Αφού τον χρησιμοποίησαν και τους έκανε τη δουλειά… Τελειώνουν τον Σαμαρά
Μας δένουν χειροπόδαρα με τα νέα μέτρα που βάζουν – Μπούμερανγκ με το χρέος: Ξεχάστε επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων – Χάνει κάθε ελπίδα η κυβέρνηση να εκλέξει Πρόεδρο και να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές
ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ βάζουν οι δανειστές στις προσδοκίες της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα καθώς η λύση που προωθούν ισοδυναμεί με νέο Μνημόνιο και θα συνοδεύεται από επαχθείς όρους, ασφυκτικούς ελέγχους και δυσβάσταχτες δεσμεύσεις. Τινάζουν στον αέρα με τον τρόπο αυτό τους σχεδιασμούς του Αντ. Σαμαρά εν όψει της Προεδρικής εκλογής, που ήλπιζε σε μια συμφωνία η οποία θα σηματοδοτούσε την «αλλαγή σελίδας», θα ήταν πολιτικά διαχειρίσιμη και κοινωνικά αποδεκτή.
Η περίφημη έξοδος από το Μνημόνιο που επαγγελλόταν μήνες τώρα ο πρωθυπουργός μετατίθεται για το τέλος του 2015 κι αυτό αν κι εφόσον η χώρα μας τηρήσει πιστά και απαρέγκλιτα όλους τους όρους και με την προϋπόθεση ότι οι δανειστές δεν θα επιβάλουν νέους.
Ενδεικτικό του μεγέθους της αποτυχίας της κυβέρνησης είναι και το ότι οι δανειστές είπαν κατηγορηματικά όχι στο αίτημα στη νέα συμφωνία το ΔΝΤ να περιοριστεί σε ρόλο τεχνικού συμβούλου. Το Ταμείο θα συνεχίσει να παίζει καθοριστικό ρόλο, να ελέγχει ασφυκτικά τις επιδόσεις της χώρας μας και να επιβάλλει όπου και όταν χρειαστεί τις… αναγκαίες κυρώσεις.
Ταυτόχρονα, σε «μπούμερανγκ» εξελίσσεται η στρατηγική της κυβέρνησης στο ζήτημα του χρέους, που θεωρούσε ότι με «όπλο» το πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούσε μέσα στο 2015 να βγει στις αγορές. Οι δανειστές αποφάσισαν ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να δώσουν τις ελαφρύνσεις (επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, μείωση των επιτοκίων) για τις οποίες είχαν δεσμευτεί τον Νοέμβριο του 2012. Οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα χρειαστεί να ζητήσουν από τα Κοινοβούλιά τους να εγκρίνουν μία ακόμη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Ενώ η χώρα μας θα πρέπει να αναζητήσει στις αγορές τα δισεκατομμύρια που χρειάζεται κάτω από δυσβάστακτους όρους και με υψηλά επιτόκια, γεγονός που αργά ή γρήγορα θα την οδηγήσει πάλι πίσω στον μηχανισμό. Το κακό όμως δεν σταματάει εδώ, καθώς, υπό την απειλή της αναβολής των αποφάσεων, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση σειράς μεταρρυθμίσεων. Οι πληροφορίες μάλιστα κάνουν λόγο για 15 τον αριθμό, για τις οποίες δεσμεύτηκε ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης και πρέπει να δρομολογηθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες. Κι αυτό διότι οι δανειστές απειλούν (κι εκβιάζουν) ότι αν δεν γίνουν πράξη, δεν θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και οι αποφάσεις για την επόμενη ημέρα θα παραπεμφθούν στις ελληνικές καλένδες. Στο πλαίσιο αυτό, στη διάρκεια της εβδομάδας κυκλοφόρησαν στις Βρυξέλλες φήμες για ενδεχόμενη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος κατά τέσσερις με έξι μήνες. Οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες πιέζει η «τρόικα» αφορούν τα εργασιακά και το Ασφαλιστικό, αλλά στην περίπτωση που η κυβέρνηση υποχωρήσει και τις κάνει αποδεκτές, οι αντιδράσεις που θα προκληθούν θα είναι χωρίς προηγούμενο.
Τον τελειώνουν…
Με την αδιάλλακτη στάση τους και τα νέα δεσμά που επιβάλλουν οι δανειστές δείχνουν να αδιαφορούν πλήρως για την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας. Αδιαφορούν πλήρως για τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν στο πολιτικό σκηνικό αλλά και τις ραγδαίες εξελίξεις που είναι πιθανό να δρομολογηθούν, καθώς υπάρχει η μεγάλη εκκρεμότητα με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ακόμη περισσότερο, οι δανειστές δείχνουν να αδιαφορούν πλήρως για την τύχη της σημερινής κυβέρνησης και την πολιτική επιβίωση του Αντ. Σαμαρά. Αποκρυπτογραφώντας τις συζητήσεις στο τελευταίο Eurogroup, τα γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης σημείωναν ότι για τους ευρωπαίους ηγέτες «είναι σημαντικότερη η διασφάλιση της σταθερότητας της Ευρωζώνης από την επανεκλογή του Σαμαρά».
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που είχαν κάνει στο Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση θα έφτανε στην Προεδρική εκλογή έχοντας στα χέρια της μια καλή συμφωνία για την επόμενη ημέρα, χωρίς Μνημόνια και μέτρα, αλλά και μια απόφαση για ρύθμιση του χρέους. Θεωρούσαν δε ότι ύστερα από όλα αυτά θα κατάφερναν να εξασφαλίσουν τις ψήφους 180 βουλευτών για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να αποφύγουν τις πρόωρες εκλογές. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις ο κ. Σαμαράς δεν πηγαίνει απλώς με άδεια χέρια και χωρίς όπλα στη μάχη για την εκλογή Προέδρου, αλλά κουβαλά το βάρος ενός νέου Μνημονίου και με τη στρατηγική του να έχει καταλήξει σ’ ένα μεγάλο «φιάσκο», με τεράστιο κόστος για τη χώρα και την κοινωνία.
Ακόμη κι αν υπήρχαν κάποιες ελπίδες να καταφέρει να πιάσει τον μαγικό αριθμό των 180, τώρα πλέον δεν έχει την παραμικρή πιθανότητα, όπως ομολογούν ακόμη και κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Οι πρόωρες εκλογές δείχνουν να είναι αναπόφευκτες, και ο κ. Σαμαράς θα πάει σε αυτές με τις χειρότερες συνθήκες και ορατό τον κίνδυνο μιας βαριάς (καταστροφικής) ήττας.
Στήνουν παγίδα
Πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι με τις λύσεις που προωθούν (και θα επιβάλουν) οι δανειστές έχουν στόχο όχι απλώς να «σύρουν» τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά να δεσμεύσουν και την επόμενη. Αν, δηλαδή, ως πρωθυπουργός, ο Αλ. Τσίπρας επιχειρήσει να εφαρμόσει μια διαφορετική πολιτική ή, πολύ περισσότερο, να συγκρουστεί μαζί τους, θα θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιό τους με όπλο τις αγορές. Τόσο εύθραυστη που είναι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, «αρκεί», λένε, «μια απλή δήλωση του Σόιμπλε (ακόμη και να… βήξει, λένε χαρακτηριστικά) για να ανέβουν στα ύψη τα spreads και να κλείσουν οι αγορές για την Ελλάδα». Σε μια τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί, προκειμένου να βρει τα χρήματα που χρειάζεται η χώρα, να καταφύγει στον μηχανισμό στήριξης και αναγκαστικά να αποδεχτεί ένα νέο Μνημόνιο με δυσβάστακτους όρους. Το ερώτημα που τίθεται από τους οικονομολόγους είναι τι θα συμβεί αν ο κ. Τσίπρας κάνει πράξη τη δέσμευσή του για κατάργηση του Μνημονίου και όλων των νόμων που απορρέουν από αυτό.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ