Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Συναγερμός στην αστυνομία! Και στην Ελλάδα το λογισμικό που κλέβει χρήματα από το e - banking! Οι συμβουλές της αστυνομίας!


  • Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2014 - 20:46
Συναγερμός στην αστυνομία! Και στην Ελλάδα το λογισμικό που κλέβει χρήματα από το e - banking! Οι συμβουλές της αστυνομίας!
Το κακόβουλο λογισμικό <> που στοχεύει στην υποκλοπή χρημάτων από Διαδικτυακά Τραπεζικά Συστήματα, καθώς και οικονομικών πληροφοριών και δεδομένων, εμφανίσθηκε και στην Ελλάδα όπως προειδοποιεί η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Ειδικότερα, το συγκεκριμένο λογισμικό έχει τη δυνατότητα να υποκλέπτει χρηματικά κεφάλαια από Διαδικτυακά Τραπεζικά Συστήματα κάνοντας χρήση υποκλαπέντων στοιχείων πρόσβασης (όνομα χρήστη, κωδικό πρόσβασης κ.τ.λ.) σε Διαδικτυακά Τραπεζικά Συστήματα (e-banking). Επίσης το εν λόγω λογισμικό, εξαπλώνεται γρήγορα μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και προγραμμάτων επικοινωνίας σε πραγματικό χρόνο (live messengers).
Οι χρήστες του διαδικτύου, «μολύνονται» όταν επιλέγουν κακόβολους συνδέσμους (links), που τους αποστέλλονται είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είτε μέσω προγραμμάτων επικοινωνίας και στην συνέχεια «πείθονται» να κατεβάσουν και να εκτελέσουν το κακόβουλο λογισμικό, εν αγνοία τους. Ακολούθως, μόλις εγκατασταθεί το κακόβουλο λογισμικό εν αγνοία του χρήστη, επιδιώκει σε πρώτη φάση να αποκτήσει πρόσβαση σε οικονομικές πληροφορίες και χρηματικά ποσά, που είναι αποθηκευμένα σε λογαριασμούς (είτε προσωπικούς είτε εταιρικούς) του θύματος, ενώ σε δεύτερη φάση να πραγματοποιήσει μεταφορά αυτών των πληροφοριών, καθώς και των υποκλαπέντων χρηματικών ποσών στους δράστες, που ελέγχουν την παράνομη δράση του κακόβουλου λογισμικού.
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος οι πολίτες που λαμβάνουν μηνύματα από άγνωστους αποστολείς ή άγνωστη προέλευση, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είτε μέσω προγραμμάτων επικοινωνίας σε πραγματικό χρόνο (live messenger), καλούνται να μην ανοίγουν τους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζουν τα αρχεία που περιέχονται σε αυτά. Επίσης συστήνεται να πληκτρολογούν τις διευθύνσεις των ιστοσελίδων (URL) στον περιηγητή (browser), αντί να χρησιμοποιούνται υπερσυνδέσμοι (links), να χρησιμοποιούνται γνήσια λογισμικά προγράμματα και να ενημερώνονται τακτικά (updates), ενώ θα πρέπει να υπάρχει πάντα ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας (αντιίκο) του Η/Υ.
Για την καταπολέμηση του εγκλήματος που πραγματοποιείται με το κακόβουλο λογισμικό «Shylock», ήδη πραγματοποιείται διεθνής κοινή επιχειρησιακή δράση, στην οποία μετέχουν η Europol, το FBI, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταπολέμησης του Διαδικτυακού Εγκλήματος (EC3), ενώ η επιχείρηση συντονίζεται από την Εθνική Υπηρεσία Δίωξης Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου (NCA).
Τέλος η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καλεί τους πολίτες που έρχονται αντιμέτωποι με ανάλογα περιστατικά να επικοινωνούν τηλεφωνικά στο 210-6476464 ή στέλνοντας e-mail στο:ccu@cybercrimeunit.gov.gr 
http://www.toxwni.gr/ellada/item/21686-synagermos-stin-astynomia-kai-stin-ellada-to-logismiko-pou-klevei-xrimata-apo-to-e-banking-oi-symvoules-tis-astynomias

1 σχόλιο:

Παναγιώτης είπε...

Καλησπέρα. Νομίζω ότι έχει εξελιχθεί το ebanking και είναι πλέον πολύ καλό και πολύ αξιόπιστο.