Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Ο κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ... ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ



Δυναμική πρόωρων εκλογών
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ανάπτυξη της εκλογολογίας, με ευθύνη της κυβέρνησης. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν επιθυμούν τη διενέργεια πρόωρων βουλευτικών εκλογών, γιατί δεν έχουν αντιμετωπίσει τα εσωτερικά τους προβλήματα και γνωρίζουν ότι οι περισσότεροι πολίτες τάσσονται κατά της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Το χρόνο των εκλογών, όμως, προσδιορίζει ο πρωθυπουργός και είναι αρκετά πιθανό να τις αξιοποιήσει σαν μια μορφή πολιτικής εξόδου κινδύνου.
Οικονομική κατάρρευση
Ύστερα από μία σειρά εντυπωσιακές πολιτικές, οικονομικές μπλόφες ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα που διαμόρφωσε με τα λάθη και τις παραλείψεις του. Η πολιτική του μνημονίου όχι μόνο δεν έλυσε τα οικονομικά προβλήματα αλλά συνέβαλε στη δημιουργία ενός εκρηκτικού οικονομικού και κοινωνικού αδιεξόδου. Όσο για την πολυδιαφημισμένη διπλωματία κορυφής του κ. Παπανδρέου, οδήγησε στην «ατλαντική» περιθωριοποίηση στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μας μετέτρεψε σε εύκολο στόχο για την καγκελάριο της Γερμανίας κ. Μέρκελ. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα γνωρίζουμε ποιος ακριβώς θα είναι ο λογαριασμός των επιλογών του κ. Παπανδρέου και των συνεργατών του.
Στην καλύτερη περίπτωση θα εξασφαλίσουμε κάποιου είδους υποστήριξη με αντάλλαγμα την εφαρμογή μιας πολιτικής ισοπεδωτικής λιτότητας σε βάθος 15-20 ετών. Στη χειρότερη περίπτωση θα οδηγηθούμε, με πρωτοβουλία της Γερμανίας, σε πλήρη απομόνωση και ίσως υποχρεωθούμε να επιστρέψουμε στη δραχμή. Όποιο σενάριο και να επικρατήσει, ο κ. Παπανδρέου θα έχει σοβαρό κίνητρο για να μεθοδεύσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Εάν εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές διαπραγματευτικό αποτέλεσμα, θα το παρουσιάσει σαν διπλωματικό θρίαμβο προτού αρχίσει να εφαρμόζει τα «συμπληρωματικά» μέτρα, που θα ρίξουν κάθετα το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων. Εάν, πάλι, εγκαταλειφθεί από τους ισχυρούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα στήσει τις κάλπες προτού πραγματοποιηθούν η οικονομική κατάρρευση και η αναγκαστική επιστροφή στη δραχμή.
Πολιτική παράκαμψη
Έτσι όπως διαμορφώνεται η οικονομική και κοινωνική κατάσταση, η κυβέρνηση Παπανδρέου βλέπει το μεταρρυθμιστικό δυναμικό της να περιορίζεται και την αποτελεσματικότητά της περίπου να εκμηδενίζεται. Ο κ. Παπανδρέου αρχίζει να μοιάζει με τον προκάτοχό του κ. Καραμανλή, με την έννοια ότι δεν μπορεί να φέρει σε πέρας την αποστολή του και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι εκλογικούς υπολογισμούς και κινήσεις τακτικής.
Ο κ. Καραμανλής πρέπει να είναι ευχαριστημένος με τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ιρλανδία. Απέσυρε έγκαιρα τη ΝΔ από την εξουσία, γιατί, αν είχε μείνει για να διαχειριστεί την κρίση ή και να εντάξει την Ελλάδα στο μνημόνιο, θα περνούσε από τη μεγάλη εκλογική ήττα στην εκλογική εξαφάνιση. Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, ο κ. Παπανδρέου μπορεί να προτιμήσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, με στόχο την εξασφάλιση της εκλογικής πρωτιάς για το ΠΑΣΟΚ ή έστω μίας οριακής ήττας, παρά μία αναμέτρηση, προς τα τέλη της τετραετίας, που μπορεί να εξαφανίσει το ΠΑΣΟΚ από τον εκλογικό χάρτη. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά την κρίση, δεν μπορεί να αντέξει σε βάθος χρόνου τις συνέπειες της κυβερνητικής αποτυχίας του, το μόνο που μπορεί να κάνει ελπίζοντας σε αρκετά καλά αποτελέσματα είναι πρόωρες εκλογές.
citypress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου