"Εάν η οικονομία επιδεινωθεί περισσότερο από ό,τι αναμένεται, δεν αποκλείεται η Ελλάδα να έχει την τύχη της Κύπρου". Mε αυτή την φράση το Reuters δείχνει ανάγλυφα την έκταση του δράματος και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα ως πρόβατο επί σφαγή εντός της ευρωζώνης και περιγράφει τον κίνδυνο κατάσχεσης ποσοστού των καταθέσεων ή "συμμετοχής των καταθεστών στην διάσωση των τραπεζών", όπως με περίσσιο θράσος αποκαλείται η δήμευση των καταθέσεων.
"Όλα αυτά όμως ισχύουν εάν η ελληνική οικονομία δεν επιδεινωθεί περισσότερο από ό,τι προβλέπεται. Και δεν κινδυνεύσουν οι καταθέτες στις κρατικοποιημένες τράπεζες, (όπου οι νυν μέτοχοι θα έχουν χάσει όμως τα λεφτά τους). Όμως, εάν υπάρξει στροφή προς το χειρότερο, το ποσοστό των ζημιών του 21% που έχει υπολογιστεί στις εκτιμήσεις για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών ίσως αποδειχθεί υπερβολικά αισιόδοξο και η Ελλάδα εν τέλει θα έχει την τύχη της Κύπρου”, σημειώνει το πρακτορείο.
Ολόκληρο το σχετικό κείμενο έχει ως εξής:
"Η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank χρειάζονται 15,6 δισ. ευρώ και δυσκολεύονται να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια. Όμως, αντί να υποφέρουν ένα κανονικό bail in, όπως συνέβη στην περίπτωση των κυπριακών τραπεζών, θα παραμείνουν άθικτες.
Ενας λόγος είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να ποντάρουν στα 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης από την τελευταία συμφωνία διάσωσης. Αυτά τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κρατικοποίησή τους, στα τέλη του μήνα, εάν δεν μπορέσουν να αντλήσουν τουλάχιστον το 10% των κεφαλαίων που χρειάζονται από ιδιώτες επενδυτές.
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι ελληνικές τράπεζες θα γλιτώσουν το κούρεμα των καταθέσεων, είναι γιατί οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να δείξουν ότι η Κύπρος αποτελεί μια ειδική περίπτωση, αφού διαφορετικά, θα βρεθούν αντιμέτωποι με έναν τραπεζικό πανικό σε άλλες περιφερειακές χώρες.
Όλα αυτά όμως ισχύουν εάν η ελληνική οικονομία δεν επιδεινωθεί περισσότερο από ό,τι προβλέπεται. Και δεν κινδυνεύσουν οι καταθέτες στις κρατικοποιημένες τράπεζες, (όπου οι νυν μέτοχοι θα έχουν χάσει όμως τα λεφτά τους). Όμως, εάν υπάρξει στροφή προς το χειρότερο, το ποσοστό των ζημιών του 21% που έχει υπολογιστεί στις εκτιμήσεις για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών ίσως αποδειχθεί υπερβολικά αισιόδοξο και η Ελλάδα εν τέλει θα έχει την τύχη της Κύπρου”, τονίζει το Reuters.
Συμπέρασμα: Με τα "αν" δεν κτίζονται ούτε σταθερές δομές στην οικονομία, ούτε συμμαχίες. Ειδικά όταν τα "αν" έχουν διαψευσθεί επανειλημμένα ή καλύτερα δεν έγιναν ποτέ πράξη...
Χθες το Der Spiegel, σήμερα το Reuters, μιλάνε για τον κίνδυνο κατασχέσεων των καταθέσεων, τότε ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, κάτι που από την αρχή της κρίσης των ελληνικών τραπεζών είχαμε σημειώσει...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου