11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2004: Ο ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Η εντεκάτη Σεπτεμβρίου έχει μείνει στην παγκόσμια ιστορία σαν μαύρη κηλίδα εξ αιτίας της τρομοκρατικής επίθεσης στους δίδυμους πύργους στην Νέα Υόρκη. Για την ιστορία αυτή έχουν γραφτεί πάρα πολλά και τελευταία έχουν βγει στην δημοσιότητα καινούργια στοιχεία που ενισχύουν την άποψη, που είχαν υποστηρίξει τότε κάποιοι ερευνητές και είχαν επικριθεί έντονα, ότι οι ουρανοξύστες κατέρρευσαν όχι από την πτώση των αεροπλάνων, αλλά από ισχυρές υπόγειες εκρήξεις στα θεμέλια τους.
Αλλά η 11η Σεπτεμβρίου έχει άλλο ένα μεγάλο γεγονός που σχετίζεται με την σύγχρονη ελληνική πολιτική ιστορία. Ίσως από τότε είχαν προετοιμαστεί τα σχέδια για τις σημερινές εξελίξεις και για την υποδούλωση της Ελλάδας στο άρμα της Ευρώπης και της Αμερικής, ενώ σημαντικά ζητήματα ήταν σε εκκρεμότητα, όπως ο αγωγός Μπουργάζ- Αλεξανδρούπολης, ένα τεράστιας σημασίας γεωσταρτηγικό έργο, καθώς και η πορεία των ελληνορωσικών σχέσεων που αν είχαν εξελιχτεί διαφορετικά με το έργο αυτό, ίσως σήμερα να μην είμαστε σε αυτή την τραγική κατάσταση.
Ήταν 11 Σεπτεμβρίου του 2004 όταν όλη η Ελλάδα «πάγωσε». Το στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου «Σινούκ», που μετέφερε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο στο Άγιον Όρος και τη συνοδεία του, κατέπεσε στη θάλασσα ανοικτά του Άθω, λίγο πριν προσγειωθεί, παρασύροντας στον θάνατο τους επιβάτες του. Συνολικά 18 νεκροί, ανάμεσά τους και ο προκαθήμενος Αλεξανδρείας, Πέτρος. Το επίμαχο όμως σημείο με αυτό το ελικόπτερο ήταν ότι μπορεί να ήταν αυτό που θα μετέφερε τότε τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαδιμήρ Πούτιν, στο πρώτο του ταξίδι προς το Άγιο Όρος, όπου θα επισκέπτονταν το ρωσικό μοναστήρι. Το βράδυ της Παρασκευής, 10 Σεπτεμβρίου 2004, ο Πούτιν βρισκόταν στην Τουρκία για επίσημη επίσκεψη. Είχε ήδη δει τον Ερντογάν και την επόμενη μέρα θα επισκέπτονταν το ρωσικό μοναστήρι ικανοποιώντας την από καιρό μεγάλη του επιθυμία να βαδίσει στα χώματα του Αγίου Όρους. Ο Πούτιν σχεδίαζε τότε ότι με την κατασκευή του αγωγού Μπουργάζ- Αλεξανδρούπολης θα προσέγγιζε ακόμα περισσότερο την χώρα μας και θα έβαζε τρόπον τινά «πόδι» στην Μεσόγειο. Έτσι ακόμα και αν θα έχανε τον έλεγχο στην Συρία, θα είχε μια ισχυρή εναλλακτική λύση πρόσβασης στην ανατολική Μεσόγειο, προσβλέποντας σε μια Ελλάδα που θα προσέγγιζε ακόμα περισσότερο την ομόδοξη Ρωσία. Οι μετέπειτα όμως εξελίξεις ανέτρεψαν όλους αυτούς τους σχεδιασμούς.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης Πούτιν που είχε σχεδιαστεί από την ελληνική πλευρά, προέβλεπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα έρχονταν στην Ελλάδα με ελληνικό στρατιωτικό ελικόπτερο Σινούκ, που θα απογειωνόταν από την βάση της Ελευσίνας. Ήταν ένα από τα δυο ελικόπτερα που θα έρχονταν στο Άγιο Όρος με το άλλο, αυτό που θα μετέφερε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, Πέτρο τον Ζ. Υποτίθεται ότι και τα δυο ελικόπτερα είχαν εξεταστεί εξονυχιστικά από εδικούς και είχαν όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας των πτήσεων τους. Τότε, ένα Ρώσος «μηχανικός» έστειλε από την Ελλάδα σήμα στην συνοδεία του Πούτιν, που βρίσκονταν στην Τουρκία, ότι ένα από τα δύο ελικόπτερα Σινούκ, ήταν «μαρκαρισμένο» από την κατασκευάστρια εταιρία ως προβληματικό και παρ’ όλα αυτά θα πετούσε με… την εγγύηση των ελληνικών αρχών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έφτασαν στον Ρώσο πρόεδρο, η κατασκευάστρια εταιρία είχε συναρμολογήσει 28 προβληματικούς έλικες σε ελικόπτερα αυτού του τύπου σε όλο τον πλανήτη. Δύο από τους έλικες αυτούς ήταν τοποθετημένοι σε ένα ελληνικό ελικόπτερο. Ο Ρώσος μηχανικός «συμβούλεψε» τον Ρώσο πρόεδρο να ζητήσει αλλαγή του πτητικού μέσου ή να μην πάει καθόλου στο Άγιο Όρος. Τότε ο Πούτιν έκανε την σωστή «μανούβρα» στο ταξίδι του. Απέπλευσε από τη Καλλίπολη της Τουρκίας όπου και βρίσκονταν και πήγε στο Άγιο Όρος. Μόνο λίγο πριν την αποβίβασή του στο Άγιο Όρος, και ενώ στην Αθήνα περίμεναν την εντολή για το ελικόπτερο, ενημέρωσε ότι θα έφτανε ακτοπλοϊκώς εκεί. Ήταν ένα ισχυρό μήνυμα προς όλες τις πλευρές, ότι, είχε καταλάβει τι του ετοίμαζαν και ότι δεν είχε πέσει στην «παγίδα». Έτσι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν βρέθηκε ποτέ στο μοιραίο ελικόπτερο καθώς ήξερε τι τον περίμενε. Να σημειώσουμε πως εδώ υπάρχει και άλλο ένα πολύ περίεργο στοιχείο. Οι πρώτοι που μετέδωσαν την πτώση του Σινούκ με τον Πατριάρχη ήταν το τουρκικό ειδησεογραφικό κανάλι, NTV, μισή ώρα περίπου πριν από τα ελληνικά ΜΜΕ.
Η υπόθεση αυτή που έχει αφήσει μέχρι σήμερα πολλά αναπάντητα ερωτήματα, σημάδεψε έκτοτε τις ελληνορωσικές σχέσεις καθώς φάνηκε ξεκάθαρα πως κάποιοι μέσα στην ελληνική κυβέρνηση θα έκαναν το παν για να εμποδίσουν την μεγαλύτερη προσέγγιση των δυο χωρών και κυρίως να ακυρώσουν το σχέδιο του αγωγού Μπουργάζ Αλεξανδρούπολης. Είναι χαρακτηριστικό πως μερικά χρόνια αργότερα ο καθηγητής Κάρολος Ανδριώτης, μιλώντας σε γνωστή τηλεοπτική εκπομπή ισχυρίστηκε πως η πτώση του Σινούκ ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς. Όπως φαίνεται από τότε η πολιτική κλίκα που ήθελε την Ελλάδα υπό την κατοχή των Γερμανών και των Αμερικανών, από τότε είχε δείξει πως θα εμπόδιζε με κάθε μέσο τα σχέδια προσέγγισης Ρωσίας Ελλάδας. Μια προσέγγιση με τεράστια γεωστρατηγική και γεωοικονομική σημασία, που αν προχωρούσε πιθανότατα θα έσωζε την χώρα από την μετέπειτα μνημονιακή εθνική καταστροφή .
Άπαξ προδότες πάντα προδότες!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου