23.02.2011ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Μια πιο ψύχραιμη ανάλυση της χθεσινής συνάντησης του Γιώργου Παπανδρέου με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο οδηγεί σε κάποια πρώτα συμπεράσματα για το τι πραγματικά… μας περιμένει.
Ο Πρωθυπουργός φαίνεται να έχει εξασφαλίσει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων, η πραγματική «ταμπακιέρα» λοιπόν αφορά στο κατά πόσο θα επιτραπεί στην Ελλάδα η επαναδιαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους. Δηλαδή, η μείωση των επιτοκίων δανεισμού, και το «κούρεμα» των ομολόγων, που κατά τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο, θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των συντάξεων.
Η Ελλάδα προστέθηκε πλέον και επισήμως στις χώρες που «διαφημίζουν» το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, το οποίο προωθεί η Γερμανία, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη και της Γαλλίας του Νικολά Σαρκοζί. Και αυτό, σε μια συγκυρία κατά την οποία οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης προσεγγίζουν τις προτάσεις Μέρκελ με καχυποψία, αν όχι με εκνευρισμό.
Η ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών, φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να αγκαλιάσει πολιτικά την Κυβέρνηση Παπανδρέου, παρόλο που ιδεολογικά το CDU είναι συγγενής με τη Νέα Δημοκρατία. Δεν εξηγείται διαφορετικά η επισήμανση της κας Μέρκελ ότι «οι αντιδράσεις των Ελλήνων πολιτών που διαδηλώνουν στους δρόμους, δείχνουν ότι η Κυβέρνηση Παπανδρέου τα πηγαίνει καλά».
Ξεκαθαρίζοντας ότι η Γερμανία, επομένως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν ζητάει από την Ελλάδα πρόσθετα μέτρα, η Άνγκελα Μέρκελ προσφέρει στον Γιώργο Παπανδρέου το κατάλληλο επιχείρημαγια να διεκδικήσει την επανεκλογή του, μέσω πρόωρων εκλογών. Χωρίς να τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου, όπως επιτακτικά ζητάει η Νέα Δημοκρατία.
Είναι λοιπόν προφανές ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ανέλυσε χθες στη Γερμανίδα Καγκελάριο τον πολιτικό σχεδιασμό του για πρόωρες εκλογές, προκειμένου να διεκδικήσει νωπή λαϊκή εντολή, για να εφαρμόσει «τα ίδια» μέτρα. Και είναι εξίσου προφανές ότι η κα Μέρκελ συναινεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που σε κάθε περίπτωση προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών, αν αναλογιστεί κανείς το λογιστικό κόστος των εκλογών.
Αν κρίνουμε από την ατζέντα των εξελίξεων που έχουμε μπροστά μας, η Σύνοδος Κορυφής της 25ηςΜαρτίου, θα ξεκαθαρίσει και την ημερομηνία των εκλογών. Εφόσον η Γερμανία καταφέρει να επιβάλλει το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, ο Γιώργος Παπανδρέου θα χρειαστεί κάτι περισσότερο από ένα μήνα για να «μαζέψει» το ΠΑΣΟΚ, και να διεξάγει εκλογές τον Μάιο.
Αν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, σε αντίθεση με την Ελλάδα, δεν συμφωνήσουν με τις βουλές της κας Μέρκελ, οι εξελίξεις θα παραπεμφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. Κάτι που σημαίνει, ότι ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου θα «δείχνει» τον Σεπτέμβριο για τις κάλπες…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου