Σοκ έχει προκαλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου και στην κυβέρνηση γενικότερα το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Επισήμως κυβερνητικοί βουλευτές χαρακτηρίζουν τις 160 ψήφους ως αποτέλεσμα κατώτερο του αναμενόμενου, αλλά ανεπισήμως μιλούν για συντριβή και αυτό γιατί όσο και να έχουν κρατηθεί κάποιες εφεδρείες υπάρχουν μηδενικά περιθώρια αισιοδοξίας για την εκλογή του Σταύρου Δήμα στην τρίτη ψηφοφορία.
Υπό το κλίμα αυτό, τα σενάρια για αλλαγή υποψηφίου, αλλά και για κινήσεις από πλευράς κυβέρνησης με στόχο την αντιστροφή της πολιτικής κατάστασης δίνουν και παίρνουν από χθες το βράδυ, ενώ ορισμένοι μιλούν ακόμη και για διεργασίες στο εσωτερικό της ΝΔ με σκοπό ακόμη και την ανατροπή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά πριν από τις εκλογές που ως φαίνεται δεν θα αποφευχθούν.
Τα σενάρια αυτά ενισχύονται μετά την αμφίσημη ανάρτηση του Ευάγγελου Αντώναρου στο twitter και τις δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη, του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ανδρέα Λοβέρδου, καθώς επίσης και μίας πλειάδας ακόμη βουλευτών που ζητούν την ανάληψη πρωτοβουλιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την αποφυγή εθνικών εκλογών.
Ο κ. Αντώναρος μίλησε για «διεργασίες» που βρίσκονται σε εξέλιξη και προανήγγειλε ότι θα είναι τέτοιες «που οι περισσότεροι θα τρίβουν τα μάτια τους». Ο κ. Αντώναρος έγραψε συγκεκριμένα στο twitter πως βρίσκονται «ήδη σε εξέλιξη διεργασίες» για τις οποίες μάλιστα «οι περισσότεροι θα τρίβουν τα μάτια τους», ενώ δεν παρέλειψε να συμπληρώσει «είτε προς τη μια κατεύθυνση είτε προς την άλλη».
Τι ακριβώς εννοούσε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και άνθρωπος που εκφράζει τον Κώστα Καραμανλή; Κανείς δεν γνωρίζει αλλά όλοι μπορούν να σκεφτούν κάποιες εκδοχές του τι μπορεί να εννοεί, δεδομένου ότι ο Σταύρος Δήμας είναι ένα πρόσωπο του τυγχάνει της αποδοχής του Κ. Καραμανλή και μάλιστα έχει λεχθεί πώς επελέγη σε συνεννόηση με τον Α. Σαμαρά. Μήπως λοιπόν αυτές οι διεργασίες αφορούν εσωτερικό στη ΝΔ;
Για πρωτοβουλίες από πλευράς κυβέρνησης μίλησε και η Ντόρα Μπακογιάννη λέγοντας πώς ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες που θα επιτρέψουν στους βουλευτές να εκλέξουν τον Πρόεδρο στην τρίτη ψηφοφορία, στις 29 Δεκεμβρίου σημειώνοντας ότι ανέμενε «κάτι παραπάνω από 160 ψήφους για τον Σταύρο Δήμα».
Δεν είναι τυχαίο επίσης το γεγονός ότι και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως επίσης και ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησαν να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες από τους Αν. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο προκειμένου να αντιστραφεί το κλίμα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε μόλις προχθές από τους New York Times ως ο διάδοχος του Αντώνη Σαμαρά στη ΝΔ, ενώ και ο κ. Λοβέρδος θα ήθελε να έχει λόγο στην πολιτική σκηνή μεγαλύτερο από αυτόν που έχει σήμερα, εκμεταλλευόμενος προφανώς τη διαμάχη μεταξύ Βενιζέλου και Παπανδρέου.
Και την ώρα που Καραμανλικοί και Μητσοτακικοί μιλούν για «διεργασίες» και «πρωτοβουλίες» και όταν πολλοί που βουλευτές της κυβέρνησης είναι αυτοί που αμφισβητούν τη στρατηγική Σαμρά και Βενιζέλου που οδηγεί στα βράχια, έρχεται και το ραντεβού σήμερα, στις 11, του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου με τον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
Η συνάντηση αυτή θα γίνει στον απόηχο των δηλώσεων Καμμένου ότι ο Αντώνης Σαμαράς υπέστη μία ήττα και πρέπει να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία. Όλα αυτά είναι τυχαία; Για κάποιους σίγουρα όχι και οι διεργασίες αφορούν και στην κατεύθυνση διαδοχής του Αντώνη Σαμαρά. Τώρα το αν αυτές θα καταλήξουν και πότε είναι ένα άλλο θέμα.
Πάντως με 160 βουλευτές στην πρώτη ψηφοφορία και ένα αποτέλεσμα παρωδία και στη δεύτερη ψηφοφορία χωρίς να φέρεται να πλησιάζει η κυβέρνηση ούτε καν στους 170-172 βουλευτές μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
Το γεγονός ότι πέντε βουλευτές που η κυβέρνηση θεωρούσε δεδομένους και μιλάμε για τους Παναγιώτη Μελά που ψήφισε «παρών» και τους ανεξάρτητους Κώστας Γιοβανόπουλο, Γιώργο Κασαπίδη Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο και Στάθη Μπούκουρα που ήταν απών δεν έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση συνιστά μεγάλη ήττα. Κι αυτό γιατί διαφορετική είναι η διαχείριση ενός αποτελέσματος των 160 και αλλιώς με 165 «ναι».
Τώρα πέραν αυτών των 5 βουλευτών και μετά το «ναι» των ανεξάρτητων Σπύρου Λυκούδη, Γρηγόρη Ψαριανού, Κατερίνας Μάρκου, Γιώργου Νταβρή και Χρήστου Αηδόνη η κυβέρνηση μπορεί να προσδοκά σε ακόμη 5 έως 7 θετικές ψήφους από ανεξάρητους βουλευτές.
Χωρίς λοιπόν τη διάσπαση των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ, που τόσο χθες από τη στάση που κράτησαν στην ψηφοφορία οι βουλευτές των δύο κόμματων όσο και από τις δηλώσεις των αρχηγών φάνηκε πώς «γραμμή» είναι ότι πάμε σε εκλογές, η κυβέρνηση δεν έχει καμία απολύτως τύχη να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας.
Όλα φαίνεται πώς δείχνουν στην 25η Ιανουαρίου ή την 1η Φεβρουαρίου, που είναι οι πιθανές ημερομηνίες των εκλογών, καθώς η τρόικα έχει διαμηνύσει στον Α. Σαμαρά «δεν θέλουμε παρατεταμένη εκλογική περίοδο».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου