Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Σύγχυση και πανικός στους δανειστές - Κομισιόν: "Δεν ζητήσαμε ποτέ μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις αλλά πρέπει να...μειωθούν"!

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΡΗΞΗ ΧΩΡΙΣ "ΚΟΥΡΕΜΑ" ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗ ΔΩΡΕΑΝ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

14:40
15/06/2015

Mε μια τοποθέτηση η οποία καταδεικνύει το εύρος της "ύποπτης ανοησίας" των δανειστών η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομικών, Ανίκα Μπρέιτχαρντ, εστίασε στο ζήτημα του ασφαλιστικού και επεσήμανε πως οι θεσμοί δεν ζήτησαν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις αλλά...επί της ουσίας ζήτησαν!
 
«Το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα είναι από τα πιο ακριβά στην Ευρώπη», τόνισε η κυρία Μπρέιντχαρντ και πρόσθεσε πως η πρόταση των θεσμών προς την Ελλάδα είναι απολύτως βιώσιμη και «βγάζει οικονομικώς νόημα».Είπε επίσης ότι η πρόταση των δανειστών ήταν να μειωθούν οι δαπάνες για το ασφαλιστικό κατά 1% του ΑΕΠ. Η ελληνική πλευρά πρότεινε μείωση της συνολικής δαπάνης του ασφαλιστικού κατά 0,4%.
 
Μόνο θυμηδία προκαλούν οι διαβεβαιώσεις της Κομισιόν ότι δεν έχει τεθεί ζήτημα περικοπών στις συντάξεις, όταν στο χθεσινό μακροσκελές του σημείωμα ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ κατέστησε σαφές ότι ζητούμενο είναι το «κούρεμα» της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1%, με προστασία μόνο των φτωχών συνταξιούχων.
Αυτό που σημειώνουν πηγές με άμεση γνώση των συζητήσεων που πάντα γίνονταν με τους εκπροσώπους των «θεσμών», είναι ότι αυτή η απαίτηση ισοδυναμεί με «κούρεμα» των συντάξεων κατά 6,5%, αλλά μόνο αν το «κούρεμα» είναι οριζόντιο, δηλαδή δεν εξαιρεθεί κανείς συνταξιούχος. Εάν η κυβέρνηση επιλέξει να προστατέψει τις χαμηλές συντάξεις και βάλει το «μαχαίρι» πάνω από τα 1.000 ευρώ, τότε για να βγει το νούμερο η μείωση πρέπει να φτάσει στο 20%!
Αυτό που γίνεται, επίσης, ξεκάθαρο είναι ότι οι δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ δεν προσεγγίζουν το Ασφαλιστικό με διαρθρωτική ματιά, αλλά με καθαρά δημοσιονομική. Τι σημαίνει αυτό; Δεν ενδιαφέρονται για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις- δηλαδή σε βάθος 10 ή 20 ή 30 ετών- αλλά για τις άμεσες συνέπειες στον Κρατικό Προϋπολογισμό, άρα το αίτημα για περικοπές στο 1% του ΑΕΠ δεν αφορά στους μελλοντικούς συνταξιούχους αλλά κυρίως στους νυν!
Εάν η Ελλάδα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με νέες προτάσεις, η Κομισιόν είναι έτοιμη να τις συζητήσει, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.
 
Αναφερόμενος στο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επεσήμανε πως κατά την «τελευταία προσπάθεια του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ» το περασμένο Σαββατοκύριακο για συμφωνία με την Ελλάδα, σημειώθηκε κάποια πρόοδος, αν και ακολούθως οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν. 
 
Είναι σαφές ότι η επικείμενη ρήξη προκαλεί πανικό στους δανειστές οι οποίοι προσπαθούν να φέρουν την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματέυσεων, αλλά να διαπραγματευθούν τι;
 
Αν δεν υπάρξει συμφωνία για κούρεμα του χρέους και για δωρεάν παροχή οικονομικής βοήθειας,τότε οποιαδήποτε άλλη συμφωνία είναι μια κακή...συμφωνία.
 
Ακόμα και να περιλαμβάνει μόνο την διαγραφή χρέους δεν αρκεί αφού κάτι τέτοιο θα μας βγάλει στις αγορές το 2020, αλλά χωρίς ρευστότητα να επανεκινηθεί η αγορά άλλη μια γενιά μέχρι τότε θα έχει χαθεί.
 
Κούρεμα χρέους και δωρεάν βοήθεια είναι εκ των ουκ άνευ για να επανεκινηθεί η οικονομία, και να οδηγηθεί η χώρα σε ανάπτυξη. Μια τέτοια συμφωνία μπορεί να δικαιολογήσει για ορισμένο χρονικό διάστημα κάποια σκληρά μέτρα, και νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Εάν δεν αναφέρονται ρητώς μέσα το κούρεμα του χρέους και η δωρεάν οικονομική βοήθεια, τότε θα πρόκειται για μια κάκιστη συμφωνία που δεν πρέπει να γίνει ποτέ.
 
Μια κακή συμφωνία ή μια ρήξη δεν είναι δίλημμα. Είναι μονόδρομος.
 
Δεν πρέπει να υπάρξει κακή συμφωνία, η οποία μάλιστα, βάσει των νέων απαιτήσεων των δανειστών, θα προβλέπει και σταδιακό αφοπλισμό της χώρας με αποκλεισμό ακόμα και της συντήρησης οπλικών συστημάτων.
 
Η κυβέρνηση να δώσει τέλος στις διαπραγματεύσεις "εδώ και τώρα" και να δεχθεί συνέχιση μόνο αν υπάρξει ρητή και συγκεκριμένη χρονικά αναφορά σε "κούρεμα" του χρέους και δωρεάν οικοννομική βοήθεια, έστω με τη λήψη κάποιων δύσκολων οικονομικών μέτρων.
 
Από εκεί και πέρα, ας αφήσει τους δανειστές να τα βγάλουν πέρα με ένα "φέσι" 350 δισ ευρώ χώρας της ευρωζώνης...
 
 
Tμήμα ειδήσεων defencenet.g
r

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου