Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

"Μήνυμα" Β.Πούτιν σε Α.Σαμαρά: "Κάποιοι θέλουν να βλάψουν την σχέση μας"

Α.ΙΣΑΑΚΙΝ: "ΟΙ ΗΠΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΤΑ"


Ενόχληση του Κρεμλίνου για την προσπάθεια εμπλοκής της Ρωσίας στις "παράνομες προμήθεις" του πρώην αναπληρωτή της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, Αντώνη Κάντα σημειώθηκε σήμερα με όσα είπε σε συνέντευξη του ο πανίσχυρος Γενικός Διευθυντή της κρατικής εταιρείας Rosoboronexport Ανατολι Ισάακιν στην εφημερίδα "Κόμμερσαντ" (http://www.kommersant.ru/doc/2393070 )
Ο Α.Ισάακιν, ανήκει στην στενή ομάδα των συνεργατών του Β.Πούτιν και διαχειρίζεται τις πωλήσεις του ρωσικού αμυντικού τομέα παγκοσμίως, όπως και την υποστήριξη αυτών των συστημάτων και σίγουρα ποτέ δεν θα επρόκειτο να θέσει τέτοια ζητήματα σε μία συνέντευξη, παρά μόνο αν είχε την έγκριση ή καλύτερα την παρότρυνση του ίδιου του Ρώσου προέδρου.
Και σίγουρα μόνο τυχαίο δεν είναι ότι η συνέντευξη δημοσιεύθηκε μία ημέρα πριν την συνάντηση του πρωθυπουργού Α.Σαμαρά με τον Β.Πούτιν στις Βρυξέλλες, αύριο το απόγευμα στις 17.00 ώρα Ελλάδος.
Συνομιλητής και ομοτράπεζος του υπουργού Εθνικής Άμυνας ο Α.Ισάακιν στην πρόσφατη επίσκεψη της ρωσικής αντιπροσωπείας υπό τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, στην συνέντευξη που δίνει στην "Κόμμερασαντ" κατονομάζει ότι πίσω από τα όσα είπε ο Κάντας βρίσκονται "ανταγωνιστές" της Ρωσίας και αυτοί που ενοχλούνται γιατί η Ρωσία πουλάει σε ένα ΝΑΤΟΪκό κράτος οπλικά συστήματα, "φωτογραφίζοντας" φυσικά τις ΗΠΑ.
Όπως θα διαβάσετε σν συνεχεία η ίδια η Ρωσία πλέον παίρνει επίσημη θέση απόρριψης των ισχυρισμών Κάντα για οποιαδήποτε καταβολή χρηματικού ποσού προς εξαγορά κρατικών αξιωματούχων στην περίπτωση των αυτοκινούμενων αντιαεροπορικών συστημάτων OSA/AKM, αλλά και στην περίπτωση των αντιαρματικών πυραύλων Kornet-E (κορυφαίων παγκοσμίως σε διατρητικότητα, κατεύθυνση και εμβέλεια) που αφορούσαν πώληση μέσω της κατασκευάστριας εταιρείας KBP που επίσης βρίσκεται υπό την Rosoboronexport.
Και φωτογραφίζει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τις κατηγορίες του Α. Κάντα, o οποίος είχε κατονομάσει τον υπάλληλο της κρατικής εταιρείας Rosoboronepoxrt Λ. Μπαρτζώκα ότι του είχε καταβάλλει 1.700.000 ευρώ για τα OSA/AKM για να αγοραστούν τα συστήματα που ... ήδη είχε ζητήσει ο ΕΣ. και τον μεγαλοεπιχειρηματία Κ. Δαφέρμο λέγοντας αόριστα ότι του έδωσε 3 εκατ. ευρώ μετρητοίς όχι για να τον πείσει να μην προβάλλει αντιρρήσεις, αλλά για να τον ... ευχαριστήσει!
Η Μόσχα από την αρχή είχε συγκεκριμένες πληροφορίες ότι απόσω από τον Κάντα βρίσκονται οι ΗΠΑ. Εξέφραζαν την απορία τους πώς κατονομάστηκαν τόσα προγράμματα από τον Α. Κάντα, αλλά ούτε ένα αμερικανικό, την εποχή μάλιστα που οι ΗΠΑ είχαν απορροφήσει περί το 40% των εξοπλιστικών προγραμμάτων και κορυφαίος επιχειρηματίας του χώρου (Θ. Λιακουνάκος) που τώρα κατονομάζεται από τον Α. Κάντα ότι τον δωροδόκησε μόνο (!) για γερμανικά προγράμματα,διακινούσε κυρίως προγράμματα αμερικανικών εταιρειών (μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D Chinook, αυτοκινούμενα πυροβόλα M109A5, εκσυγχρονισμός I.Hawk, προμήθεια Patriot PAC-3, ραντάρ πυροβολικού TPQ-37, ASPIS-2 κλπ)) τα οποία αποτέλεσαν και αποτελούν αντικείμενο δικαστικής διερεύνησης.
Ιδού το σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης του Α.Ισάακιν:
Ερ.: Το τελευταίο διάστημα εγείρονται για την "Rosoboronexport" αρκετές σοβαρές κατηγορίες για διαφθορά στην προμήθεια στην Ελλάδα του Ο/Σ "OSA-AK" κλπ
Απ: "Οποιαδήποτε αναφορά για εμπλοκή της εταιρείας μας σε αυτά τα σκάνδαλα που δήθεν συνδέονται με τη διαφθορά κρατικών αξιωματούχων, φυσικά και κάνουν κακό στην εικόνα όχι μόνο της εταιρίας αλλά και στην εικόνα ολόκληρης της Ρωσίας. Τα σκάνδαλα αυτά δεν είναι τωρινά και εμφανίζονται από καιρού σε καιρό, ακολουθώντας κάθε φορά ένα συγκεκριμένο μοτίβο.
Όταν διαπιστωθεί ότι υπάρχει σημαντική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και μίας ΝΑΤΟικής χώρας στον τομέα της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας μια τέτοια αντίδραση είναι πάντα αναμενόμενη.
Με τον τρόπο αυτό προσπαθούν να εμφανίσουν τους ρωσικούς εξαγωγικούς φορείς ότι εμπλέκονται σε διάφορα σκάνδαλα.
Αυτό είναι κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα του ανταγωνισμού της αγοράς.
Έχουν προσπαθήσει και παλαιότερα και πιστεύω ότι το ίδιο συμβαίνει. Ξεχνούν ότι oi συτγκεκριμένες συμβάσεις πώλησης ρωσικού υλικού ήσαν καθαρά διακρατικές και με απόλυτη διαφάνεια.
Μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδος, υπάρχει φιλία αιώνων, σε πολιτισμικό και θρησκευτικό επίπεδο και οι συνεργασίες σε όλους τους τομείς διέπονται από διακρατικό πλαίσιο.
Σε όλες τις περιπτώσεις πρυτάνευε το πνεύμα της ανάπτυξης και διατήρησης των φιλικών σχέσεων όπως αρμόζει μεταξύ δύο oρθοδόξων λαών".
Ερ.: Θα μπορούσε να διερωτηθεί κάποιος, πώς είναι δυνατόν ένας ρωσικός εξαγωγικός οργανισμός να μην επιδιώκει το κέρδος;
Απ.: "Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό συνέβη σε πολλές περιπτώσεις. Για παράδειγμα, αναλάβαμε και εκτελέσαμε τεχνική επιθεώρηση των (ελληνικών) συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας χωρίς κόστος, στα πλαίσια εν συνεχεία υποστήριξης.
Πιο πρόσφατα, αναλάβαμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να προετοιμάσει για βολή το σύστημα S-300, η οποία κατέληξε στο να αποδειχθεί η αξιοπιστία του συστήματος καθώς κατά την βολή που ακολούθησε χρειάσθηκε ένα και μόνο βλήμα για να καταρριφθεί ο στόχος. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το σύστημα δεν λειτούργησε για 15 χρόνια.
Παρατηρώντας κανείς τα γεγονότα διαπιστώνει ότι την επόμενη ημέρα της ιστορικής αυτής επιτυχίας των S-300 εμφανίσθηκαν στον Τύπο αναφορές για εμπλοκή ρωσικών εταιριών σε σκάνδαλα διαφθοράς στην Ελλάδα.
Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι όλα αυτά μεθοδεύονται από τις δυνάμεις εκείνες που θέλουν την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο αδελφών λαών και ουδόλως τους αφορά η συνεργασία στα πλαίσια της αμοιβαίας ισότητας και της ανάπτυξης φιλικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας".
Κατά τα λοιπά αποκαλύπτει ότι εφέτος ο ρωσικός κρατικός οργανισμός Rosoboronexport πέτυχε συνολικές εξαγωγές οπλικών συστημάτων αξίας 13,2 δισ. $!
«Για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια ο κύριος στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τις αμυντικές εξαγωγές στο ύψος των 13 δισ. $ αλλά δεν νομίζω να ξεπεράσουμε το συγκεκριμένο ποσό καθώς είναι απαραίτητο πρώτα τα συστήματα να υιοθετηθούν πρώτα από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και ύστερα να προωθηθούν προς εξαγωγές» δήλωσε πιο συγκεκριμένα ο Iσάακιν.
Κατά το 2013, η Rosoboronexport υπέγραψε 1.202 παραγγελίες και ολοκλήρωσε παραδόσεις σε 60 χώρες. Μεταξύ των σημαντικότερων ξένων αγοραστών ρωσικών όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού βρίσκονται η Ινδία, η Κίνα, το Βιετνάμ, η Ινδονησία, η Βενεζουέλα, η Αλγερία και η Μαλαισία.
 
Σχεδόν το 40% των πωλήσεων του περασμένου έτους κατέλαβαν οι πωλήσεις πολεμικών αεροσκαφών, ενώ ακολούθησαν τα αντιαεροπορικά αμυντικά συστήματα σε μόλις κάτι παραπάνω από 25%, όπως είπε ο A. Isaikin.
 
«Θα έλεγα ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να προσφέρει τα πάντα, από μικρά όπλα έως αντιαεροπορικά αμυντικά συστήματα», συμπλήρωσε ο διευθυντής της Rosoboronexport.
 
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από τους ξένους αγοραστές για τα νέα υπερμαχητικά Su-35, αλλά και για το οικονομικό και ελαφρύ εκπαιδευτικό μαχητικό Yak-130.
 
Τέλος, ο A. Isaikin εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πωλήσεις σε αφρικανικές και ασιατικές χώρες θα μπορούσαν να ενισχυθούν, με δάνεια από ρωσικές εμπορικές τράπεζες ή με την ανταλλαγή όπλων με δικαιώματα εξόρυξης πηγών ενέργειας στις χώρες αυτές.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου