Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Γιατί μας παινεύει το ΔΝΤ; - Ερχεται τσουνάμι νέων μέτρων και απολύσεων - Τι συμβαίνει κ.Λοβέρδο;



Έτσι όπως πάμε, θα γίνουμε το «χαϊδεμένο παιδί» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η έκθεση που ανακοινώθηκε από το ΔΝΤ για την Ελλάδα, εμπεριέχει πολλά επαινετικά σχόλια και ούτε λίγο ούτε πολύ, η χώρα μας εμφανίζεται, περίπου, ως πρότυπο συνεπούς εφαρμογής των υποχρεώσεων που ανέλαβε απέναντι στους δανειστές της.

Η έκθεση λέει ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον στην «εντατική», ότι οι μεταρρυθμίσεις πηγαίνουν πολύ πιο γρήγορα απ΄ ότι είχε υπολογίσει η «τρόϊκα», ο προϋπολογισμός εκτελείται πολύ καλύτερα από τις προβλέψεις και ότι παρατηρείται μείωση του ελλείμματος μεγαλύτερη από τους στόχους.

Ταυτόχρονα υπάρχουν και θετικά σχόλια για τα έσοδα τα οποία μπορεί να μην πήγαν τόσο καλά όσο η μείωση των δαπανών, όμως λέγεται ότι κινούνται μέσα στους στόχους και αναμένεται να βελτιωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ένας Οργανισμός, όπως το ΔΝΤ, πάντως, μπορεί να σου χαϊδέψει τα αυτιά, αλλά θα το κάνει για να καταπιείς πιο εύκολα το επόμενο που θα σου ζητήσει. Και τι ζητεί τώρα; Περιστολή των δαπανών υγείας, γενικά, περιστολή των δαπανών υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, δραστική μείωση των χρεών των νοσοκομείων, μείωση των δαπανών στους ΟΤΑ και στις ΔΕΚΟ. Αυτά, τα τελευταία, θα έπρεπε να γίνουν, ούτως ή άλλως. Αλλά, δυστυχώς, καμία κυβέρνηση, ούτε και η παρούσα, έχει σχέδιο εξυγίανσης. Γι αυτό και την απαίτηση του ΔΝΤ, θα κληθούν να την υποστούν, για μια ακόμα φορά, οι εργαζόμενοι, οι οποίοι, πολλοί από αυτούς, θα χάσουν τη δουλειά τους. Διότι αυτές οι περιστολές δαπανών δεν γίνονται χωρίς απολύσεις. Εφόσον, βεβαίως, η εκάστοτε κυβέρνηση διατηρεί τις δαπάνες που οφείλονται στην υπερσυνταγογράφηση, στις αχρείαστες εξετάσεις που γίνονται στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, στο λαθρεμπόριο των φαρμάκων, στις υπέρογκες δαπάνες για την προμήθεια ιατρικών υλικών, τα οποία προμηθευόμαστε πολύ πιο ακριβά από όλες, σχεδόν, τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλπ.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να ελεγχθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό, αν τόσο το υπουργείο Υγείας, όσο και το υπουργείο Εργασίας είχαν αποφασίσει να εφαρμόσουν σύστημα μηχανοργάνωσης. Θα μπορούσαν να είχαν εξαλείψει όλα αυτά τα φαινόμενα, αλλά φαίνεται ότι δεν το θέλουν. Και η σκέψη οδηγείται αβίαστα στο ενδεχόμενο να υπάρχουν στενές σχέσεις πολιτικών προσώπων με όσους λεηλατούν τον χώρο της υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων.

Το i-R έθεσε, εδώ και πολλούς μήνες, το θέμα της μηχανοργάνωσης του ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων. Έθεσε επίσης το ερώτημα γιατί δεν προχωρά η μηχανοργάνωση, αλλά ο Ανδρέας Λοβέρδος, μέχρι σήμερα, δεν έχει δώσει καμία απάντηση και δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια προκειμένου να απαλλάξει τα ταμεία από τα κάθε λογής τρωκτικά, με αποτέλεσμα να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι το μάρμαρο που θα ζητήσει το ΔΝΤ να πληρωθεί. Οι εκλεκτοί της κυβέρνησης και του κ. Λοβέρδου που δημιουργούν τα τεράστια ελλείμματα θα συνεχίσουν να έχουν τα ίδια μεγάλα κέρδη τους.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έλεγε προεκλογικά ότι δεν χρωστάει σε κανέναν. Το θέμα, όμως, δεν είναι και δεν ήταν ποτέ προσωπικό. Άλλωστε μπορεί να υπάρχουν και κάποιοι που χρωστάνε. Το θέμα είναι να δείχνεις με τις πράξεις σου, ως κυβέρνηση και τις καθημερινές σου πολιτικές, ότι πράγματι «δεν χρωστάς σε κανέναν». Γιατί στον τομέα της υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων, ορισμένοι, δια παραλείψεων, έστω, δίνουν την εντύπωση ότι σε κάποιους χρωστάνε. Και βάζουν εμάς να πληρώσουμε τα χρέη τους.



Διαβάστε περισσότερα: http://www.i-reportergr.com/2010/07/blog-post_17.html#ixzz0tx43Kp4N

Δεν υπάρχουν σχόλια: