Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Επιτέλους, επιτήρηση συνοριακών περιοχών από ελληνικά χέρια


Σε μια καίρια συγκυρία για τη χώρα, όπου η επιτήρηση των συνόρων αποτελεί μείζον εθνικό θέμα, η συνεργασία του si-Cluster με το ΥΠΕΘΑ, στο πλαίσιο του έργου ACRITAS, για την παρακολούθηση θαλάσσιων και χερσαίων περιοχών και συνόρων με αξιοποίηση διαστημικών τεχνολογιών, ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα.
Η τελική δοκιμή της πλατφόρμας ACRITAS πραγματοποιήθηκε με επιτυχία σε παρατηρητήριο του Στρατού Ξηράς στη Χίο, όπου εγκαταστάθηκε ο εξοπλισμός και οι εφαρμογές του συστήματος για την παρακολούθηση θαλάσσιων περιοχών.
Η αξιολόγηση έγινε από εμπειρογνώμονες των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του ΥΠΕΘΑ παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΘΑ, κου. Γιάννη Ταφύλλη, ο οποίος σχολίασε θετικά τα αποτελέσματα. Στη συνάντηση αποφασίστηκε η περαιτέρω αξιοποίηση του συστήματος ACRITAS και η ενσωμάτωση των ραντάρ των Ενόπλων Δυνάμεων και η επανάληψη των δοκιμών.
Παράλληλα, εγκαταστάθηκε στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας η εφαρμογή επιτήρησης χερσαίων συνόρων, χρησιμοποιώντας δορυφορικές τεχνολογίες γεωπαρατήρησης, ανίχνευσης και πλοήγησης. Η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε από κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του ΥΠΕΘΑ, επιδεικνύοντας τα οφέλη από την προστιθέμενη αξία της εφαρμογής σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο.

Η πλατφόρμα ΑCRITAS αξιοποιεί συστήματα σύνθεσης δεδομένων από επίγειους και δορυφορικούς αισθητήρες (radar, οπτικούς, υπέρυθρους, AIS), αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των συνόρων, μπορεί να αναπτυχθεί ταχύτατα σε δύσβατες και απομακρυσμένες περιοχές παρέχοντας πολύ-λειτουργικές δυνατότητες εποπτείας, χρήσιμες επεξεργασμένες πληροφορίες και καινοτόμες υπηρεσίες σε περιφερειακές και εθνικές αρχές, αντικαθιστώντας τις παραδοσιακές υποδομές φύλαξης των συνόρων.
Το πλατφόρμα ACRITAS αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος της ΓΓΕΤ «Δημιουργία και Λειτουργία Δομής Διαχείρισης και Ανάπτυξης Συνεργατικού Σχηματισμού Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών» και η ανάπτυξη του λειτουργικού συστήματος έγινε εφικτή με τη συνεργασία του si-Cluster και του ΥΠΕΘΑ που συμμετείχε στο έργο για την επεξεργασία απαιτήσεων, τη δοκιμή της λειτουργικότητας των παραγόμενων τεχνολογιών και εφαρμογών και τη συνολική αξιολόγησή τους σε πραγματικές συνθήκες.
Συντονιστής του έργου είναι η Space Hellas και συμμετέχοντες, τα μέλη του si-Cluster: Terra Spatium, Epos, Geosystems Hellas, InAccess, Irida Labs, Neuropublic, Planetek Hellas και οι υπεργολάβοι τους ISΙ, Miltech Hellas, ATESE, ISI/RIC Athena, MRCL Lab, VLSI Lab, iBEC.
Τα επιτυχημένα αποτελέσματα της συνεργασίας αποτελούν απόδειξη ότι οι συντονισμένες προσπάθειες μεταξύ δημόσιου τομέα, ελληνικής βιομηχανίας και ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη τεχνολογικά άρτιων και διεθνώς ανταγωνιστικών τεχνολογιών αιχμής.
 http://www.defence-point.gr/news/?p=147479

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου