Η πρόσφατη υποτίμηση της διεθνούς δανειοληπτικής ικανότητάς της, μαζί με τον ανάλογο υποβιβασμό της Πορτογαλίας και της Ισπανίας (και προηγουμένως της Ιρλανδίας), δημιουργεί πλέον συνθήκες καταστρεπτικού οικονομικού ντόμινο σ' ολόκληρη την ευρωζώνη.
Το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν ήταν επισήμως στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, αλλά σίγουρα ήταν το θέμα που πρωταγωνίστησε στις δημοσιογραφικές και πολιτικές κουβέντες.
Το όνομα της χώρας μας ακούστηκε για αρνητικό λόγο, σε όλες τις γλώσσες της Ευρώπης, με φυσικό επόμενο το κλίμα να είναι εξαιρετικά βαρύ για την ελληνική πολιτική αντιπροσωπεία.
Η εκτός ημερήσιας διάταξης, πολιτική παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου επιχείρησε να βάλει φραγμό στις ανησυχίες των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 27, εξηγώντας ταυτοχρόνως ότι η Ελλάδα είναι διαφορετική περίπτωση από την Ισλανδία και το Ντουμπάι και συνεπώς πρέπει να αντιμετωπιστεί και με διαφορετικό τρόπο.
Επί της αρχής η Ελλάδα βρήκε συμμάχους στο πρόσωπο των πολιτικών ηγετών αρκετών κρατών της ΕΕ, γεγονός που σηματοδοτεί το θετικό στοιχείο, ότι η ελληνική δημοσιονομική κρίση δεν προκαλεί διάσπαση της Ευρωζώνης.
Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ αναφέρθηκε «στην κοινή ευθύνη» απέναντι σε μέλος της ευρωζώνης και επισήμανε ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση πάνω στα εθνικά κοινοβούλια των χωρών με δυσκολίες στον προϋπολογισμό τους.
«Αν για παράδειγμα», είπε η κ. Μέρκελ, υπάρχουν προβλήματα στο Σύμφωνο Σταθερότητας σε μια χώρα και αυτά μπορούν να λυθούν με κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, τότε εγείρεται το ερώτημα ποια επίδραση έχει η Ευρώπη στα εθνικά κοινοβούλια ώστε να μη σταματήσει η Ευρώπη. Θα είναι ένα δύσκολο καθήκον, διότι τα εθνικά κοινοβούλια δεν επιθυμούν να τους υπαγορεύουν τη λύση».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, δήλωσε «πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα πάρει τα μέτρα για το συμφέρον της και για το συμφέρον της Ευρωζώνης και έχουμε τους μηχανισμούς να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά της».
Ο Σουηδός πρωθυπουργός, Φρέντρικ Ρέινφελντ, τόνισε ότι «αυτό που βλέπουμε στην Ελλάδα είναι πρόβλημα, αλλά είναι βασικά εθνικό πρόβλημα, που πρέπει να αντιμετωπιστεί με εθνικά μέτρα» και σημείωσε με χαρακτηριστικό τρόπο. «Πρέπει να προσέχουμε τι λέμε. Έχουμε δημοσιονομικά προβλήματα και στα 27 κράτη - μέλη».
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, τόνισε ότι «δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης, είμαι πεπεισμένος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει τα απαραίτητα και γενναία μέτρα στο άμεσα μέλλον».
Ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αν και «απέκλεισε τελείως» την χρεοκοπία στην Ελλάδα δήλωσε βέβαιος ότι η κυβέρνηση «θα λάβει βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την εξυγίανση του προϋπολογισμού».
«Στηρίζουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση της Ελλάδας, αλλά θα πρέπει να διανύσει τον δρόμο αυτό μόνη της», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιλμπε. «Έχουν δικαίωμα στην αλληλεγγύη, αλλά από την άλλη πλευρά, κάθε ευρωπαϊκή χώρα θα πρέπει να υφίσταται τις συνέπειες των πράξεών της», πρόσθεσε.
Την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση στην εφαρμογή ενός συνολικού προγράμματος σταθεροποίησης και μεταρρυθμίσεων, επανέλαβε από τις Βρυξέλλες η Αμέλια Τόρες, η οποία είναι εκπρόσωπος του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου, Χοακίν Αλμούνια.
Η χθεσινή «γκρίζα μέρα» στις Βρυξέλλες για την ελληνική οικονομία ήταν απόρροια του μπαράζ των αρνητικών (για την ελληνική οικονομία) και ανησυχητικών (για το μέλλον της ευρωζώνης και του ευρώ) δημοσιευμάτων του ευρωπαϊκού Τύπου, μετά την υποβάθμιση της δανειοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Φιτς.
Το πλέον ακραίο των δημοσιευμάτων ήταν αυτό της γαλλικής «Λιμπερασιόν», η οποία στο πολυσέλιδο αφιέρωμά της για την ελληνική οικονομία παρουσίασε και το «σενάριο» της αποχώρησης της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ τον Μάρτιο του 2010!
Ο Γιώργος Παπανδρέου διέψευσε τα σενάρια περί πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη λόγω του υπέρογκου δημόσιου χρέους της. «Δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα. Έχουμε δύο από τους πιο διαπρεπείς Ευρωπαίους, που γνωρίζουν την οικονομία πολύ καλά, τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, που είπαν ότι δεν θα χρεοκοπήσουμε», επεσήμανε και τόνισε:
«Μπορώ να πω ότι είμαστε μια υπεύθυνη χώρα και θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας. Είμαστε μια νέα κυβέρνηση, έχουμε νέα εντολή και η εντολή είναι για αλλαγή, συνεπώς προχωράμε πάνω σε αυτό. Ο κόσμος μας στηρίζει απόλυτα».
«Η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και θα μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ εντός των επόμενων τεσσάρων ετών, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Μειώνουμε το έλλειμμα με συστημικές αλλαγές και σχεδιάζουμε να το κάνουμε αυτό μέσα σε τέσσερα χρόνια. Πρόκειται για ένα πολύ ξεκάθαρο πρόγραμμα και είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να το εφαρμόσουμε», διεμήνυσε ο κ. Παπανδρέου.
stifora.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου