Μια εβδομάδα πριν κατατεθεί το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής, το Ελεγκτικό Συνέδριο χτύπησε «καμπανάκι» στην κυβέρνηση, κρίνοντας αντισυνταγματικές πέντε από τις διατάξεις που αφορούν το Δημόσιο.
Αντισυνταγματική κρίθηκε η ένταξη των δημοσίων υπαλλήλων στο ΙΚΑ, καθώς παραβιάζεται με αυτόν τον τρόπο το δικαίωμα στην περιουσία, γιατί ενοποιούνται τα ελλειμματικά ταμεία και βλάπτονται οι ασφαλισμένοι που έχουν δώσει τα περισσότερα.
Επίσης, αντισυνταγματικά κρίθηκαν δύο άρθρα, τα οποία αφορούν το μέτρο που προσπάθησε να «περάσει» ο υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο έχει την δυνατότητα να καθορίζει ο ίδιος με υπουργικές αποφάσεις το ποσό της βασικής σύνταξης και τις προϋποθέσεις χορήγησης του. Σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο, το ύψος των συγκεκριμένων συντάξεων πρέπει να ορίζεται βάσει νόμου.
Επιπρόσθετα, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε αντισυνταγματική την ολοσχερή περικοπή της σύνταξης όταν ο συνταξιούχος εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, ενώ παράλληλα ζήτησε την εναρμόνιση των πλασματικών ετών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Επιμέρους παρατηρήσεις υπήρξαν και για άλλες διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου για το Δημόσιο, όπως η υπαγωγή των εργαζομένων της Βουλής στο ΙΚΑ.
Ταυτόχρονα, το Ελεγκτικό Συνέδριο φαίνεται ότι κρίνει αντισυνταγματική τη ρύθμιση που θεσπίζει όριο ηλικίας στους δικαστές που πλέον θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά από 25 χρόνια υπηρεσίας.
Η απόφαση του Ελεγκτικού Συμβουλίου, το οποίο ξεκίνησε από χθες την συνεδρίαση, συνεπάγεται την εκ νέου διαμόρφωση του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου, το οποίο είχε προβλεφθεί να κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Εκτός από τις διατάξεις αυτές, παρατηρήσεις που αφορούν την συνταγματικότητα και την νομιμότητα έγιναν και σε άλλες διατάξεις. Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε διευκρινίσεις και στην επαναδιατύπωσή του επίμαχου νομοσχεδίου.
Εν τω μεταξύ, αυξάνονται οι πιθανότητες να κατατεθεί ξεχωριστά το Εργασιακό νομοσχέδιο μέσα στο καλοκαίρι, το οποίο μεταξύ άλλων δίνει την δυνατότητα αναγνώρισης της ανασφάλιστης εργασίας, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο κ. Κουτρουμάνης. Αυτό σημαίνει πως κάποιος που δούλευε μέχρι σήμερα χωρίς να είναι ασφαλισμένος, έχει την δυνατότητα να ζητήσει αναδρομικά να κολλήσει ένσημα για τα προηγούμενα χρόνια.
Την ίδια ώρα η Κομισιόν προειδοποιεί ότι θα μπαίνει «ψαλίδι» σε όσες χώρες δεν ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο.
stifora
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου