Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

ΝΕΟ ΦΙΑΣΚΟ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ Από την mega-δόση πάμε σε ... διμερείς δανεισμούς και ελεημοσύνες! - Η αρχή του τέλους;


11/26/2012 - 13:47
Σε νέο φιάσκο οδηγείται το σημερινό Eurogroup καθώς τίποτα δεν έχει αλλάξει από την περασμένη εβδομάδα και εν πάση περιπτώσει το ΔΝΤ δεν φαίνεται πλέον να κλείνει τα μάτια σε μια πραγματικότητα: Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Και δεν θα είναι βιώσιμο ούτε στο 120%, ούτε στο 125%, ούτε στο 110%, ούτε πουθενά, με τέτοιο ρυθμό που τρέχει η ύφεση στην χώρα και σε τέτοιο "βάθος" που έχει τραυματιστεί η ελληνική οικονομία.
«Βοήθεια στους Έλληνες à la carte» είναι ο τίτλος των Financial Times Deutschland και επιβεβαιώνουν απόλυτα την πληροφόρηση που είχε το defencenet.gr από την περασμένη εβδομάδα για δόση της δόσης κατά περίπτωση από τις ευρωπαϊκές χώρες, εκτός του ΔΝΤ! «Ο καθένας όπως μπορεί θα δανειοδοτήσει την Ελλάδα. Οι χώρες της Ευρωζώνης θα ψάξουν η καθεμία μόνη της πως μπορεί να βοηθήσει καλύτερα την Αθήνα ώστε να μειώσει το χρέος της. Από έναν κατάλογο μέτρων, η κάθε χώρα θα επιλέξει τα μέσα, τα οποία μπορεί στο εσωτερικό της να υποστηρίξει καλύτερα. Η Γερμανία θα μπορούσε να αυξήσει τις εγγυήσεις που δίνει στο μηχανισμό διάσωσης».
Σύμφωνα με την Financial Times Deutschland¨(λίγο πριν η εφημερίδα αναστείλει την έκδοσή της, «τα μέλη της Ευρωζώνης θα επιχειρήσουν να ελαφρύνουν το βάρος του ελληνικού χρέους μέχρι το 2020, επιλέγοντας από την παλέτα των πιθανών λύσεων εκείνες, οι οποίες θα μπορούν να γίνουν πιο εύκολα αποδεκτές στο εσωτερικό πεδίο, δηλαδή στην κοινή γνώμη των χωρών τους. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, δεν θα υπάρξει ενιαία λύση για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, αλλά θα προκριθεί η λύση με το μικρότερο κόστος εφόσον οι αριθμοί και το ΔΝΤ το επιτρέπουν, όπως εκτιμούν κύκλοι του Βερολίνου.
Για παράδειγμα, η Γερμανία τείνει προς την λύση της ενίσχυσης της συμμετοχής της στον EFSF κατά 10 δισ. Ευρώ. Με τα χρήματα αυτά η Ελλάδα θα αγοράσει ομόλογα από ιδιώτες επενδυτές σε χαμηλές τιμές, σε μία προσπάθεια να μειώσει το βάρος του χρέους. Οι υπόλοιποι «16» θα επιλέξουν ανάμεσα σε μία σειρά επιλογών τις κινήσεις εκείνες που μπορούν να υποστηρίξουν πολιτικά στο εσωτερικό τους.
Συνολικά υπολογίζεται να μαζευτούν περί τα 15 δισ. ευρώ, αν και εφ'όσον. το ποσό αυτό υπερεπαρκεί για να εξοφληθούν οι δόσεις των πιστωτών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών που τώρα περίμεναν τα 28 από τα 31,5 της πρώτης δόσης και συνολικά 48 δισ. ευρώ το 2013 και 2014.
Επίσης, όπως αναφέρει το Spiegel-Online: «Διαπραγματευτικοί κύκλοι της ευρωζώνης εξετάζουν το ενδεχόμενο οι επιμέρους χώρες να συμμετάσχουν με εθνικές, εξειδικευμένες δράσεις η καθεμιά στη βοήθεια που θα παρασχεθεί τώρα προς την Ελλάδα. Η Γερμανία θεωρεί ότι έτσι η Αθήνα θα μπορούσε να ωφεληθεί από το πρώτο πρόγραμμα βοήθειας με μείωση των επιτοκίων δανεισμού. Το 2010 η Γερμανία χορήγησε δάνεια ύψους 15,17 δις. ευρώ.
»Η Αθήνα έχει πληρώσει μέχρι τώρα – σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών – 300 εκατομ. ευρώ τόκους στη Γερμανία. Με βάση τον μεσοπρόθεσμο οικονομικό σχεδιασμό, η γερμανική κυβέρνηση υπολογίζει ότι τα ετήσια έσοδα από το πρώτο δάνειο προς την Ελλάδα ανέρχονται σε 130 εκατομ. ευρώ περίπου. Πόσο μπορούν όμως να μειωθούν τα επιτόκια των δανείων του πρώτου πακέτου βοήθειας; Τουλάχιστον όχι κάτω από το 1%, που θίγει τη δαπάνη αυτοχρηματοδότησης της εμπλεκόμενης τράπεζας δανειοδότησης KfW, λένε στον κυβερνητικό συνασπισμό. Τα ακριβή ποσά δεν αναφέρθηκαν".
Η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από δεινή κυβερνητική ήττα, καθώς ούτε καν επικοινωνιακά μπορεί να χρησιμοποιηθεί το επιχείρημα του "Ναι, λάβαμε μέτρα πείνας, αλλά πήραμε την δόση". Η δόση θα ληφθεί με δόσεις και πλέον τίθενται υπό αίρεση και όλα τα μέτρα. Θα τολμήσει η κυβέρνηση ή μάλλον θα αντέξει η κυβέρνηση την εφαρμογή τους την στιγμή που θα έχει προδοθεί από την τρόϊκα;
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: