Συνέντευξη Ντ. Μόσχου –Γ. Μελιγκώνης (Alpha)
  • Βλέπουμε σήμερα να ξεκινάει και επισήμως η διαπραγμάτευση και είναι πολλοί οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τελικώς έγινε ό,τι έγινε για να μετονομαστεί η τρόικα σε θεσμούς, για να φύγει η διαπραγμάτευση από την Αθήνα ή από το Παρίσι και να μεταφερθεί στις Βρυξέλλες. Εσείς πώς απαντάτε σ΄ αυτή την επιχειρηματολογία, με δεδομένο ότι η σύσκεψη που θα γίνει στις Βρυξέλλες 3 η ώρα Ελλάδος θα είναι οι ίδιοι άνθρωποι, οι «τροϊκανοί»;
Κατ' αρχάς, πριν απαντήσω σ΄ αυτό, θα ήθελα να πω ότι θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι ο σταθμός σας από το πρωί έχει αναδείξει το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων... Και θα ήθελα σ΄ αυτό να κάνω ένα σχόλιο, πριν απαντήσω στο ερώτημά σας, για την απουσία του κ. Σαμαρά από τη Βουλή στη χθεσινή συζήτηση. Ήταν μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης να δει ουσιαστικά το ζήτημα της ανασύστασης και της ανασυγκρότησης της Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών. Είναι ένα ζήτημα ουσίας, δεν είναι απλώς ένα ζήτημα ηθικής δικαίωσης. Αυτό εκφράζει και η χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή. Παρόλα αυτά προκαλεί ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση το ότι ο κ. Σαμαράς απουσίαζε. Απουσίαζε βέβαια και όταν ήταν πρωθυπουργός από τη Βουλή, αλλά αυτή τη στιγμή δεν ξέρω τι φόρτο εργασίας έχει να επικαλεστεί και τι ακριβώς εξυπηρετεί αυτή του η απουσία.
  • Πάντως υπήρξαν θετικά σχόλια για το γεγονός ότι, αν δεν κάνω λάθος, ο κ. Γεωργιάδης ας πούμε, ο οποίος θεωρούσε γραφικό το ζήτημα και νομίζω ότι δεν έχανε την ευκαιρία να επιτεθεί σε όποιον το έθετε, ότι αν είναι δυνατόν τώρα εμείς να ζητάμε αποζημιώσεις από τη Γερμανία σ΄ αυτή την κρίσιμη περίοδο, εν πάση περιπτώσει δεν εξέφρασε κάποια αντίρρηση…
Αυτό έλειπε... Νομίζω ότι η πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας θεωρεί αυτή τη συζήτηση παραπάνω από επιβεβλημένη, νομίζω ότι ο κ. Γεωργιάδης, τώρα μάλιστα που δεν είναι και στην κυβέρνηση, του είναι πιο ανέξοδο το να υπερασπίζεται τη δικαίωση της Ελλάδας. Αλίμονο κι αν διαφωνούσε. Αλλά το ζήτημα είναι πώς η κυβέρνηση αλλά και συνολικά το ελληνικό Κοινοβούλιο θα διεκδικήσει τις γερμανικές επανορθώσεις,
  • Πάντως, αν ακούσατε την επικοινωνία που είχαμε προηγούμενα με την κ. Κέλλυ Σταμούλη, που εκπροσωπεί τις οικογένειες των θυμάτων του Διστόμου, μας είπε ότι προφανώς η Γερμανία δεν θα μείνει απαθής, προφανώς και δεν περιμένουμε να δημεύσει περιουσία γερμανική στην Ελλάδα το ελληνικό κράτος, προφανώς θα κινηθεί διαφορετικά.. Εν πάση περιπτώσει είναι μια κίνηση μάλλον αντεπίθεσης θα έλεγα από πλευράς Ελλάδος σε μια κρίσιμη στιγμή…
Απλώς εμένα προσωπικά και η απουσία του κ. Σαμαρά από τη χθεσινή συζήτηση αλλά κυρίως η έλλειψη οποιασδήποτε αντίδρασης από την πλευρά της Ν.Δ. στις χθεσινές δηλώσεις Σόιμπλε εναντίον του κ. Βαρουφάκη και κατ' επέκταση εναντίον της Ελλάδας, με κάνει να είμαι λίγο επιφυλακτική στο τι στάση τελικά θα κρατήσει η Ν.Δ. ως προς αυτό το θέμα.
  • Το σημαντικό είναι βέβαια τι χειρισμούς θα κάνετε εσείς που είστε κυβέρνηση…
Ναι, αλλά έχει σημασία η στάση όλων των κομμάτων σ' ένα τέτοιο ζήτημα εθνικής σημασίας. Δεν μπορεί σ' αυτό το ζήτημα να υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες ή αν υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες θα πρέπει να είναι πάνω στο τραπέζι για να μπορέσουμε όλοι να τις συζητήσουμε και να τις γνωρίσει και ο ελληνικός λαός.
  • Και δεν είναι μικρό πράγμα μια χώρα να δίνει την εντύπωση ενός αρραγούς εθνικού μετώπου…
Ακριβώς αυτό.
Και για να απαντήσω στο ερώτημά σας για την τρόικα. Εμείς σε όλους τους τόνους έχουμε δηλώσει ότι η τρόικα είναι παρελθόν και ούτε θα έχουμε κάποια παραλλαγή της. Αυτό όμως που θα πρέπει να δούμε, που θεωρώ ότι πρέπει να μας απασχολήσει ουσιαστικά είναι ποιος θα είναι ο ρόλος των τεχνικών κλιμακίων. Δηλαδή ο ρόλος των τεχνικών κλιμακίων πρέπει να είναι αυτός της τεχνικής εξειδίκευσης, της ανταλλαγής πληροφοριών, της ενημέρωσης. Ο έλεγχος που θα κάνουν θα είναι στοχευμένος. Δεν πρόκειται να έρχονται στα υπουργεία ωσάν τοποτηρητές- αποικιοκράτες για να υπαγορεύουν πολιτικές. Την πολιτική διαπραγμάτευση την κάνουν οι πολιτικοί και την τεχνική εξειδίκευση την κάνουν τα τεχνικά κλιμάκια. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.
  • Αν μου επιτρέπετε.. η στάση σας εξ αρχής ήταν ότι η τρόικα ή αλλιώς θεσμοί, όπως προτιμά να τους αποκαλεί η νέα κυβέρνηση, δεν θα έρχονταν καθόλου στην Αθήνα. Εδώ βλέπουμε ότι έρχονται και όχι μόνο έρχονται, είναι οι γνωστοί από τα παλιά.. ο κ. Μαζούχ.. ο κ. Κοστέλο…
Αν παρακολουθήσατε, όπως παρακολούθησα κι εγώ, τη συνέντευξη του κ. Βαρουφάκη μετά το Eurogroup και εκεί είχε δηλωθεί ότι ναι, η τρόικα έχει τελειώσει, είναι παρελθόν, δεν πρόκειται να έρθει ούτε από την πόρτα, ούτε από το παράθυρο…
  • Οι ίδιοι άνθρωποι έρχονται όμως.. Αυτό θέλω να πω…
Παρ' όλα αυτά.. Oι θεσμοί ως θεσμοί για την παροχή τεχνικών πληροφοριών είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας. Αυτό είχαμε πει μετά το Eurogroup. Και αυτό επιμένουμε και τώρα. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι ποιος θα είναι ο ρόλος των θεσμών. Θα έρχονται, θα κοιτάζουν νούμερα, θα συζητάνε επί αυτών. Δεν θα έχουν καμία πολιτική παρέμβαση και δεν θα έρχονται σαν τοποτηρητές στα υπουργεία. Αυτό είναι σαφές. Και θα το δούμε και στην πράξη, δεν είναι απλώς ότι σας το λέω εγώ ή ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Αυτό είναι σαφές και θα γίνει σαφές και με το που ξεκινήσουν οι συζητήσεις.
  • Επειδή σας είπα και πριν ότι η κυβέρνηση βάλλεται για το ότι έδωσε μια μάχη επικοινωνιακή κ.λπ. θέλω να σας ρωτήσω το εξής. Είναι προφανές ότι σε μία συζήτηση όπως αυτή που έγινε και στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και στο προχθεσινό ότι θα γίνονταν συμβιβασμοί. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Θα κόστιζε πολύ στην κυβέρνηση να μην κολλήσει στο θέμα του ονόματος ή της έδρας κ.λπ. και να πει, παιδιά, κοιτάξτε να δείτε. Συμφωνήσαμε κάποια πράγματα, το θέμα δεν είναι αν θα λέγετε μνημόνιο ή Βαγγέλης.. Δεν θα υπάρχει λιτότητα, πάμε να συνεχίσουμε και μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική εξυγίανση και εμείς σας εγγυούμαστε ότι αυτό το πράγμα θα γίνει από πάνω προς τα κάτω και όχι από κάτω προς τα πάνω, όπως γινόταν ως τώρα… Αυτό δεν θα ήταν αρκετό; Δηλαδή θα κόστιζε πολύ στην κυβέρνηση να το κάνει;..
Δεν είναι πάντως μόνο ζήτημα επικοινωνίας το τι θα κάνουν εδώ οι θεσμοί, ούτε έχει να κάνει απλώς και μόνο με το όνομα που θα τους δώσει κάποιος. Σημασία έχει η ουσία. Σημασία έχει αν θα έρχονται οι χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι της τρόικας εδώ, να μπαίνουν στα υπουργεία χωρίς καν να χτυπάνε την πόρτα, να στέλνουν e-mail τα νομοσχέδια και οι υπουργοί απλώς να τα καταθέτουν προς ψήφιση στη Βουλή. Αυτό είναι που έχει αλλάξει
  • Άλλωστε κι ο κ. Γιούνκερ είχε πει ότι αυτές ήταν ατιμωτικές επισκέψεις. Δεν το λέτε μόνο εσείς…
Εντάξει,.. Το ζήτημα είναι όμως ποιος το αλλάζει αυτό το πράγμα, γιατί εγώ θυμάμαι και υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης να λένε ότι τους συμπεριφερόταν με ατιμωτικό τρόπο η τρόικα, αλλά τι έκαναν γι αυτό; Και αυτή τη στιγμή τι ακριβώς λέει η Ν.Δ. γι αυτό; Αυτό τουλάχιστον δεν μπορεί να το αναγνωρίσει η ΝΔ και να δει ότι πάμε ένα βήμα μπροστά στην έννοια της πολιτικής διαπραγμάτευσης. Αυτό δεν μπορούν να το αντιληφθούν όσοι σήμερα στέκονται απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση και στις προσπάθειές της;…
  • Θέλω να περάσουμε σε δύο πολύ σημαντικές κατ΄ εμέ δηλώσεις σημαντικότατων υπουργών της κυβέρνησης των κ. Ν. Κοτζιά, του υπουργού Εξωτερικών, και του κ. Π. Καμμένου, του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Ο κ. Καμμένος μάλιστα έκανε λόγο για αναστολή της συνθήκης του Δουβλίνο ΙΙ σε περίπτωση που επιχειρήσουν να χτυπήσουν την Ελλάδα, ,να ξέρετε, λέει, ότι παίρνουν οι μετανάστες τα χαρτιά τους, την ταυτότητά τους και πάνε στο Βερολίνο και μεταξύ αυτών θα μπορούσαν να υπάρχουν και τζιχαντιστές μέσα. Αυτή τη δήλωση έκανε πάνω κάτω και ο κ. Κοτζιάς τις προηγούμενες μέρες. Έχουμε σκοπό να προχωρήσουμε σε αναστολή της συνθήκης του Δουβλίνο ΙΙ;
Εμείς έχουμε μιλήσει για μια συνολική αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κι αυτό θα επιδιώξουμε. Νομίζω γνωρίζετε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στο μεταναστευτικό ζήτημα δεν αφορούν αποκλειστικά την Ελλάδα, αφορούν συνολικά την Ευρώπη κι αυτά πρέπει να δούμε. Και πρέπει να τα δούμε μαζί με τους εταίρους μας και πρέπει να διαπραγματευτούμε σ΄ αυτά στο πλαίσιο της Ευρώπης. Κάτι δηλαδή το οποίο οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες είχαν βέβαια το θράσος να εγκαλούν τους μετανάστες για οτιδήποτε συμβαίνει στη χώρα, αλλά ποτέ δεν διεκδίκησαν οτιδήποτε στο πλαίσιο της Ευρώπης,, είτε αυτό αφορούσε κοινοτική βοήθεια για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, ,είτε αφορούσε βέβαια μια συνολική αλλαγή για τη μετανάστευση.
  • Από χθες βλέπουμε μια ανοιχτή ελληνογερμανική σύγκρουση. Βεβαίως δεν αμφισβητεί κανείς το γεγονός ότι οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε ήταν προκλητικότατες και έπρεπε να απαντηθούν και όντως θα περιμέναμε και μια απάντηση από τη Ν.Δ., από το ΠΑΣΟΚ και από τα άλλα κόμματα… Αλλά, πέραν αυτού, σας προβληματίζει το γεγονός ότι με δεδομένους τους συσχετισμούς ισχύος στην Ευρώπη, μήπως αυτό επιβαρύνει παραπάνω τη διαπραγμάτευση; Κάνει καλό ή κακό δηλαδή το να υπάρχει αυτή η εικόνα σύγκρουσης με τη Γερμανία;
Κατ΄ αρχήν πρέπει να συμφωνήσουμε ότι δεν ήταν απλώς μία επίθεση του κ. Σόιμπλε στον κ. Βαρουφάκη, δηλαδή δεν νομίζω ότι τους ενδιαφέρει τόσο ποιος είναι υπουργός των Οικονομικών στη χώρα. Αυτό που τους ενοχλεί είναι η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, που έρχεται να αμφισβητήσει το γερμανικό δόγμα της λιτότητας και τη μονοκρατορία της Γερμανίας στην Ευρώπη. Αυτό είναι που τους ενοχλεί. Και συμφωνώ μαζί σας για το ότι δεν υπήρχε καμία αντίδραση από τη Ν.Δ.. δίνει νομίζω ένα λάθος μήνυμα προς την Ευρώπη, γιατί δεν έχει να κάνει με το αν διαφωνείς πολιτικά για το α ή β ζήτημα. Οφείλεις να συμφωνήσεις ότι σε ζητήματα αξιοπρέπειας της χώρας θα πρέπει να υπάρχει ενιαία στάση.
Εμείς είμαστε προετοιμασμένοι για τον πόλεμο που θα δεχτούμε. Τον είδαμε και πριν τις 20 Φλεβάρη και τον βλέπουμε και μετά ως προς τη συμφωνία. Εμείς πιστεύουμε ότι τόσο οι αλλαγές που συντελούνται στο εσωτερικό των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών είναι θετικές, αλλά επίσης και ότι η ελληνική κοινωνία αυτή τη στιγμή συμπαραστέκεται στις προσπάθειες μιας νέας κυβέρνησης η οποία έρχεται να αμφισβητήσει μια Γερμανική Ευρώπη. Θεωρούμε ότι εξ αιτίας και των αλλαγών στην Ευρώπη και της ομόθυμης στήριξης από τους Έλληνες πολίτες θα γίνουν θετικές αλλαγές, οι οποίες θα πλήξουν το νεοφιλελεύθερο δόγμα στο σύνολο της Ευρώπης.
Βέβαια αυτό δεν πρόκειται να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Εμείς πηγαίνουμε βήμα-βήμα τη διαπραγμάτευση, παράλληλα υλοποιούμε και το κυβερνητικό μας έργο και θεωρούμε ότι από τον Ιούνιο θα πάμε στη σύναψη μιας νέας συμφωνίας, ενός νέου συμβολαίου, που θα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους.
  • Και μια τελευταία ερώτηση… Να σταθούμε λίγο στη στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Είχαμε ακούσει τον Αλέξη Τσίπρα προ ημερών να τονίζει στους βουλευτές του, ότι εγώ δεν θέλω να γίνουμε σαν τους άλλους. Δεν είναι λαϊκισμός, αλλά λεπτομέρειες που θα κρίνουν αν είμαστε ή δεν είμαστε σαν τους άλλους. Τους είχε καλέσει λοιπόν να μην πάρουν τα βουλευτικά τους αυτοκίνητα. Απ΄ ότι φαίνεται λοιπόν μόνο πέντε τον άκουσαν. Πώς το σχολιάζετε;..
Θεωρώ ότι είναι αρκετοί περισσότεροι, αλλά δεν θέλω να σταθώ στο νούμερο αν ήταν 5, 10 ή 15. Θέλω να τονίσω δυο στοιχεία. Το πρώτο είναι ότι σε αντίθεση με τους βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων, εξ όσων γνωρίζω, το 40% της βουλευτικής αποζημίωσης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει σε δομές αλληλεγγύης αλλά και τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σημαίνει ότι κρατάνε πολύ λιγότερα χρήματα από τα υπόλοιπα μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου..
  • Λίγο παραπάνω από τρεις χιλιάδες….
Δεν ξέρω τα νούμερα ακριβώς… αλλά κρατάνε το 60% και όχι το 100%. Το δεύτερο είναι ότι η σύμβαση του leasing με την οποία χορηγούνται τα βουλευτικά αυτοκίνητα πρόκειται να επανεξεταστεί τον Σεπτέμβρη. Και τότε θα ξαναξεκινήσει η όλη διαδικασία του τι θα συμβεί με τα βουλευτικά αυτοκίνητα. Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τη στάση τους δείχνουν ένα άλλο ήθος στο σύνολο των ζητημάτων που αφορούν την παρουσία τους.
kourdistoportocali