απλή ασπιρίνη. Από γερμανικής πλευράς μάλιστα διέρρευσε, διά στόματος του κεντρικού τραπεζίτη Άξελ Βέ­μπερ, ότι το «πρώτο βήμα μιας σωστής διαχείρι­σης του ελληνικού προβλήματος είναι η επιμή­κυνση κατά 30 χρόνια». Βεβαίως, παράλληλα, τα νέα δάνεια, είτε από το ΔΝΤ είτε από την Ε.Ε., δεν τα γλιτώνουμε. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει μπει σε δρόμο μακράς επιτήρησης και άγρι­ας λιτότητας.
Οι καλά γνωρίζοντες ξέρουν ότι το «ζουμί» του Νταβός βγαίνει από τις συναντήσεις του παρα­σκηνίου. Εκεί ο πρωθυπουργός εμπέδωσε ότι τα αναπτυξιακά σχέδια για ανάκαμψη και επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα το 2012 είναι όνει­ρο απατηλό. Η πλήρης κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού, την οποία διαπιστώνει και το κλιμά­κιο της τρόικας που ήδη βρίσκεται στην Αθήνα, δεν επιτρέπει ούτε αύξηση εσόδων στους ρυθμούς που προβλέπει το μνημόνιο ούτε ανάκαμψη της εγχώριας κατανάλωσης ούτε βεβαίως τα πρωτογε­νή πλεονάσματα που χρειάζονται ώστε να μπει η χώρα σε τροχιά ανάκαμψης.
«Αιχμάλωτος»
Ο πρωθυπουργός, δηλαδή, συνειδητοποιεί σι­γά - σιγά ότι είναι αιχμάλωτος της ίδιας της πολι­τικής που πολεμούσε όταν ήταν αξιωματική αντι­πολίτευση: «Η αύξηση των φόρων και η μείωση μισθών και συντάξεων φέρνει ανεργία και ύφε­ση, η ύφεση φέρνει νέες αυξήσεις στους φόρους και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος» έλεγε ο Γ. Παπανδρέου προεκλογικά και τώρα καλείται να τετραγωνίσει τον κύκλο. Ιδού και τα δεδομένα:
1 Η τρόικα έχει διαμηνύσει στον υπουργό Οικο­νομίας ότι τα τρικ στα έσοδα πρέπει να σταμα­τήσουν και ζητούν επιτακτικά τα πλήρη στοιχεία του 2010. Το ρεπορτάζ μας της περασμένης Πέμπτης έκανε λόγο γιαεκνευρισμό των Βρυξελλών που ακόμα δεν έχουν την πλήρη εικόνα για τις οφειλές του Δημοσίου και τακρυφά χρέη ΟΤΑ, ΔΕΚΟ και ασφα­λιστικών ταμείων.
Το ρεπορτάζ μας (που αναπαρήχθη από πολλά ΜΜΕ) επιβεβαίωσε ο ίδιος ο επικεφαλής της Eu-rostat με δηλώσεις του ότι η υπηρεσία βρίσκεται σε επιφυλακή για τα ελληνικά στοιχεία και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων αναθεωρήσεων. Η Κομισιόν, μαθαίνουμε, έχει δώσει διορία στον υπουργό Οικονομικών να «συνετιστεί» μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Μετά θα αρχίσουν οι δημό­σιες δηλώσεις, που θα φέρουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση και την καμπάνια της περί «αξιο­πιστίας».
2 Ανάλογα με το ύψος των κρυφών χρεών, που ενδέχεται να ξεπεράσουν και τα 6 δισ. ευρώ, θα έρθουν νέαεπώδυνα μέτρα. Δηλαδή, εκτός από αυτά του 2011, η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει άλλα 6 δισ. για να κλείσει τις τρύπες που η ίδια έχει δημιουργήσει λόγω των υπεραισιόδοξων προβλέψεών της, τις οποίες με επιμονή επέβαλε ο Παπακωνσταντίνου παρά τις αντιρρήσεις της τρό­ικας. Τα νούμερα αυτά δεν μπορούν βεβαίως να προέλθουν μόνο από περικοπή δαπανών, αντιθέ­τως θα απαιτηθεί νέα αύξηση φόρων. Έτσι η κυ­βέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με ενδεχόμενο νέας αύξησης του ΦΠΑ, νέες μειώσεις σε μισθούς καισυντάξεις, επίσπευση των απολύσε­ων στο Δημόσιο, περικοπή της επικου­ρικής σύνταξης.
3 Η ανεργία καλπάζει πάνω από το 20% και η τρόικα πιέζει για πλήρη και άνευ όρων επιβολή των επιχειρησιακών συμβάσεων, με εκ πε­ριτροπής εργασία, ακόμη και μια φορά την εβδομάδα. Έτσι θεωρούν ότι θα μειωθεί ο αριθμός των ανέργων (τεχνικά πάντα), αλλά δεν εξηγεί κανείς πώς θα ζήσει ένας εργαζόμενος αν αμείβεται για 4-8 εργάσιμες ημέρες τον μήνα!
4 Η φοροδιαφυγή στα μεγάλα εισοδήματα ζει και βασιλεύει και το ΥΠΟΙΟ παρουσι­άζεται ανίκανο να την αντιμετωπίσει, παρά τη σωρεία δημοσιευμάτων για εξαντλητικούς ελέγχους. Εξακολουθούν να υπάρχουν παρά­θυρα για τους έχοντες και κατέχοντες και τα δικηγορικά γραφεία θησαυρίζουν. Έτσι τη μαύρη τρύπα των προσδοκιών από τα έσοδα στη φοροδιαφυγή καλούνται να καλύψουν οι μικρομεσαίοι, που «πέφτουν» στην κα­τηγορία των φτωχών.
Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις βά­ζουν λουκέτο καθημερινά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ο λεγόμενος επιχειρηματικός μι­κρόκοσμος, που στήριζε την εγχώρια κατανάλωση αλλά και την εργασία.
Το κόστος ζωής τους επόμενους μήνες θα παρουσιάσει νέα απότομη αύξηση λόγω του νέου φορολογικού, αυξήσεις ΦΠΑ στο 23% στα περισσότερα είδη, αυξήσεις στα μέσα μεταφο­ράς, στα ασφάλιστρα, στις υποχρεώσεις προς την εφορία κ.λπ. Αυτό αναμένεται να δημιουρ­γήσει έντονεςπληθωριστικές πιέσεις, με αποτέ­λεσμα ένα εκρηκτικό μείγμα στην οικονομία και βεβαίως την έξαρση τηςκερδοσκοπίας. Ο κρατι­κός μηχανισμός εποπτείας και ελέγχου παραμέ­νει στα χαρτιά.
Εκλογικές διεργασίες
Λαμβάνοντας τα πιο πάνω μηνύματα και φο­βούμενος την κοινωνική έκρηξη που σιγοβράζει, ο πρωθυπουργός άρχισε να διαρρέει πάλι την επιλογή για πρόωρες εκλογές τον Απρίλιο. Στόχος είναι να προκηρυχθούν αμέσως μετά την ανακοί­νωση της ευρωζώνης για την περιβόητη λύση πα­κέτο, που θα συμπεριλαμβάνει και την ελληνική επιμήκυνση.
Η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στο να παρου­σιαστεί η λύση αυτή ως «θετική εξέλιξη και επι­βράβευση των προσπαθειών μας». Πριν αρχίσει δηλαδή η ανάλυση των πραγματικών επιπτώσε­ων μιας τέτοιας λύσης. Παρ’ όλα αυτά η Ε.Ε. δεν θέλει να ακούσει για πρόωρες εκλογές, ενώ οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ συστήνουν στον πρωθυ­πουργό έναν ευρύ ανασχηματισμό, που θα πε­ριλαμβάνει πολιτικούς από τα περισσότερα κόμ­ματα ώστε να πλασαριστεί το μοντέλο της «εθνι­κής συναίνεσης».
Υπό το φως αυτών των δεδομένων και των διλημμάτων, η συνέντευξη του αρχηγού της Ν.Δ. στην εφημερίδα «Δημοκρατία» δεν ήταν τυχαία. Όπως τυχαία δεν ήταν και η έμμεση αλλαγή πλεύσης, που υπονοεί αμφισβήτηση του μνημονίου. Το σκηνικό άλλαξε μετά τη στάση της Ιρλανδίας – η οποία βαδίζει σε πρό­ωρες εκλογές - ότι θα αμφισβητήσει το μνη­μόνιο που υπέγραψε και θα απαιτήσει ακύρω­ση της δανειακής συμφωνίας ως «ασύμφορης για τη χώρα».
Μάλιστα λέγεται ότι οι Ιρλανδοί θα ρίξουν τα πρώτα βέλη στην αυριανή σύνοδο κορυφής αρ­χηγών κρατών της Ε.Ε. Σε μια τέτοια περίπτωση, ανάλογα με το τι θα πετύχουν οι Ιρλανδοί, η Ν.Δ. εμφανίζεται διατεθειμένη να γκαζώσει τις μη­χανές και να ακολουθήσει. Αξιοπερίεργο είναι και το γεγονός ότι ο Σαμαράς συσφίγγει τον τε­λευταίο καιρό τις σχέσεις του με αξιωματούχους - κλειδιά, τόσο στην Κομισιόν όσο και στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ.
PONTIKI

Δεν υπάρχουν σχόλια: