Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

H Aργεντινή δείχνει το δρόμο στην Ελλάδα - Θριαμβεύει η οικονομία της χωρίς το ΔΝΤ


ΕκτύπωσηE-mail
04-01-2011 11:59:38
ImageΗ αποκομμένη οικονομία της Αργεντινής, χωρίς να είναι στην Ε.Ε., χωρίς να έχει ευρώ, χωρίς να έχει την στρατηγική σημασία της Ελλάδας, χωρίς να έχει την βαλκανική ενδοχώρα, αλλά όντας μία οικονομία που εξοβέλισε το ΔΝΤ μετά την πτώχευσή της το 2001 και πορεύτηκε ολομόναχη, ανατύσσεται την τελευταία πενταετία με τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης ολόκληρης της Νότιας Αμερικής και σήμερα ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Αργεντινής θεωρείται από τις αγορές μικρότερος σε σχέση με εκείνον της Ιρλανδίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Μπλούμπεργκ.Το κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου μη αποπληρωμής του χρέους της Αργεντινής για πέντε χρόνια -το λεγόμενο credit default swap (cds)- μειώθηκε εντυπωσιακά το τελευταίο εξάμηνο κατά 413 μονάδες βάσης (4,13 εκατοστιαίες μονάδες) στις 582 μονάδες βάσης.

Το αντίστοιχο κόστος για τα ιρλανδικά ομόλογα αυξήθηκε στο ίδιο διάστημα από τις 355 μονάδες βάσης στις 609 μονάδες βάσης.

Η στάση των αγορών έναντι της Αργεντινής, η οποία χρεοκόπησε το 2001, βελτιώνεται, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της χώρας προβλέπει ότι η οικονομία της αναπτύχθηκε με ρυθμό 9% το 2010, χάρη στη ρύθμιση μέσω swap του ανεξόφλητου χρέους της ύψους 12,2 δις. δολαρίων και του ύψους ρεκόρ της σοδειάς σόγιας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Μπλούμπεργκ, τα cds της Αργεντινής είχαν υποχωρήσει κάτω από το αντίστοιχο επίπεδο των ελληνικών cds πριν από σχεδόν έξι μήνες.

«Η Αργεντινή αναλαμβάνει μια πολύ ενεργητική πρωτοβουλία για να αντιμετωπίσει αυτά που πρέπει να αντιμετωπίσει» είπε ο κ. Τζεφ Γκριλς, εκπρόσωπος της αμερικανικής επενδυτικής εταιρίας Greenwich.Αλλά βέβαια η Αργεντινή μπορεί να μην έχει αυτά που αναφέραμε στην αρχή, αλλά δεν έχει  - ή τουλάχιστον δεν έχει εν αφθονία - και διαβρωμένη πολιτική ελίτ που "στίβει" τους απλούς ανθρώπους για να θησαυρίζουν οι ξένοι και οι εγχώριοι τραπεζίτες που εν συνεχεία χρηματοδοτούν την παραμονή τους στην εξουσία...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: