Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Ο Γερούν “προσπέρασε” το Γιάνη και τηλεφώνησε στον Αλέξη – FT: Το άγριο παρασκήνιο του Eurogroup

Ο Γερούν “προσπέρασε” το Γιάνη και τηλεφώνησε στον Αλέξη – FT: Το άγριο παρασκήνιο του Eurogroup


March 2, 2015 1:26 am Category: ΕλλαδαΕΥΡΩΠΗΟικονομιαΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 1 Comment
«Το μήνυμά μου στην Ελλάδα είναι αυτό: προσπαθήστε να αρχίστε το πρόγραμμα πριν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων». Αυτό αναφέρει ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Financial Times τονίζοντας επίσης ότι πρέπει άμεσα να ξεκινήσει την υιοθέτηση κάποιων εκ των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που τους ζητούν οι δανειστές της αν θέλει να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα μέρος της χρηματοδότησης.
Υπάρχουν στοιχεία του προγράμματος που μπορούν να αρχίσουν ακόμα και σήμερα, τονίζει ο Ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup. “Aν γίνει αυτό (οι πρώτες μεταρρυθμίσεις), τότε μέσα στον Μάρτιο ίσως γίνει η πρώτη εκταμίευση. Αλλά αυτό απαιτεί πρόοδο όχι μόνο καλές προθέσεις”, τονίζει.
“Αν ξοδέψουμε δύο μήνες συζητήσεων, χωρίς να γίνεται τίποτα (από μέτρα) στο τέλος Απριλίου θα έχουμε μεγάλα προβλήματα”, δηλώνει ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Σύμφωνα με την Ημερησία, στη συνέντευξή του αναφέρεται επίσης στις σχέσεις του με τον Γ. Βαρουφάκη αλλά και στο παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων αποκαλύπτοντας και ορισμένες πτυχές που θα προκαλέσουν συζητήσεις..
Αν και παραδέχθηκε πως «κάποιες φορές οι άνθρωποι θυμώνουν» στη διάρκεια τέτοιων διαπραγματεύσεων, ωστόσο αρνήθηκε τις αναφορές που έλεγαν ότι οι δυο άνδρες κόντεψαν σε κάποιο σημείο να παίξουν ξύλο.
«Είναι βλακείες», είπε. «Το γεγονός είναι ότι έπρεπε να τον πιέσω για μια λύση, και αυτή είναι η δουλειά μου. Πρέπει επίσης να πιέζω και άλλους υπουργούς, που είναι επίσης αρκετά σκληροί και πεισματάρηδες, για μια λύση».
Οι προσπάθειες του Ντάισελμπλουμ ξεκίνησαν λίγες μόλις ημέρες μετά την εκλογή της νέας ελληνικής κυβέρνησης τον Ιανουάριο, όταν έκανε το ταξίδι στην Αθήνα –το οποίο πολλοί επέκριναν- στο οποίο ο ίδιος και ο Βαρουφάκης κατέληξαν να αψιμαχούν δημοσίως κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου αναφορικά με το μέλλον της διάσωσης της Ελλάδας. Οι αγορές έκαναν «βουτιά».
Ο Ντάισελμπλουμ υπερασπίστηκε την απόφαση να επισκεφθεί την ελληνική πρωτεύουσα πριν καν η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει επισήμως την εξουσία, λέγοντας πως προσπαθούσε να «μαζέψει» μέρος της ζημιάς που είχε προκαλέσει η προεκλογική εκστρατεία.
«Υπήρχαν πολλοί πολιτικοί από όλη την Ευρώπη που βασικά παρενέβαιναν, δίνοντας συμβουλές στο ελληνικό εκλογικό σώμα για το ποιον να ψηφίσει, κάτι που δεν πίστευα ότι ήταν σωστό», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ. «Δεν έχουμε πολύ χρόνο, πρέπει να αρχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί τους και θέλω να τους στείλω το σήμα: σας αποδέχομαι πλήρως ως νέους εταίρους, ας αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις».
Πίεση
Παρά τη δύσκολη αρχή, ο Ντάισελμπλουμ λέει πως η σκληρή γραμμή της νέας κυβέρνησης άρχισε να μαλακώνει καθώς οι δημόσιες διακηρύξεις του Βαρουφάκη και άλλων υπουργών ότι η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει, πυροδότησαν μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων από τις τράπεζες. Αυτό, με τη σειρά του, ενέτεινε την πίεση στην Αθήνα να κλείσει γρήγορα μια συμφωνία, πρόσθεσε. «Ήταν η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη».
Την περασμένη εβδομάδα, η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε πως οι αποσύρσεις καταθέσεων έφτασαν τα 400 εκατ. ευρώ ημερησίως τον Ιανουάριο, ενώ μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με αξιωματούχους, ο ρυθμός αυτός σχεδόν διπλασιάστηκε.
Ωστόσο, η επεξεργασία μιας συμφωνίας αποδείχθηκε δύσκολη. Μια πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup για να ξεκινήσει η διαδικασία διαλύθηκε σε κακό κλίμα. Ο Ντάισελμπλουμ προσπάθησε και πάλι πέντε ημέρες αργότερα, όμως η κατάληξη αποδείχθηκε ακόμα πιο θεαματική: ο Βαρουφάκης βγήκε από τη συνεδρίαση κατηγορώντας τον ολλανδό ότι αναίρεσε τη συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει η Αθήνα με τον Πιέρ Μοσκοβισί, τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η “Η” γράφει ότι ο Ντάισελμπλουμ επιρρίπτει ευθύνες στην Κομισιόν, η οποία τυπικά δείχνει μεγαλύτερη επιείκεια έναντι της Ελλάδας απ’ ότι στους άλλους πιστωτές, λέγοντας πως η παρέμβασή της βραχυκύκλωσε την διαδικασία και πως ο ίδιος δεν είχε ενημερωθεί.
«Τότε οι Έλληνες νόμιζαν πως είχαν συμφωνία», λέει ο Ντάισελμπλουμ. «Δεν είχα εμπλοκή σε αυτό και αυτό δεν ήταν πολύ έξυπνο. Αν θέλεις να έχεις μια συμφωνία με το Eurogroup, θα βοηθούσε αν με ενημέρωνες για το τι προσπαθείς να κάνεις».
Η διαρροή
Αντιθέτως, ο Ντάισελμπλουμ έδωσε τη δική του, πολύ σκληρότερη πρόταση, η οποία γρήγορα διέρρευσε στον Τύπο. Έβαλε το κεφάλι του στα χέρια του για να δείξει την αντίδρασή του όταν έμαθε για τη διαρροή –που πιθανώς ενορχηστρώθηκε από τον Βαρουφάκη. «Γνωρίζω πως στην πολιτική όλα έχουν να κάνουν με τον εγκλωβισμό (frame) και το ποιος θα εγκλωβίσει πρώτος τον άλλον», λέει.
«Όμως αν βρίσκεσαι σε μια τόσο ευαίσθητη διαδικασία, προσπαθώντας να ξαναχτίσεις την εμπιστοσύνη, προσπαθώντας να αρχίσει η διαδικασία, το να πηγαίνεις στην αίθουσα Τύπου και να λες ‘α, δεν μπορείς να εμπιστευτείς αυτούς τους τύπους, κοίτα τι προσπαθούν να μας επιβάλουν’, αυτό δεν βοηθάει πολύ».
Μια τρίτη και τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup πραγματοποιήθηκε μια ημέρα αφότου η Αθήνα έστειλε το αίτημα για παράταση, και ο Ντάισελμπλουμ άλλαξε στρατηγική. Οι βασικοί παίκτες του ντιμπέιτ ήταν όλοι παρόντες: οι τρεις θεσμοί που επιβλέπουν τη διάσωση της Ελλάδας (η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ), μαζί με «τους Έλληνες και τους Γερμανούς, για να το θέσω ωμά», λέει ο Ντάισελμπλουμ.
Ο καθένας ήρθε για τις προσυνεδριακές διαπραγματεύσεις. Αντί όμως να μιλήσει με τον Βαρουφάκη, ο Ντάισελμπλουμ μίλησε μόνο στον Τσίπρα τηλεφωνικά. «Δεν είδα τον Βαρουφάκη καθόλου εκείνο το πρωί», λέει. «Δεν του μίλησα».
Μετά από ώρες διαπραγματεύσεων με τον έλληνα πρωθυπουργό και τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Ντάισελμπλουμ επεξεργάστηκε μια προσφορά «πάρ’ την ή άφησέ την» και την παρουσίασε στον Τσίπρα, την ώρα που η αίθουσα όπου βρίσκονταν οι υπουργοί Οικονομικών προσπαθούσε να ηρεμήσει. «Είπα στον Τσίπρα ότι αυτό ήταν», θυμάται. «Και νομίζω πως μετά από 15 λεπτά με πήρε πάλι τηλέφωνο, και υπήρξε μία λέξη που καταφέραμε να αλλάξουμε. Και αυτό ήταν».
Αλλο κείμενο
Όταν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έλαβε επιτέλους το γράμμα από την Αθήνα, εξεπλάγη. Τις προηγούμενες 48 ώρες, ο πρόεδρος του Eurogroup βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως προς το τι θα πρέπει να περιλαμβάνει η επιστολή για την αίτηση τετράμηνης παράτασης της διάσωσης ύψους 172 δισ. ευρώ της Αθήνας. Είχαν μιλήσει επανειλημμένως τηλεφωνικά, αντάλλαξαν προσχέδια και προτάθηκαν αλλαγές.
Όμως, η επιστολή που έλαβε ο κ. Ντάισελμπλουμ, υπογεγραμμένη από τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, δεν έμοιαζε με αυτά που είχαν συζητηθεί. Βασικές δεσμεύσεις, όπως η διασφάλιση ότι τα πλεονάσματα θα ήταν αρκετά υψηλά ώστε να μειωθεί σταδιακά το εθνικό χρέος της χώρας, ήταν τώρα πολύ πιο ασαφείς. Αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο ενός βέτο από το Βερολίνο, ο κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι επίσης ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, τηλεφώνησε στην Αθήνα.
«Τηλεφώνησα στον Τσίπρα και του είπα ‘κοίτα, δεν ξέρω τι έγινε, όμως μου έστειλες διαφορετικό γράμμα’», δήλωσε σε συνέντευξή του στους FT ο Ντάισελμπλουμ. «Και ο Τσίπρας εξεπλάγη. ‘Πως είναι δυνατόν;’. Το κοίταξε. Κάποιος το είχε αλλάξει» (σ.σ. η Αθήνα διέψευσε τη συγκεκριμένη εκδοχή).
Μετά από περισσότερες από πέντε ημέρες ατελείωτων διαπραγματεύσεων –άλλων κατ’ ιδίαν, άλλων μέσω email και άλλων μέσω τηλεφώνου- οι δυο πλευρές κατέληξαν επιτέλους σε συμφωνία, σε μεγάλο βαθμό με τους όρους του Ντάισελμπλουμ. Ήταν μια συμφωνία για παράταση της ελληνικής διάσωσης πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας της 28ης Φεβρουαρίου, για να αποσοβηθεί ένα bank run και μια πιθανή εθνική χρεοκοπία.
Σε μια δραματική υποχώρηση, η νέα αριστερή κυβέρνηση της Αθήνας δεσμεύτηκε να τηρήσει τους υφιστάμενους μεταρρυθμιστικούς όρους του προγράμματος, κάτι που από καιρό ορκίζονταν ότι δεν θα έκανε ποτέ.
http://mignatiou.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου