Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

ΒΙΝΤΕΟ - Αλ. Τσίπρας μετά τη συνάντηση με Γιούνκερ: «Όταν υπάρχει πολιτική βούληση όλα είναι δυνατά»



ΒΙΝΤΕΟ - Αλ. Τσίπρας μετά τη συνάντηση με Γιούνκερ: «Όταν υπάρχει πολιτική βούληση όλα είναι δυνατά»

Την πολιτική βούληση της Αθήνας να βρεθεί σύντομα λύση στο ελληνικό θέμα, εξέφρασε από την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε κοινές δηλώσεις του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι έχει έρθει στις Βρυξέλλες για να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος εφαρμογής της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι συνομιλεί με φίλους της Ελλάδας και ευρωπαϊστές και είχε εποικοδομητική συνάντηση με τον κ. Σουλτς.
«Έχουμε την πολιτική βούληση να βρεθεί σύντομα λύση στο ζήτημά μας» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση όλα είναι δυνατά και εφικτά.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι η Κομισιόν δεν αποτελεί τον κύριο παράγοντα σε αυτές τις διαβουλεύσεις, καθώς, όπως επεσήμανε, όλες οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν από το Eurogroup.
Ωστόσο, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων. «Δεν πιστεύω ότι υπήρξε αρκετή πρόοδος» δήλωσε και υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει αποτυχία.
Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη συνεργασίας για να υπάρξει επιτυχής κατάληξη στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα.
«Δεν θέλω να υπάρξει αποτυχία. Πρέπει οι Ευρωπαίοι να δουλέψουν μαζί, πρέπει να υπάρξει συνεργασία», σημείωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Τόνισε επιπλέον πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να έχει βοηθητικό ρόλο, όμως δεν είναι ο «κύριος παίκτης» του παιχνιδιού.

Νωρίτερα, κατά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Μάρτιν Σουλτς, ο 'Ελληνας πρωθυπουργός ζήτησε βοήθεια και αλληλεγγύη από τους εταίρους της Ελλάδας.
Όπως ανέφερε, η χώρα έχει ξεκινήσει την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της από την απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου. «Σεβόμαστε τις δεσμεύσεις μας και αναμένουμε από τους εταίρους μας να κάνουν το ίδιο», συμπλήρωσε.
"Η Ελλάδα υλοποιεί το δικό της μερίδιο", συνέχισε.
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε αισιόδοξος ότι στο τέλος θα υπάρξει έντιμος συμβιβασμός, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει ελληνικό πρόβλημα που να μη έχει αντίκτυπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ευτυχής για το ότι πλέον ξεκινάει συζήτηση για την ουσία του προβλήματος και δίνεται προτεραιότητα στην ατζέντα για την ανάπτυξη.
Επανέλαβε την ανάγκη να χτυπηθεί η ανεργία των νέων και να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση και τόνισε ότι πρέπει στο εξής να δοθεί ένα μήνυμα ελπίδας στον ελληνικό λαό και όχι μόνο μήνυμα για «υποχρεώσεις» και για «εφαρμογή, εφαρμογή, εφαρμογή» τους.
Κατά τον κ. Τσίπρα το μήνυμα που πρέπει να δώσουν τώρα η Ευρώπη και οι θεσμοί είναι «βοήθεια και αλληλεγγύη» για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα σε κοινωνικό επίπεδο.
Από την πλευρά του ο κ. Σουλτς παρατήρησε ότι οι λύσεις βρίσκονται στον διάλογο μεταξύ των κρατών - μελών και των θεσμών, αν και παραδέχθηκε ότι μέσα στην Ευρωζώνη υπάχουν διαφορετικές ερμηνείες για τις αποφάσεις που λαμβάνονται.
Εξέφρασε αισιοδοξία ότι η κακή συνεννόηση θα μπορέσει να επιλυθεί και συμπλήρωσε ότι πρέπει οι δύο μεριές να επικεντρωθούν σε ένα σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης.
Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μίλησε για τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν, όπως η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και η δημιουργία ένος βιώσιμου σχεδίου για επενδύσεις.

«Υπάρχουν εντάσεις στην Ευρωζώνη ανάμεσα σε κάποιες χώρες. Σαφέστατα έχουν υπάρξει διαφορετικές απόψεις και ερμηνείες. Εγώ έχω πάντα δίνω τη συμβουλή στον κ. Τσίπρα να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει αυτές τις εντάσεις. Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι παρερμηνείες μπορούν να ξεπεραστούν», δήλωσε χαρακτηριστικά του ο κ. Σουλτς.
«Το 90% του χρόνου μου ως τώρα το αφιέρωσα στη συζήτηση των βραχυπρόθεσμων στόχων με τους εταίρους μας. Οταν έχεις τέτοια ανεργία στους νέους δε μπορείς να μιλάς για μέλλον», συνέχισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως είναι σημαντικό να σταλεί ένα «μήνυμα ελπίδας στον ελληνικό λαό, όχι μόνο υποχρεώσεις και εφαρμογή αυτών».
Όσον αφορά στην ανεργία και στην αντιμετώπισή της, ιδίως στους νέους,ο κ. Σουλτς είπε πως «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να συζητήσει για την κινητοποίηση και την πρωτοβουλία απασχόλησης για την ανεργία των νέων».
«Ηδη στο πλαίσιο αυτό υπάρχει ένα ποσό έξι δισ. ευρώ και δυνατότητα να καταβληθούν κι άλλα για το 2015», συνέχισε, τονίζοντας πως όσο πιο γρήγορα καταρτίσουμε ένα νέο σχέδιο για την ανεργία τόσο το καλύτερο.
Είναι ανάγκη άμεσα «να ξεκινήσει η συζήτηση για την δημιουργία ενός εξειδικευμένου σχεδίου για την ανεργία και την ανάπτυξη στην Ελλάδα», πρόσθεσε.
«Ξεκινήσαμε με την ουσία του προβλήματος στην Ελλάδα, λαμβάνοντας πρωτοβουλίες για να χτυπήσουμε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση με την ανεργία των νέων», σχολίασε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως η «ανθρωπιστική κρίση είναι απότοκο των μνημονιακών μέτρων στην Ελλάδα» και πως μέσω παραγωγικής συζήτησης θα ξεκινήσει η παραγωγή ιδεών, για να ξεπεράσουμε την κρίση.

Μία νέα δήλωση έκανε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, πριν από λίγο, στον Τύπο στις Βρυξέλλες για το περιεχόμενο της συνάντησής του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Σουλτς είπε, λοιπόν ότι ο κ. Τσίπρας του ζήτησε να παρέμβει, για να λυθεί το βραχυπρόθεσμο πρόβλημα της χρηματοδότησης της Ελλάδας την επόμενη εβδομάδα. Ο κ. Σουλτς ανέφερε πως θα πρέπει να το συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Eurogroup, ενώ τόνισε πως ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία την επόμενη εβδομάδα, είναι δύσκολο να αρχίσει η χρηματοδότηση.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα πάρει τελικά χρήματα τις επόμενες εβδομάδες, ο κ. Σουλτς απάντησε ότι αυτοί που πιστεύουν πάνε στην εκκλησία.

TO XWNI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου