«Όχι» στα νέα μέτρα, αλλά και σε κάθε ενδεχόμενο «χαλάρωσης» της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, λόγω των επικείμενων εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, λέει ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News.
Στην συνέντευξή του ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι δεν εξετάζονται νέα μέτρα για το προσεχές διάστημα, ενώ για το 2011 αναφέρει ότι τα μέτρα που θα αποτυπωθούν στον προϋπολογισμού θα είναι ύψους 3,2% του ΑΕΠ.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημειώνει ότι η απόκλιση στα δημόσια έσοδα θα είναι μικρή και αναφέρει πως όσο το πρόγραμμα υλοποιείται με συνέπεια, τόσο θα ομολοποιείται και η χρηματοπιστωτική αγορά. Εκτιμά πως το 2011 θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να μπορεί η Ελλάδα να βγει στις διεθνείς αγορές.
Σε σχέση με τη συζήτηση για εξαγγελία «κοινωνικού πακέτου» μέτρων, στη ΔΕΘ, ο κ. Παπακωνσταντίνου, αναφέρει ότι «η δεδομένη δημοσιονομική κατάσταση είναι απολύτως σαφής σε όλους μας» και ότι «το βασικό ζητούμενο στην κοινωνική πολιτική είναι η καλύτερη στόχευση στο πιο ευάλωτα στρώματα και η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, ώστε τα χρήματα να πιάνουν τόπο».
Για το ενδεχόμενο περικοπών σε μισθούς και επιδόματα στον ιδιωτικό τομέα, ο υπουργός επισημαίνει ότι «οι αλλαγές στην αγορά εργασίας αλλά και η ισορροπημένη απόφαση των κοινωνικών εταίρων για τις αυξήσεις την επόμενη τριετία διασφαλίζουν ένα περιβάλλον ώστε να μην τεθεί» το θέμα αυτό ξανά από την τρόικα.
Την ίδια ώρα όμως τα πάνω-κάτω σε κρίσιμους τομείς φέρνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο.
Αλλαγές σε εργασιακές σχέσεις και στις συλλογικές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα, μείωση υπερωριακών αποδοχών, περαιτέρω ανατροπές στο ασφαλιστικό, αυξήσεις τιμολογίων ΔΕΗ και εισιτηρίων συγκοινωνιών, απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων και αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, πλήρη αναδιάρθρωση ΟΣΕ, εξυγίανση δαπανών σε νοσοκομεία και ΟΤΑ, είναι μερικές από τις επιταγές του επικαιροποιημένου μνημονίου. Η δρομολόγηση των αλλαγών αυτών προοιωνίζεται «θερμό» φθινόπωρο.
Στον υψηλό συντελεστή 23% αναμένεται να υπαχθούν τα τρόφιμα πολυτελείας, όπως τα αναψυκτικά, οι ξηροί καρποί και τα είδη ντελικατέσεν, αλλά και σε υπηρεσίες, όπως οι κινηματογράφοι, οι συναυλίες, εστιατόρια, καφετέριες, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια για να παραμείνουν στο χαμηλό συντελεστή τα τρόφιμα, τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και τα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς.
Από την πλευρά του, το Associated Press χαρακτηρίζοντας τις προσπάθειες της Ελλάδας «εντυπωσιακές», αναφέρει ότι οι καταστηματάρχες είναι κάθε άλλο παρά εντυπωσιασμένοι καθώς η πελατεία και ο τζίρος τους μειώθηκαν αισθητά. Παράλληλα, κάνει λόγο για «δρόμους στους οποίους επικρατεί η κατήφεια».
Επιπλέον, το Πρακτορείο σημειώνει ότι οι τράπεζες έχουν κλείσει τη στρόφιγγα των δανείων με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας και αναφέρεται στις εκθέσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και του Εμπορικού Επιμελητηρίου σύμφωνα με τις οποίες το 15% των επιχειρήσεων έχει βάλει λουκέτο, ενώ το 93% είχαν πτώση στα έσοδα λόγω της κρίσης.
«Προβλέπεται δύσκολο φθινόπωρο για τους Έλληνες με την κυβέρνηση να σχεδιάζει την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ» καταλήγει το ρεπορτάζ του Associated Press.
Τα πράγματα προβλέπονται το λιγότερο δυσοίωνα για την Ελλάδα και τους Έλληνες πολίτες σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις που έρχονται να ρίξουν κι άλλο λάδι στην ήδη αναμμένη φωτιά που μας σιγοκαίει από πέρυσι. Μάλλον τα λεγόμενα του κ. Παπακωσταντίνου έχουν στόχο να καθησυχάσουν τους ήδη αναστατωμένους πολίτες και να μην πυροδοτηθούν νέες εκρήξεις. Ως πότε όμως;;
stifora
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου