Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Η απελπισία μπορεί να οδηγήσει στην δραχμή


Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ Κ. ΣΟΪΜΠΛΕ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Είναι φανερό πλέον ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό λογαριασμό της αποτυχίας της πολιτικής του μνημονίου και της κυβέρνησης Παπανδρέου. Οι κυβερνήσεις που προσδιορίζουν τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προετοιμάζουν ήδη το έδαφος για την εγκατάλειψη της Ελλάδας στην κακή μοίρα που προετοίμασαν γι΄ αυτήν οι πολιτικές οικογένειες Καραμανλή και Παπανδρέου.
Αρνητικές εξελίξεις
Σε πρώτη φάση οι ισχυροί της Ευρωζώνης θα περιορίσουν δραστικά την “υποστήριξη” προς την κυβέρνηση Παπανδρέου γεγονός που θα κάνει πρακτικά αδύνατη την διαχείριση του υπέρογκου δημόσιου χρέους. Η σύνοδος κορυφής που είναι προγραμματισμένη για τα τέλη Μαρτίου δεν πρόκειται να βγάλει την Ελλάδα από το δημοσιονομικό και οικονομικό αδιέξοδο.
Στην συνέχεια θα υπάρξει οργανωμένη παρέμβαση για να περιοριστεί κάπως το δημόσιο χρέος της χώρας μας αφού πρώτα μας επιβληθούν ιδιαίτερα σκληροί όροι, σε βάθος χρόνου. Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα δεν είναι βέβαιο ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα λύσει το πρόβλημα. Το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει με τους όρους των πιστωτών και δεν θα συνοδεύεται από μία πολιτική ικανή να δημιουργήσει μια νέα αναπτυξιακή δυναμική.
Ο μεγάλος κίνδυνος
Η προγραμματισμένη αποτυχία σε ότι αφορά στην διαχείριση του χρέους του ελληνικού δημοσίου και στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα οδηγήσει, με το πέρασμα του χρόνου, στην ενίσχυση του σεναρίου της επιστροφής της Ελλάδας στην δραχμή.
Πρόκειται για ένα σενάριο καταστροφής το οποίο, εάν εφαρμοστεί, θα οδηγήσει σε πτώση των πραγματικών εισοδημάτων 50-60%. Παράλληλα, θα προκαλέσει, μέσω των συνεχών υποτιμήσεων του εθνικού νομίσματος, νέα μεγάλη αύξηση του χρέους του ελληνικού δημοσίου παρά το όποιο “κούρεμα” μπορεί να έχει μεσολαβήσει.
Το χειρότερο απ' όλα είναι ότι ενδεχόμενη επιστροφή στην δραχμή θα μας πάει 40-50 χρόνια πίσω και σε ζητήματα πολιτικής. Η χώρα θα χάσει ορισμένα από τα ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά της με κίνδυνο να υπάρξει πολιτική αποσταθεροποίηση και βίαιες κοινωνικές συγκρούσεις, πολύ χειρότερες από αυτές που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Οικονομικοί, επιχειρηματικοί και πολιτικοί παράγοντες της Γερμανίας αρχίζουν να προωθούν το σενάριο της επιστροφής της Ελλάδας στην δραχμή για να περάσουν το μήνυμα της απόλυτης προσαρμογής σε άλλες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης με μεγάλα δημοσιονομικά και οικονομικά προβλήματα. Ο δραχμικός “καταποντισμός” της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας, θα λειτουργήσει σαν παράδειγμα προς αποφυγή για τις κυβερνήσεις χωρών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προσπαθούν να διαχειριστούν την κρίση κρατώντας αποστάσεις από την πολιτική του Βερολίνου.
city press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου